Στοματικό διάλυμα και πώς το χρησιμοποιούμε σωστά

Στοματικό διάλυμα και πώς το χρησιμοποιούμε σωστά

Συχνά ακούμε ότι μια ολοκληρωμένη ρουτίνα φροντίδας και καθαρισμού των δοντιών μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση ενός στοματικού διαλύματος. Πρόκειται για ένα υγρό το οποίο χρησιμοποιείται μετά το βούρτσισμα των δοντιών και δρα με δύο τρόπους.

Αρχικά, το στοματικό διάλυμα μάς βοηθά να αποκτήσουμε μια δροσερή αναπνοή και αποτρέπει την κακοσμία του στόματος, εάν αυτή δεν οφείλεται σε κάποιον παθολογικό παράγοντα. Ακόμη, ορισμένοι τύποι στοματικών διαλυμάτων απομακρύνουν τα οξέα που παράγονται από την βακτηριακή πλάκα. Αν το στοματικό διάλυμα χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί ακόμα και να αποτρέψει ορισμένες περιοδοντικές ασθένειες.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο π;vς πρέπει να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα προκειμένου να  επωφεληθείτε από όλα αυτά που έχει να προσφέρει.

  1. Επιλέξτε το σωστό στοματικό διάλυμα

Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα που θα βρείτε στο εμπόριο περιέχουν αλκοόλ. Παρόλο που, σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση των βακτηρίων, ένα στοματικό διάλυμα με αλκοόλ δεν συστήνεται για καθημερινή χρήση.

Ένα στοματικό διάλυμα με βάση το αλκοόλ θα αφήσει στο στόμα σας μια αίσθηση καψίματος κατά τη χρήση αλλά και μετά, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε έλκος σε άτομα με ευαίσθητα ούλη. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι ξηραίνει το στόμα για αρκετή ώρα μετά τη χρήση και μπορεί να επιφέρει μια δυσάρεστη γεύση. Ακόμη, δεν ενδείκνυται για χρήση από παιδιά.

Στοματικό διάλυμα και πώς το χρησιμοποιούμε σωστά

 

  1. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών

 

Είναι πολύ βασικό να θυμάστε ότι το στοματικό διάλυμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την τακτική φροντίδα καθαρισμού των δοντιών σας, δηλαδή το βούρτσισμα. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική ενέργεια όπως και το οδοντικό νήμα προκειμένου να καθαριστούν σημεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση η οδοντόβουρτσα.

  1. Ξεπλύνετε καλά

Μετά το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών, χρησιμοποιήστε το δοσιμετρικό καπάκι για να υπολογίσετε ποια είναι η ποσότητα του στοματικού διαλύματος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Ακόμη, κοιτάξτε την ετικέτα του διαλύματος για να δείτε για πόση ώρα θα πρέπει να το έχετε στο στόμα σας. Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα χρειάζονται τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να δράσουν.

Με το στοματικό διάλυμα κάντε πλύσεις προσπαθώντας να το κάνετε να περάσει ανάμεσα από όλα τα δόντια. Έπειτα φτύστε το διάλυμα στον νιπτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να μην καταπιείτε το στοματικό διάλυμα.

  1. Αφήστε περιθώριο 30 λεπτά προτού φάτε ή πιείτε

Σχεδόν όλα τα στοματικά διαλύματα περιλαμβάνουν φθόριο. Το φθόριο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και προστατεύει τα δόντια από τις βλάβες που προκαλούνται από τα οξέα. Για να επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τις ιδιότητές του, αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη χρήση του.

Η σχολαστική καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να έχουμε λευκά και υγιή δόντια και μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε παθήσεις όπως η πλάκα και η ουλίτιδα που μπορεί να είναι επίπονες. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστά το στοματικό διάλυμα ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαρισμού των δοντιών σας. Ο οδοντίατρος και ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό προϊόν για τις ανάγκες σας. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μας.