Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να αφήσουν… λεκέδες στα δόντια σας!

Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να αφήσουν… λεκέδες στα δόντια σας!

Το να έχετε ένα λαμπερό και λευκό χαμόγελο δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς το σμάλτο των δοντιών είναι πορώδες και εξαιρετικά επιρρεπές στους… λεκέδες. Υπάρχουν ορισμένες τροφές και ροφήματα που προκαλούν αποχρωματισμό στα δόντια εξαιτίας του χρώματός τους αλλά του επιπέδου οξύτητάς τους.

 

Κάθε φορά που καταναλώνετε μια τροφή με χρώμα, ένα μικρό ποσοστό της απορροφάται από τα δόντια σας, δημιουργώντας αυτούς τους άσχημους, οπτικά, κίτρινους λεκέδες που χαλούν το χαμόγελό σας.

 

Οι 7 τροφές που δημιουργούν συχνά λεκέδες στα δόντια

Καφές: Ο καφές, με το σκούρο του χρώμα και την οξύτητά του, είναι μία από τις κύριες αιτίες αποχρωματισμού των δοντιών σε όσους καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες καφέ. Ένα τρόπος για να μειώσετε σε ένα μικρό βαθμό αυτή την επίδραση είναι να προσθέσετε γάλα στον καφέ σας.

Τσάι: Το τσάι έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, καθώς περιέχει τανίνες. Οι περισσότερες μορφές έτοιμου τσαγιού που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν σκούρο χρώμα και, λόγω του κρύου, το καταναλώνουμε ζεστό έως καυτό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προτιμήσετε πράσινο ή λευκό τσάι για να μειώσετε την επίδρασή του στα δόντια σας.

Κόκκινο κρασί: Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το κρασί στον οργανισμό μας αλλά και στη στοματική υγιεινή μας καθώς μπορεί να έχει θετική επίδραση στις ασθένειες των ούλων. Όμως, όπως και το τσάι, έτσι και το κρασί περιέχει τανίνες. Αυτές οι ουσίες σε συνδυασμό με το έντονο χρώμα που έχει το κόκκινο κρασί προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση κρασιού για να μειώσετε όσο μπορείτε τυχόν αποχρωματισμό που μπορεί να προκαλέσει.

Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να αφήσουν… λεκέδες στα δόντια σας!

Χυμοί από φρούτα:  Όλοι οι χυμοί και ιδιαίτερα οι σκουρόχρωμοι χυμοί, όπως ο χυμός από ρόδι, μπορεί να αφήσουν ένα έντονο χρωματισμό στα δόντια. Καλό θα ήταν μετά από κάθε κατανάλωση, να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Καραμέλες με χρώμα και γρανίτες: Από τότε που ήμασταν παιδιά, οι γονείς και ο οδοντίατρός μας μάς έλεγαν να αποφεύγουμε τα γλυκά και τις καραμέλες. Πέρα από το γεγονός ότι περιέχουν ζάχαρη, οι τσίχλες, οι γρανίτες και οι χρωματιστές καραμέλες περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφόνται εύκολα από τα δόντια και προκαλούν έντονο αποχρωματισμό. Αν δεν μπορείτε να βγάλετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας, θα πρέπει να τις ελαττώσετε όσο περισσότερο γίνεται.

Σάλτσα ντομάτας και κέτσαπ: Ποιος μπορεί να πει όχι σε μια γευστική σάλτσα ντομάτας με μακαρόνια ή στην κέτσαπ με τις τηγανιτές πατάτες; Οι σάλτσες που έχουν ως κύριο συστατικό την ντομάτα προκαλούν εύκολα λεκέδες στα δόντια σας, λόγω της οξύτητας της ντομάτας. Εδώ όμως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτό τον αποχρωματισμό. Πριν την κατανάλωση ενός φαγητού που περιέχει σάλτσα ντομάτας, μπορείτε να καταναλώσετε τροφές όπως το μαρούλι ή το μπρόκολο, οι οποίες θα δράσουν ως προστασία και θα περιορίσουν το χρωματισμό από τη σάλτσα.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το χαμόγελό σας από τους επίμονους λεκέδες είναι να αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε τα παραπάνω είδη τροφών και ροφημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αυτό είναι δύσκολο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα για βαθύτερο καθαρισμό, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα αποχρωματισμού που μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια σας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.