Μαλακή ή σκληρή οδοντόβουρτσα: ποια να επιλέξεις και γιατί

Μαλακή ή σκληρή οδοντόβουρτσα: ποια να επιλέξεις και γιατί

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, καθώς αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και μας βοηθά στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο πιο βασικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φροντίσουμε το χαμόγελό μας είναι το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μας. Όπως κάθε εργασία, έτσι και το βούρτσισμα των δοντιών απαιτεί τα κατάλληλα «εργαλεία» που στην περίπτωση αυτή είναι η οδοντόβουρτσα. Εσείς ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα για τα δικά σας δόντια;

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα διάφορα είδη οδοντόβουρτσας που είναι διαθέσιμα στην αγορά και στο ποιο είδος πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και το τι χρειάζονται τα δόντια σας.

Είναι πολύ εύκολο να αγοράσει κάποιος μια οδοντόβουρτσα καθώς πωλούνται σε διάφορα καταστήματα όπως τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα με είδη προσωπικής φροντίδας και τα φαρμακεία. Σε αυτά τα καταστήματα θα βρείτε πολύ μαλακές, μαλακές, μέτριες και σκληρές οδοντόβουρτσες. Ενώ είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, μπορεί να μας δυσκολέψουν να αποφασίσουμε ποια είναι η κατάλληλη για εμάς.

 

Πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα

Το πρώτο είδος οδοντόβουρτσας στο οποίο θα αναφερθούμε είναι η πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα. Το είδος αυτό απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων και συνήθως ο οδοντίατρος είναι αυτός που συστήνει την αγορά της. Η πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν κάνει μια χειρουργική επέμβαση στα δόντια ή τα ούλα τους, σε όσους πάσχουν από περιοδοντίτιδα αλλά και σε όσους έχουν πολύ ευαίσθητα δόντια και ούλα. Καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία οδοντόβουρτσας, είναι πολύ πιθανό να είναι διαθέσιμη μόνο στα φαρμακεία και, εάν δεν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε ίσως να μην είναι ιδιαίτερα 

 

Μαλακή οδοντόβουρτσα

Μαλακή ή σκληρή οδοντόβουρτσα: ποια να επιλέξεις και γιατί

Οι περισσότεροι οδοντίατροι τείνουν να συμφωνούν ότι η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη επιλογή για το βούρτσισμα των δοντιών και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Αρχικά, η μαλακή οδοντόβουρτσα δεν τραυματίζει τα ούλα και δεν δημιουργεί δυσάρεστους μικροτραυματισμούς στο στόμα. Ακόμη, δεν επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών και δεν επηρεάζει τους στοματικούς ιστούς. Συνεπώς, είναι η κατάλληλη επιλογή για ένα ήπιο καθαρισμό των δοντιών. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δοντιών και η συχνότητα του βουρτσίσματος.

 

Μέτρια οδοντόβουρτσα

Είναι προτιμότερη η χρήση μια μαλακής ή μιας μέτριας οδοντόβουρτσας; Αν δεν υπάρχει κάποιο περιοδοντικό πρόβλημα και αν δεν ακολουθείται κάποια συγκεκριμένη αγωγή, πολλοί οδοντίατροι θεωρούν ότι μια μέτρια οδοντόβουρτσα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόση δύναμη ασκείτε κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, αν βουρτσίζετε τα δόντια σας με αρκετή δύναμη είναι καλύτερα να επιλέξετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα προκειμένου να μην τραυματιστείτε. Από την άλλη, αν δεν βουρτσίζετε δυνατά τα δόντια σας, μια μέτρια οδοντόβουρτσα ίσως είναι μια καλύτερη επιλογή καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε μεγαλύτερο ποσοστό των υπολειμμάτων των τροφών.

 

Σκληρή οδοντόβουρτσα

Τέλος, υπάρχουν  οι σκληρές οδοντόβουρτσες, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγετε. Παλιά, υπήρχε η άποψη ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα τόσο περισσότερη πλάκα και βακτήρια αφαιρούνται κατά το βούρτσισμα. Όμως, πρόκειται για ένα μύθο ο οποίος έχει καταρριφθεί μέσα από διάφορες έρευνες και μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη δομή των δοντιών.

 

Ποια πρέπει να επιλέξετε λοιπόν;

 

Το καλύτερο είδος οδοντόβουρτσας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η μαλακή οδοντόβουρτσα, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μέτριες και τις σκληρές οδοντόβουρτσες. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η τεχνική που χρησιμοποιείτε για το βούρτσισμα των δοντιών, η δύναμη που ασκείτε αλλά και η συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών.

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια οδοντόβουρτσα είναι κατάλληλη για εσάς, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία ή αν έχετε κάποια ευαισθησία, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας πριν αγοράσετε την επόμενη οδοντόβουρτσά σας. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντικαθιστάτε συχνά την οδοντόβουρτσά σας για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις και μικρόβια.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.