5 στοιχεία για τα σιδεράκια που μάλλον δεν γνωρίζατε!

5 στοιχεία για τα σιδεράκια που μάλλον δεν γνωρίζατε!

Μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να επιδράσει θετικά σε εσάς με πολλούς τρόπους που ίσως δεν έχετε φανταστεί μέχρι τώρα. Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να βελτιώσει αισθητικά την εικόνα του χαμόγελού σας και ταυτόχρονα να σας γεμίσει αυτοπεποίθηση. Άλλωστε το χαμόγελό είναι το πρώτο σημείο επαφής κάθε ανθρώπου με τους γύρω του!

Μία από τις πιο γνωστές και παλιές ορθοδοντικές μεθόδους είναι τα σιδεράκια. Αξίζει να δούμε κάποια στοιχεία για τα σιδεράκια που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.

  1. Τα σιδεράκια είναι περίπου 300 ετών

Τα σιδεράκια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως ορθοδοντική μέθοδος το 1728 από τον πρωτοπόρο Pierre Fauchard. Βέβαια δεν είχαν την εμφάνιση που έχουν σήμερα. Αντίθετα, αποτελούνταν από ένα επίπεδο μεταλλικό κομμάτι το οποίο ήταν στερεωμένο στα δόντια του ασθενή με ένα νήμα. Χρειάστηκαν περίπου 200 χρόνια για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην τεχνική αυτή! Το 1915, ο Edward Angle βελτίωσε πολλές από τις ατέλειες που είχαν τα τότε σιδεράκια και αντικατέστησε τη μεταλλική επιφάνεια με χρυσό 14 ή 18 καρατιών καθώς αυτός ήταν πιο εύπλαστος.

  1. Η NASA εφηύρε το σύρμα που χρησιμοποιούνταν στα σιδεράκια

Είναι γνωστό ότι πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας δημιουργήθηκαν αρχικά για να καλύψουν κάποια άλλη ανάγκη. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το σύρμα που χρησιμοποιούνταν για τα σιδεράκια. Το σύρμα αυτό κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1959 από τη NASA με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στα διαστημικά λεωφορεία. Τα λεπτά και ευλύγιστα αυτά σύρματα ήταν ιδανικά για τα σιδεράκια καθώς μπορούσαν να διατηρήσουν το σχήμα τους.

  1. Τα σιδεράκια έχουν κι άλλες χρήσεις

Αν νομίζετε ότι τα σιδεράκια χρησιμοποιούνται μόνο για να ισιώσουν το χαμόγελό σας, τότε κάνετε λάθος. Ο βασικός λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τα σιδεράκια δεν είναι αισθητικός, αλλά πρακτικός. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία με σιδεράκια αποσκοπεί στο να βελτιώσει το δάγκωμα του ασθενή. Βελτιώνοντας τη θέση των δοντιών και το δάγκωμα κάθε ασθενή, βελτιώνονται επίσης και άλλα προβλήματα όπως η δυσκολία στην ομιλία, ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη μάσηση και την κατάποση.

  1. Χαμογέλα όπως οι Αιγύπτιοι!

Η επιθυμία για ίσια δόντια και όμορφο χαμόγελο δεν έχει τις ρίζες της στη Γαλλία αλλά στην αρχαία Αίγυπτο. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώρισαν τα ιατρικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σιδεράκια ή αν απλά ήθελαν να έχουν ένα όμορφο και ίσιο χαμόγελο για αισθητικούς λόγους. Όμως, έχουν βρεθεί ορισμένες μούμιες με αυτοσχέδια «σιδεράκια»!

  1. Πόσους τύπους ορθοδοντικής θεραπείας γνωρίζετε;

Η πιο γνωστή ορθοδοντική μέθοδος είναι αναμφίβολα τα μεταλλικά σιδεράκια, όμως υπάρχουν πάνω από 10 διαφορετικές μέθοδοι. Μια άλλη πολύ αποτελεσματική ορθοδοντική μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας είναι το Invisalign που απευθύνεται κυρίως στους ασθενείς που δεν θέλουν να είναι ορατά τα σιδεράκια τους. Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοδοντικός σας είναι αυτός που θα σας συμβουλεύσει για το ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τις διάφορες διαθέσιμες ορθοδοντικές μεθόδους αλλά και για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.