Ορθοδοντική θεραπεία Invisalign και άθληση

Ορθοδοντική θεραπεία Invisalign και άθληση

Πολλά παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες ασχολούνται με κάποια μορφή αθλητισμού καθώς τους βοηθά να φροντίσουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά και να κοινωνικοποιηθούν με άλλους συνομήλικούς τους. Τι γίνεται όμως αν πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια ορθοδοντική πάθηση;

 

Πολλοί ανησυχούν ότι μια θεραπεία με σιδεράκια ίσως δεν μπορεί να συνδυαστεί με τον αθλητισμό καθώς θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού. Όμως, υπάρχει μια νέα μέθοδος η οποία ονομάζεται Invisalign και μπορεί να δώσει λύση σε αυτή την ανησυχία.

 

Τι είναι το Invisalign;

Πρόκειται για διάφανους νάρθηκες, οι οποίοι δημιουργούνται σύμφωνα με τις ανάγκες σας και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Κάθε 1-2 εβδομάδες θα πρέπει να αλλάζετε αυτούς τους νάρθηκες στο σπίτι σας, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας. Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό πραγματοποιείται κάθε 6-8 εβδομάδες ή όταν χρειάζεται να πάρετε το νέο σετ ναρθήκων.

 

Γιατί οι αθλητές επιλέγουν το Invisalign;

Την πρώτη φορά που θα επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας, θα πρέπει να τον ενημερώσετε για το αν ασχολείστε με κάποιο άθλημα, καθώς αυτό θα επηρεάσει τη θεραπεία που σας προτείνει. Δείτε παρακάτω ορισμένους από τους λόγους που οι περισσότεροι αθλητές επιλέγουν το Invisalign ως την κατάλληλη θεραπεία για αυτούς.

 

Προστατευτική μασέλα

Αν ασχολείστε με ένα άθλημα στο οποίο θα πρέπει να έρθετε σε στενή επαφή με τον αντίπαλο, τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει να φοράτε μια προστατευτική μασέλα. Όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν μια ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, πρέπει συνήθως να φτιάξουν εξατομικευμένα μασελάκια καθώς τα συνηθισμένα δεν χωράνε στο στόμα τους ή τους ενοχλούν. Ένα μειονέκτημα για αυτά τα μασελάκια είναι ότι είναι ακριβά, ειδικά αν χρειάζεστε πάνω από ένα για κάθε σεζόν.

 

Δεν χρειάζονται έκτακτες επισκέψεις στον ορθοδοντικό

Όταν φοράτε σιδεράκια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χτυπήσετε, να χαλάσουν τα σιδεράκια ή ακόμα και να τραυματιστείτε. Για παράδειγμα, αν παίζετε μπάσκετ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τραυματιστείτε στο πρόσωπο από μια μπάλα. Τότε θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας για να ισιώσει τα σιδεράκια.

 

Αν όμως φοράτε τους νάρθηκες Invisalign, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς τους αφαιρείτε πριν ξεκινήσετε να παίζετε και τους βάζετε πάλι πίσω όταν τελειώσετε το παιχνίδι. Αυτό θα πρέπει ωστόσο να το συζητήσετε με τον ορθοδοντικό σας καθώς δεν θα πρέπει να ξεπεράσετε τις 4 ώρες περίπου χωρίς τους νάρθηκες σας.

Ορθοδοντική θεραπεία Invisalign και άθληση

 

 

Αυξημένη αυτοπεποίθηση

Τα περισσότερα αθλήματα είναι μια καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση. Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσετε έναν αγώνα είναι να συγχαρείτε και να χαμογελάσετε στους αντιπάλους ή τους συμπαίκτες σας. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που διστάζουν να το κάνουν καθώς ντρέπονται για τα σιδεράκια τους. Με το Invisalign δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι νάρθηκες είναι αόρατοι και σχεδόν δεν φαίνονται από μακριά. Οπότε, αν επιλέξετε να τους φοράτε εν ώρα παιχνιδιού, αυτοί θα είναι έτσι κι αλλιώς… αόρατοι!

 

Σε ποιες αθλητικές δραστηριότητες μπορείτε να φοράτε τα Invisalign και σε ποιες όχι;

Ανάλογα με την ένταση και το επίπεδο επαφής με τους άλλους παίκτες, υπάρχουν ορισμένα αθλήματα στα οποία μπορείτε να φοράτε τους νάρθηκες Invisalign ενώ σε άλλα καλό θα ήταν να τα βγάζετε. Μπορείτε να φοράτε τους νάρθηκες στα παρακάτω αθλήματα:

  • Ποδόσφαιρο
  • Τένις
  • Μπάσκετ
  • Ποδηλασία
  • Γυμναστήριο

 

Αντίθετα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα φοράτε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την πυγμαχία, τις πολεμικές τέχνες και το πόλο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ για να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους ορθοδοντικούς μας και να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας.