Back to School με Σιδεράκια: 3+1 Χρήσιμες Συμβουλές

Back to School με Σιδεράκια: 3+1 Χρήσιμες Συμβουλές

Είναι που είναι δύσκολη η επιστροφή στο σχολείο για παιδιά και εφήβους, αν έχουν βάλει σιδεράκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η προσαρμογή μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερη.

 

Η ανασφάλεια για την αλλαγή στην εμφάνισή τους, η αγωνία για τις αντιδράσεις των συμμαθητών τους, ο φόβος τους για πιθανές δυσκολίες για τη συμμετοχή τους στις αγαπημένες τους δραστηριότητες και αθλήματα, καθώς και η προσοχή που χρειάζεται να δείχνουν στη διατροφή τους ίσως κάνει την επιστροφή στο σχολείο να μοιάζει βουνό.

 

Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς για να τους βοηθήσετε.

 

Φροντίστε να Έχουν Μαζί  τους Κιτ Περιποίησης

Όταν λέμε «κιτ περιποίησης», μη φανταστείτε καμιά βαλίτσα. Ένα μικρό τσαντάκι με συγκεκριμένα προϊόντα οδοντικής φροντίδας είναι υπεραρκετό – αρκεί φυσικά το παιδί να μάθει να το παίρνει πάντοτε μαζί του, ώστε να μπορεί να διατηρεί τα σιδεράκια του καθαρά και λειτουργικά όσο βρίσκεται στο σχολείο.

Τι χρειάζεται να περιέχει το κιτ περιποίησης; Φροντίστε να περιέχει οπωσδήποτε:

  • Οδοντόπαστα (ίσως σε συσκευασία ταξιδίου).
  • Οδοντόβουρτσα.
  • Οδοντικό νήμα.
  • Έναν μικρό καθρέφτη, σε περίπτωση που οι τουαλέτες του σχολείου δεν είναι καλά εξοπλισμένες, ή και για να μπορεί να ελέγξει το παιδί τα σιδεράκια όπου κι αν βρίσκεται.
  • Ειδικά λαστιχάκια - σε περίπτωση, φυσικά, που τα σιδεράκια που φορά λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.
  • Ειδικό κερί, για την απάλυνση ερεθισμών στα ούλα και τη στοματική κοιλότητα.
  • Παυσίπονα.

 

Ετοιμάστε Εσείς Κατάλληλο Κολατσιό

Το ζήτημα του φαγητού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όσους φορούν ορθοδοντικά σιδεράκια – πόσο μάλλον για τα παιδιά, που τρελαίνονται για λιχουδιές, και μάλιστα στον χώρο του σχολείου, όπου σπανίζουν τα υγιεινά τρόφιμα.

Η λύση; Είναι απλή: ετοιμάστε τους εσείς το κολατσιό τους για το σχολείο, επιλέγοντας τροφές και σνακ που εναρμονίζονται με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε:

  • οτιδήποτε υπερβολικά σκληρό και τραγανό (π.χ. άγουρα φρούτα, κάποιο σνακ με ολόκληρους ξηρούς καρπούς, ή κάποιο σκληρό μπισκότο ή ψωμί σάντουιτς με σκληρή κόρα), καθώς μπορεί να προκαλέσει φθορά στα σιδεράκια·
  • οτιδήποτε υπερβολικά κολλώδες (π.χ. σοκολάτα ή κάποιο κέικ), καθώς κάνει τον καθαρισμό ακόμη πιο δύσκολο, προκαλώντας βλάβη παράλληλα στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας·
  • τα αναψυκτικά με ανθρακικό και ζάχαρη, τα ισοτονικά και ροφήματα με βάση επεξεργασμένο χυμό φρούτων, καθώς έχουν χαμηλό pH, που αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Αντίθετα, προτιμήστε μαλακό ψωμί για τοστ, γιαούρτι, αυγά, κίτρινο τυρί, μπανάνες και smoothies – καθώς είναι χορταστικά και η υφής τους δεν προκαλεί πρόβλημα στα δόντια.

 

Βεβαιωθείτε ότι Έχουν Μαζί τους Παυσίπονα

Σε ορισμένα παιδιά, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, τα σιδεράκια προκαλούν πόνο, όχι μόνο στη στοματική κοιλότητα, αλλά και στο κεφάλι. Είναι καλό, λοιπόν, να έχουν πάντα μαζί τους λίγα ελαφριά παυσίπονα, για να μπορούν να συνεχίσουν το μάθημά τους δίχως περιττή ταλαιπωρία.

 

Προμηθευτείτε έναν Προστατευτικό Νάρθηκα για την Άθληση

Αν το παιδί σας είναι δραστήριο και του αρέσουν τα αθλήματα που περιλαμβάνουν στενή σωματική επαφή ή έχουν κίνδυνο χτυπήματος στο στόμα από συναθλητή ή μπάλα, είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί το στόμα από τραυματισμό. Τα σιδεράκια είναι μεταλλικά και εφαρμόζονται πολύ κοντά σε μαλακό ιστό· ένα σχετικά ήπιο χτύπημα στο στόμα μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο στα χείλη.

 

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Να του αγοράσετε έναν προστατευτικό νάρθηκα, να του εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να τον φοράει και να βεβαιωθείτε ότι τον έχει πάντοτε μαζί του. Να θυμάστε πως, αν είχε προστατευτικό νάρθηκα προτού βάλει σιδεράκια, πιθανότατα δεν θα εφαρμόζει τώρα σωστά. Θα πρέπει να προμηθευτεί έναν νέο.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας πριν επιστρέψει το παιδί στα θρανία, για να δει την πρόοδο της θεραπείας και να σας παράσχει εξατομικευμένες συμβουλές.

Έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά! Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους μικρούς μας φίλους!