Ενοχλήσεις από Σιδεράκια; Πώς να τις Μειώσεις

Ενοχλήσεις από Σιδεράκια; Πώς να τις Μειώσεις

Οποιοδήποτε ξένο σώμα στο στόμα σας θα προκαλέσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιου είδους ενόχληση. Πολλά εξαρτώνται, φυσικά, από την φυσιολογία του στόματος και την ποιότητα της εργασίας του ορθοδοντικού σας. Ένας έμπειρος ορθοδοντικός θα μειώσει πάρα πολύ τις σχετικές ενοχλήσεις – αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τις εξαφανίσει τελείως.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια ενόχληση από σιδεράκια; Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνεται τίποτε περισσότερο από έναν απλό ερεθισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ίσως εμφανιστεί φλεγμονή, ήπια αιμορραγία, ή ευαισθησία στα δόντια. Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι όλα αυτά τα ομολογουμένως ενοχλητικά συμπτώματα είναι προσωρινά.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε ορισμένους πολύ απλούς και πρακτικούς τρόπους να ελαττώσετε τον πόνο και τις ενοχλήσεις από τα σιδεράκια.

 

Προσαρμόστε τη Διατροφή σας

 

Προσαρμόζοντας τη διατροφή σας επιλέγοντας τροφές «φιλικές» στα σιδεράκια εξασφαλίζετε πολύ ταχύτερη ανακούφιση μετά την επίσκεψή σας σε ορθοδοντικό. Προτιμήστε μαλακές τροφές που δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια στο μάσημα, όπως σούπες, Smoothies, γιαούρτι, πουρέ και άλλα παρόμοια. Σταδιακά,  καθώς θα υποχωρεί ο πόνος από τα σιδεράκια, θα είστε σε θέση να τρώτε κάθε είδος τροφής δίχως ενοχλήσεις. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγετε, ειδικά στην αρχή, όξινες τροφές και ροφήματα.

Αν έχει προκληθεί φλεγμονή στη στοματική σας κοιλότητα, η οποία συχνά συνοδεύεται από έντονο πόνο, η εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να σας ανακουφίσει πολύ. Παρόμοια επίδραση μπορεί να έχουν παγωμένα ροφήματα ή είδη, όπως μια σπιτική γρανίτα ή παγωτό. Να θυμάστε μόνο να βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια σας μετά από κάθε γλύκισμα, ώστε να αποφύγετε τη τις βλαπτικές τους συνέπειες.

 

 

Κάντε Πλύσεις με Αλατόνερο

 

Το αλατόνερο έχει αντισηπτικές ιδιότητες κι ως εκ τούτου βοηθά στην επούλωση πληγών στη στοματική κοιλότητα. Οι ορθοδοντικοί συστήνουν ανεπιφύλακτα πλύσεις με αλατόνερο διάρκειας ενός λεπτού σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Να Είστε Προσεκτικοί στο Βούρτσισμα

 

Ενοχλήσεις από Σιδεράκια; Πώς να τις Μειώσεις

Είναι σημαντικό να μην γδέρνετε τα ούλα σας με την οδοντόβουρτσα κατά το βούρτσισμα ασκώντας μεγάλη πίεση. Προτιμήστε πιο απαλές κινήσεις, ώστε να μην δημιουργείτε περιττές εκδορές και αιμορραγία. 

 

Χρησιμοποιήστε Ορθοδοντικό Κερί

 

Ένας καλός τρόπος να αποφύγετε τους ερεθισμούς που προκαλούν τα σιδεράκια στα μάγουλα, στα χείλη και γενικότερα στο στόμα είναι η εφαρμογή απαλού ορθοδοντικού κεριού.

 

Χρησιμοποιείστε Παυσίπονα Αν Είναι Απαραίτητο

 

Αν έχετε ήδη δοκιμάσει όλα τα παραπάνω κι ο πόνος εξακολουθεί να επιμένει, καλό θα ήταν, σε συνεννόηση πάντοτε με τον γιατρό σας, να λάβετε κάποιο παυσίπονο. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.  

 

Αποδεχτείτε πως Θα Απαιτηθεί Λίγος Χρόνος Προσαρμογής

 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει πολύ απλά να το πάρετε απόφαση: θα χρειαστείτε χρόνο προσαρμογής για να συνηθίσετε τα σιδεράκια σας, ανεξάρτητα από το πόσο καλή δουλειά σάς έχει κάνει ο ορθοδοντικός σας. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη εμπειρία η οποιαδήποτε επίμονη ενόχληση, αλλά θα βοηθήσει πολύ να έχετε κατά νου τον στόχο σας: καλύτερη υγεία κι ένα όμορφο χαμόγελο!

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη κλινική μας .