Τι τροφές να καταναλώνουμε όταν φοράμε σιδεράκια;

Τι τροφές να καταναλώνουμε όταν φοράμε σιδεράκια;

Έχετε, λοιπόν, φορέσει τα σιδεράκια σας και περιμένετε με ανυπομονησία να δείτε τα φανταστικά αποτελέσματα στο τέλος της θεραπείας σας! Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας σας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τη φροντίδα αλλά και το πώς θα προστατέψετε και τα δόντια και τα σιδεράκια σας. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι θα πρέπει να προσέξετε το καθάρισμα και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών σας και να δώσετε προσοχή στις τροφές που επιλέγετε να καταναλώσετε.  

 

Όταν φοράτε σιδεράκια υπάρχουν κάποιες «απαγορευμένες» τροφές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγετε. Κάποιες από αυτές μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα σιδεράκια σας, όπως για παράδειγμα να λυγίσουν, να χαλαρώσουν ή ακόμα και να σπάσουν. Έτσι, οι τροφές που επιλέγετε θα πρέπει να είναι μαλακές και γενικά εύκολες στο μάσημα. Παρακάτω σας προτείνουμε μια λίστα από τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε και τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όσο μπορείτε.

 

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σιδεράκια

Όταν αναφερόμαστε σε μαλακές τροφές, δεν σημαίνει πως αναφερόμαστε μόνο στις σούπες και στο γιαούρτι. Μπορείτε να βρείτε μια γκάμα από τροφές που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα και είναι μαλακές και εύκολες στο μάσημα! Κάποιες από αυτές είναι τα μακαρόνια και το ρύζι, τα μαλακά δημητριακά, το μαλακό τυρί σε κομμάτια, το γάλα και το γιαούρτι, τα λαχανικά στον ατμό, ο πουρές πατάτας, καρότου, ή άλλου λαχανικού, τα μαλακά φρούτα όπως είναι η μπανάνα και τα μούρα, το ψωμί και τα muffins και τα κομμένα και μαλακά κομμάτια κρέατος και ψαριού.  

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σιδεράκια

Οι τροφές που συμβουλεύουμε να αποφεύγετε είναι γενικά οι σκληρές, κολλώδεις και τραγανές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα σιδεράκια, στα δόντια και στα ούλη σας. Αποφύγετε λοιπόν τις τσίχλες και τα ζαχαρωτά, τα σκληρά κουλούρια, τα ποπ κορν, τα γλειφιτζούρια, τους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια, τα κρέατα με κόκαλο όπως για παράδειγμα τα παϊδάκια, και τα σκληρά φρούτα και λαχανικά.  

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα σκληρά φρούτα και λαχανικά που αγαπάτε, όπως είναι για παράδειγμα το μήλο ή το καρότο. Μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση τους αλλά και τις πολλές βιταμίνες που διαθέτουν, κόβοντας τα σε μικρά κομματάκια ευκολομάσητα, λιώνοντάς τα ή στύβοντάς τα σε θρεπτικούς χυμούς.

 

Χρυσός κανόνας!  

Πιο πάνω σας παρουσιάσαμε μερικά παραδείγματα τροφών που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα αλλά και όσα θα ήταν καλό να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Το κλειδί όμως της ορθοδοντικής θεραπείας είναι να διατηρήσετε τη στοματική και οδοντική σας υγιεινή. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά μετά από κάθε γεύμα ή ακόμα και μετά από κάθε σνακ και βεβαιωθείτε πως δεν έχουν μείνει υπολείμματα από την τροφή που καταναλώσατε στα σιδεράκια σας (π.χ. σποράκια από τα μούρα). Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, μια καλή ιδέα είναι να έχετε πάντα μαζί σας μία μπουκαλίτσα νερό για να μπορείτε να ξεπλένετε το στόμα σας.  

 

Tip: 

Σε περίπτωση που δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στη σοκολατίνα, το παγωτό, ή άλλο γλυκό που βρίσκεται στο ψυγείο, θα πρέπει να περιμένετε μισή ώρα αφού το καταναλώσετε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Γιατί αυτό; Η ζάχαρη μπορεί να μαλακώσει προσωρινά το σμάλτο των δοντιών σας. Έτσι, το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει διάβρωση. Γι’ αυτό προσοχή!  

 

Βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας!  

Σε περίπτωση τραυματισμού και άλλων πληροφοριών σχετικά με τις ορθοδοντικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.