Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας όταν συμμετέχετε σε σπορ!

Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας όταν συμμετέχετε σε σπορ!

Ο χειμώνας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε στο σπίτι και να ξεχάσετε κάθε φυσική δραστηριότητα. Αντίθετα, είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σπορ μόνοι σας ή με την οικογένειά και τους φίλους σας, πάντα, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και τα μέτρα σχετικά με τον κορονοϊό και την άθληση.

 

Μερικά από τα πιο δημοφιλή σπορ στην Κύπρο μας είναι το ποδόσφαιρο, το τένις και η καλαθόσφαιρα. Αν θέλετε όμως να συνδυάσετε τις χειμερινές διακοπές με τον αθλητισμό, μπορείτε να επιλέξετε το snowboarding, προγραμματίζοντας μια εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο Τροόδους. Ξανά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την κατάσταση και τα μέτρα σχετικά με τον κορονοϊό. Όταν όμως ο καιρός το επιτρέψει, είναι η ιδανική επιλογή για εσάς!

 

Παρόλο που όλα τα παραπάνω αθλήματα είναι διασκεδαστικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην τραυματιστείτε ιδιαίτερα αν ασχολείστε επαγγελματικά με κάποιο σπορ ή αν φοράτε σιδεράκια. Ο καλύτερος σύμμαχός σας στα σπορ είναι τα προστατευτικά δοντιών, τα οποία είναι γνωστά και ως mouth guards. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τρεις διαφορετικούς τύπους προστατευτικών δοντιών για να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς.

 

Τύπος 1 – Προσχηματισμένα προστατευτικά δοντιών

Είναι τα πιο απλά προστατευτικά δοντιών τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φαρμακείο ή ακόμα και από κάποιο κατάστημα αθλητικών ειδών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η τιμή τους, καθώς είναι ιδιαίτερα οικονομικά προσιτά.

Όμως, καθώς τα προστατευτικά έχουν προσχηματισμένο σχήμα, δεν είναι ιδιαίτερα βολικά αφού δεν μπορείτε να τα προσαρμόσετε στο σχήμα των δικών σας δοντιών. Ένα άλλο μειονέκτημά τους είναι το μεγάλο τους μέγεθος που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή και την ομιλία σας. Δεν συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προστατευτικά καθώς μπορεί να προκληθούν διάφοροι ερεθισμοί και μικροτραυματισμοί στο στόμα σας.

 

Τύπος 2 – Προστατευτικά τύπου “boil-and-bite”

Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας όταν συμμετέχετε σε σπορ!

Η δεύτερη κατηγορία προστατευτικών δοντιών που θα βρείτε στο εμπόριο είναι τα λεγόμενα “boil and bite”. Τα προστατευτικά αυτά πήραν το όνομά τους από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να τα εφαρμόσετε στα δόντια σας.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να τα βράσετε σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να τα δαγκώσετε προκειμένου να πάρουν το σχήμα των δοντιών σας. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό σας δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής καθώς μπορείτε να τροποποιήσετε το σχήμα τους και να το εφαρμόσετε στα δικά σας δόντια.

Τα προστατευτικά αυτά είναι λίγο πιο ακριβά από τα προσχηματισμένα προστατευτικά τύπου 1 που αναφέραμε παραπάνω και είναι επίσης διαθέσιμα στα φαρμακεία και τα διάφορα πολυκαταστήματα αθλητικών ειδών.

Τύπος 3 – Ειδικά προστατευτικά δοντιών

Τα προστατευτικά αυτά κατασκευάζονται αποκλειστικά για το σχήμα των δικών σας δοντιών και τις δικές σας ανάγκες. Αυτά τα προστατευτικά είναι πιο ακριβά από τους άλλους δύο τύπους που αναφέραμε παραπάνω και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να ετοιμαστούν και να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Όμως, θα ταιριάζουν απόλυτα στο στόμα και τα δόντια σας χωρίς να σας ενοχλούν.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τα αποκτήσετε είναι απλά. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να δημιουργήσει ένα μοντέλο των δοντιών σας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία των προστατευτικών. Εάν ο οδοντίατρός σας δεν μπορεί να κατασκευάσει ο ίδιος τα προστατευτικά, θα σας παραπέμψει σε μια εξειδικευμένη κλινική ή κάποιον εξειδικευμένο τεχνίτη.

Αν ακολουθείτε μια θεραπεία με σιδεράκια, τα προστατευτικά τύπου 3 είναι ίσως μονόδρομος για εσάς προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς στα ούλα και τα δόντια σας αλλά και για να μην προκαλέσετε κάποια ζημιά στα σιδεράκια σας. Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε στην αγορά κάποιων προστατευτικών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας για να σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθείτε.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε πάνω από όλα την ασφάλειά σας. Οι διάφοροι τύποι προστατευτικών που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα δόντια σας από τυχόν πεσίματα ή χτυπήματα κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού σπορ.

Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα κατάλληλα προστατευτικά δοντιών με βάση τη θεραπεία που ακολουθείτε και να σας παρέχουμε περαιτέρω συμβουλές για τη φροντίδα των προστατευτικών και των δοντιών σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.