5+1 πράγματα που είναι καλό να αποφεύγετε όταν φοράτε σιδεράκια

5+1 πράγματα που είναι καλό να αποφεύγετε όταν φοράτε σιδεράκια

Το να ακολουθήσετε μια θεραπεία με σιδεράκια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση και την ευθυγράμμιση των δοντιών σας. Είτε τοποθετήσατε πρόσφατα τα σιδεράκια σας, είτε τα φοράτε εδώ και μήνες, σίγουρα ο ορθοδοντικός σας θα σας έχει υποδείξει ορισμένα πράγματα τα οποία καλό θα ήταν να αποφύγετε ενώ φοράτε τα σιδεράκια.

 

Το να ακολουθήσετε μια θεραπεία με σιδεράκια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση και την ευθυγράμμιση των δοντιών σας. Είτε τοποθετήσατε πρόσφατα τα σιδεράκια σας, είτε τα φοράτε εδώ και μήνες, σίγουρα ο ορθοδοντικός σας θα σας έχει υποδείξει ορισμένα πράγματα τα οποία καλό θα ήταν να αποφύγετε ενώ φοράτε τα σιδεράκια.

Βέβαια, όσο περισσότερο καιρό φοράτε τα σιδεράκια, τόσο θα ανακαλύπτετε μόνοι σας τι σας ενοχλεί, τι σας προκαλεί πόνο και δυσφορία, οπότε θα το αποφεύγετε έτσι κι αλλιώς χωρίς ο ορθοδοντικός σας να σας το υποδείξει. Στο σημερινό άρθρο μας θα μάθετε τα πάντα σχετικά με το τι πρέπει να αποφεύγετε αλλά και να κάνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σιδεράκια.

 

  1. Μην τρώτε κολλώδη τρόφιμα

Όταν τοποθετήσατε για πρώτη φορά τα σιδεράκια, ο ορθοδοντικός σας ίσως σας έδωσε μια χρήσιμη λίστα με τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της αγωγής σας. Στην κορυφή αυτής της λίστας θα πρέπει να βρίσκονται οι τροφές που θα μπορούσαν να κολλήσουν στα δόντια σας όπως οι τσίχλες και τα ζαχαρωτά.

Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός. Οτιδήποτε κολλήσει στα δόντια σας θα κολλήσει και στα σιδεράκια σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να χαλαρώσουν τα σιδεράκια σας, είτε ακόμα και να χαλάσουν ή να σπάσουν. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον ορθοδοντικό σας.

  1. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα

Μία από τις πιο βασικές οδηγίες που σας έχει δώσει ο ορθοδοντικός σας είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα ενώ φοράτε τα σιδεράκια σας. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων υπολείμματα τροφών μπορεί να κολλήσουν στα δόντια σας και, σε συνδυασμό με τα βακτήρια, να δημιουργήσουν πλάκα. Η πλάκα επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών και καταστρέφει τα εξωτερικά τους στρώματα. Για να το αποφύγετε αυτό, πρέπει απλά να θυμάστε να χρησιμοποιείτε σχολαστικά οδοντικό νήμα ακόμα και στα σημεία τα οποία σας δυσκολεύουν.

  1. Μην αφαιρείτε τα λαστιχάκια σας

Αν σας ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στα σιδεράκια σας, τότε μάλλον η απάντηση που θα δώσετε είναι τα ελαστικά (ή λαστιχάκια) που ενώνουν τα επάνω με τα κάτω σιδεράκια. Παρόλο που μπορεί να σας ενοχλούν, είναι πολύ σημαντικό να μην τα αφαιρείτε, εκτός και αν έχετε κάποια άλλη οδηγία από τον ορθοδοντικό σας. Αποφεύγετε επίσης να τα ενοχλείτε με τα χέρια ή τη γλώσσα σας, καθώς αυτά μπορεί να χαλαρώσουν και να μην λειτουργούν σωστά.

  1. Μην μασάτε... πάγο!

Πιο πάνω αναφέραμε τη λίστα με τις τροφές τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγετε για όσο διάστημα φοράτε τα σιδεράκια σας. Η λίστα αυτή, εκτός από τις κολλώδεις τροφές, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις σκληρές τροφές αλλά και τον... πάγο! 

Καθώς μασάτε πάγο, είναι πολύ εύκολο ένα από τα κομματάκια του να σπάσει ή να λυγίσει ένα μέρος από τα σιδεράκια σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πονέσετε αρκετά, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας προκειμένου να επιδιορθώσει τη βλάβη.

  1. Μην τρίζετε τα δόντια σας

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν αγχώνονται για κάτι ασυναίσθητα τρίζουν τα δόντια τους. Ακόμη, πολλοί είναι αυτοί που τρίζουν τα δόντια τους όταν κοιμούνται το βράδυ. Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ελαττώσετε αυτή τη συνήθεια.

Όμως, αν είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον ορθοδοντικό σας, προκειμένου να σας καθοδηγήσει για το αν θα πρέπει να φοράτε κάποιο προστατευτικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Μην αμελείτε το ραντεβού σας με τον ορθοδοντικό

Ένα σημαντικό μέρος της ορθοδοντικής σας αγωγής είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον ορθοδοντικό σας. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο ορθοδοντικός σας θα ελέγξει την πρόοδό σας και θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στα σιδεράκια σας. Επίσης, τότε θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τυχόν ερωτήσεις στον ορθοδοντικό σας αλλά και να του αναφέρετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Αν έχετε ήδη αμελήσει την επίσκεψή σας στον ορθοδοντικό, κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!

 

Πολλές φορές, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καθημερινές υποχρεώσεις μάς κάνουν να αμελούμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση την φροντίδα των σιδερακιών μας. Αυτό είναι ως ένα σημείο κατανοητό και αναμενόμενο, όμως καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας όσο πιο πιστά μπορείτε.

 

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι όσο καλύτερα ακολουθείτε την ορθοδοντική σας θεραπεία, τόσο πιο σύντομα θα την ολοκληρώσετε και θα χαρείτε το όμορφο χαμόγελό σας!