5 Μύθοι και Αλήθειες για τις Ορθοδοντικές Θεραπείες

5 Μύθοι και Αλήθειες για τις Ορθοδοντικές Θεραπείες

Μια σωστά επιλεγμένη και εφαρμοσμένη ορθοδοντική θεραπεία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διορθωθούν τα κάθε λογής προβλήματα που ίσως ταλαιπωρούν μια οδοντοστοιχία – ο μόνος τρόπος για ένα λαμπερό χαμόγελο και, το κυριότερο, για άψογη στοματική υγιεινή.  

Δυστυχώς, όμως, συχνά ακούγονται πράγματα για τις ορθοδοντικές θεραπείες τα οποία δεν ισχύουν και ίσως γεμίζουν αμφιβολίες και δισταγμούς ένα άτομο που πραγματικά χρειάζεται βοήθεια από ορθοδοντικό.

Παρακάτω, θα δούμε μαζί μερικούς από τους πλέον διαδεδομένους μύθους για την ορθοδοντική θεραπεία, καθώς και τι πραγματικά ισχύει. Ίσως αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση. 

 

ΜΥΘΟΣ #1: Τα Παιδιά Χρειάζονται Ορθοδοντικό Όταν Αλλάξουν Όλα τους τα Δόντια

Η πλειονότητα των ειδικών συνιστά η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού σε ορθοδοντικό να γίνεται στα επτά του χρόνια, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα απαιτηθεί οπωσδήποτε κάποια θεραπεία.

Αν όμως όντως υπάρχει πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν, προτού αλλάξουν όλα τα δόντια των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί η εξαγωγή μόνιμων δοντιών.

 

ΜΥΘΟΣ #2: Τα Σιδεράκια είναι η Μόνη Λύση για Ορθοδοντική Θεραπεία

Στην πραγματικότητα, οι ορθοδοντικοί έχουν πλέον στη διάθεσή τους και άλλες, προηγμένες μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας.

Από τις πιο γνωστές είναι οι διαφανείς νάρθηκες, που επιτρέπουν τη διόρθωση πολλών ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια και χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η εμφάνιση του ασθενούς. Επιπρόσθετα, επειδή αφαιρούνται εύκολα, του επιτρέπουν να τους αφαιρεί για λίγες ώρες για να απολαύσει τα γεύματά του ή κάποια άλλη δραστηριότητα.

 

5 Μύθοι και Αλήθειες για τις Ορθοδοντικές Θεραπείες

ΜΥΘΟΣ #3: Η Ορθοδοντική Θεραπεία είναι Ακριβή και Ίσως Όχι και Τόσο Απαραίτητη σε Δύσκολους Καιρούς

Αυτός είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους και, δυστυχώς, εξακολουθεί να προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλά άτομα – προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μια υγιής και αρμονική οδοντοστοιχία είναι προϋπόθεση για καλή στοματική υγιεινή. Αντίθετα, δόντια που συγκλείονται σε λάθος θέσεις δεν καθαρίζονται εύκολα και αποτελούν χρόνιες εστίες μικροβίων και παθογόνων οργανισμών.

Ως αποτέλεσμα, εκτός του ότι διαταράσσουν την αρμονία και την όψη του προσώπου, με το πέρασμα του χρόνου προκαλούν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο, κόπο, πόνο και χρήματα για να αντιμετωπιστούν.

 

ΜΥΘΟΣ #4: Οι Ορθοδοντικές Θεραπείες Κατά την Παιδική Ηλικία «Χαλούν» όταν Βγουν οι Φρονιμίτες

Είναι αλήθεια ότι η ανάδυση φρονιμιτών μπορεί να προκαλέσει κάποιες ορθοδοντικές αλλαγές, αλλά αυτό μπορεί επίσης να συμβεί από πολλές άλλες αιτίες, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη της κάτω γνάθου και κάποιος τραυματισμός ή νόσος.

Καμιά από αυτές τις αιτίες δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να μην εφαρμοστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια ορθοδοντική θεραπεία.  

 

ΜΥΘΟΣ #5: Τα Σιδεράκια είναι Μόνο για Παιδιά

Βλέπουμε συχνότερα παιδιά με σιδεράκια απλά επειδή η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να προληφθούν προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα σιδεράκια είναι μόνο για παιδιά. Αποτελούν εξίσου αποτελεσματική λύση και για ενήλικες.

Ίσως τώρα πολλές σκέψεις που σας γέμιζαν αμφιβολίες να έχουν ξεκαθαριστεί.

Είναι καιρός, λοιπόν, να κλείσετε το πρώτο σας συμβουλευτικό ραντεβού μαζί μας, ώστε να λύσετε οποιαδήποτε άλλη απορία και να ανακαλύψουμε μαζί την καλύτερη ορθοδοντική θεραπεία για το δικό σας χαμόγελο!