3+1 Tips Όταν το Παιδί σου Αλλάζει Δοντάκια

3+1 Tips Όταν το Παιδί σου Αλλάζει Δοντάκια

Δεν ξέρουμε αν θυμάστε τις δικές σας αντιδράσεις όταν ήσασταν παιδιά, αλλά οι περισσότεροι από μας μάλλον τρομάζαμε λίγο όταν αισθανόμασταν τα πρώτα μας δόντια να κουνιούνται!

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν συνήθως να πέφτουν όταν το παιδί πλησιάζει τα 6 – καλό είναι, λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι. Σίγουρα θα ενθουσιαστείτε όταν διαπιστώσετε για πρώτη φορά ότι κάποιο από τα δοντάκια του παιδιού σας κουνιέται, αλλά μπορεί να σας πιάσει κι ένας μικρός πανικός, καθώς θα θέλετε να το βοηθήσετε να το βγάλει δίχως να πονέσει.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, όμως! Υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και ανώδυνοι τρόποι για να τα καταφέρετε!

  1. Μην Επέμβετε

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως είναι πάντοτε καλύτερο να αφήσετε το δόντι να βγει από μόνο του. Αν το τραβήξετε, ειδικά όταν έχει αρχίσει μόλις να κουνιέται, το παιδί είναι σίγουρο πως θα πονέσει, ενώ θα προκληθεί και μικρή αιμορραγία που, παρότι δεν εγκυμονεί κίνδυνο, θα το τρομάξει και ίσως του προκαλέσει ένα μικρό σοκ.

Επομένως, ακόμη κι αν το παιδί ίσως γκρινιάζει ότι έχει βαρεθεί και σας ζητά να το τραβήξετε, μην το κάνετε (εκτός κι αν ακολουθήσετε την τελευταία εισήγηση).

  1. Πολιορκήστε το Δοντάκι

Το δόντι χρειάζεται κάποιον χρόνο και… βοήθεια για να βγει ανώδυνα. Ζητήστε, λοιπόν, από το παιδί να το κουνά απαλά με τη γλώσσα του. Στην αρχή ίσως φοβάται, αλλά σύντομα θα αρχίσει να το κάνει ασυναίσθητα.

Καλύτερο θα ήταν να μη κουνήσετε εσείς το δόντι με το δάχτυλό σας. Γενικά αυτό τρομάζει τα παιδιά, καθώς αισθάνονται ότι δεν έχουν εκείνα τον έλεγχο για κάτι που ίσως του προκαλέσει πόνο. Προτιμήστε να τους δείξετε την κίνηση που πρέπει να κάνουν με τη γλώσσα τους. Αντίθετα, αποτρέψτε τα από το να το κουνούν με τα δάχτυλά τους, γιατί συχνά θα το κάνουν δίχως να τα έχουν πλύνει πρώτα, κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αποφύγουμε σε μια περιοχή με ανοιχτή πληγή.

  1. Δώστε του να Μασήσει Σκληρά Τρόφιμα

Ίσως μοιάζει… «σκληρό» αλλά δεν είναι. Στα παιδιά, περισσότερα τα πονά η ιδέα παρά το ίδιο το βγάλσιμο του δοντιού – και την ιδέα συχνά την ξεχνούν όταν τρώνε κάτι νόστιμο. Αν προσθέσετε, λοιπόν, σχετικά σκληρές τροφές στο μενού τους, όπως λαχανικά σαν το ωμό καρότο και φρούτα όπως το αχλάδι, τότε το δόντι θα υποχωρήσει στην αναπόφευκτη μοίρα του αρκετά πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Ωστόσο, θέλουμε να αποφύγουμε να καταπιεί το παιδί το δόντι κατά λάθος. Οπότε ίσως είναι καλύτερα να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο στα αρχικά στάδια, όταν το δόντι έχει μόλις αρχίσει να κουνιέται.

 

3+1 Tips Όταν το Παιδί σου Αλλάζει Δοντάκια

  1. Επισκεφθείτε έναν Οδοντίατρο ή Ορθοδοντικό

Αν για οποιοδήποτε λόγο πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί το παιδί το δόντι χωρίς να το καταλάβει, ή αν το παιδί αρχίσει να παραπονιέται ότι πονάει, ότι φοβάται, ή ότι έχει κουραστεί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν έμπειρο οδοντίατρο. Εκείνος θα φροντίσει να βγάλει το δόντι ανώδυνα και χωρίς ταλαιπωρία ή αιμορραγία.

Μπορεί να ανησυχείτε λίγο τώρα που πλησιάζει ο καιρός να αλλάξει δόντια το μικρό σας αγγελούδι, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ούτε για φόβο, ούτε για πανικό. Αν πια το δοντάκι αποδειχτεί κάπως πιο… επίμονο, απλά συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Και, φυσικά, μην ξεχάσετε να ανταμείψετε το παιδί σας για το πρώτο του δοντάκι! Ένα μικρό δωράκι θα το οπλίσει με θάρρος για τις επόμενες... οδοντικές του περιπέτειες!

Επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.