Σε πολλές χώρες του κόσμου τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν με την ιστορία της «Νεράιδας των Δοντιών», η οποία αφορά την αλλαγή των δοντιών τους. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, όταν ένα παιδάκι «χάσει» ένα από τα πρώτα του δοντάκια (νεογιλά), τότε πρέπει να βάλει το δοντάκι αυτό κάτω από το μαξιλάρι του το βράδυ πριν πέσει για ύπνο. Όσο αυτό κοιμάται, θα έρθει η νεράιδα των δοντιών, θα πάρει αυτό το δοντάκι και θα αφήσει στη θέση του ένα μικρό δωράκι.
Παρόλο που πρόκειται για έναν πολύ γνωστό μύθο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν από πού προήλθε αλλά και ποιες είναι οι διάφορες παραλλαγές του στα διάφορα μέρη του κόσμου. Ας δούμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία!
Η ιστορία της νεράιδας
Όπως συμβαίνει με τους μύθους και τα παραμύθια, η ιστορία της Νεράιδας των δοντιών έχει μια μακρά ιστορία και πολλές παραλλαγές καθώς έχει εξελιχθεί αρκετά με την πάροδο των χρόνων. Η επικρατέστερη ιστορία για τον μύθο αυτό είναι ότι έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και στη μεσαιωνική ισλανδική λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά λογοτεχνικά έργα που αναφέρουν ότι κάθε παιδί που «έχανε» τα πρώτα του δόντια λάμβανε μια αμοιβή για κάθε δόντι.
Μια άλλη παραλλαγή του μύθου, αυτή τη φορά στην Βόρεια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Μεσαιωνική Αγγλία, σχετίζεται περισσότερο με τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Πιο συγκεκριμένα, ο μύθος αναφέρει ότι τα παιδιά έπρεπε να κάψουν τα νεογιλά τους δόντια προκειμένου να μην υποφέρουν από κακουχίες στη μετά θάνατον ζωή τους.
Η γαλλική εκδοχή του μύθου της Νεράιδας των δοντιών
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο μύθος αυτός αποτελεί μια παραλλαγή ενός γνωστού γαλλικού παραμυθιού που γράφτηκε το 18ο αιώνα και έχει τίτλο «Το μικρό καλό ποντικάκι». Σύμφωνα με το παραμύθι αυτό, ένα μικρό ποντικάκι μεταμορφώθηκε σε μια καλή νεράιδα και βοήθησε τη βασίλισσα να κατατροπώσει τον κακό βασιλιά. Πιο συγκεκριμένα, η νεράιδα κατάφερε να εξοντώσει το βασιλιά αφαιρώντας του όλα τα δόντια.
Η νεράιδα των δοντιών στην Ισπανία
Η γαλλική εκδοχή της ιστορίας που αναφέραμε παραπάνω έχει πολλές ομοιότητες με την ιστορία της νεράιδας των δοντιών στις ισπανόφωνες χώρες. Στις περιοχές αυτές πιστεύεται ότι ο μύθος ξεκινά το 1894 στην Ισπανία όταν ο γιος του βασιλιά «έχασε» το πρώτο νεογιλό δόντι του. Καθώς ο βασιλιάς ήθελε να γιορτάσει το γεγονός αυτό, ζήτησε από τον ιερέα Luis Coloma να γράψει μια ιστορία στην οποία θα αναφέρονταν το χαρμόσυνο γεγονός. Ο ιερέας έγραψε ένα παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστής είναι ένα ποντικάκι με όνομα Ratoncito Perez. Μέσα από αυτό το παραμύθι έγινε γνωστό το ποντικάκι-νεράιδα που παίρνει τα δόντια των μικρών παιδιών.
Ακόμη, έχουν γραφτεί διάφορα βιβλία σχετικά με τις διάφορες παραλλαγές της ιστορίας αυτής στις διάφορες χώρες του κόσμου, τις οποίες μπορεί να βρει κάποιος στο βιβλίο “Throw your tooth on the roof”.
Πως έρχεται η νεράιδα των δοντιών
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα παιδάκι προκειμένου να το επισκεφτεί η νεράιδα των δοντιών είναι πολύ απλή και ευχάριστη. Όταν το παιδάκι χάσει το πρώτο του δόντι, το μόνο που πρέπει να κάνει να βάλει το «πεσμένο» δοντάκι του κάτω από το μαξιλάρι του το βράδυ πριν πέσει για ύπνο. Αφού το παιδάκι κοιμηθεί, μόνο τότε θα έρθει η νεράιδα των δοντιών. Η νεράιδα θα πλησιάσει το κρεβάτι, χωρίς να κάνει φασαρία για να μην γίνει αντιληπτή από κανέναν και θα πάρει το δοντάκι που βρίσκεται κάτω από το μαξιλάρι. Θα τοποθετήσει το δοντάκι μέσα στο πουγκί της και θα ανταμείψει το παιδάκι με ένα νόμισμα ή με ένα μικρό συμβολικό δωράκι.
Παρόλο που ο μύθος με τη νεράιδα των δοντιών είναι πολύ απλοϊκός, πολλές είναι οι χώρες που γιορτάζουν αυτή την παράδοση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς θεωρούν ότι κρύβει μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική σημασία για τα μικρά παιδιά. Μάλιστα, στις 22 Αυγούστου κάθε χρόνο έχει οριστεί ο εορτασμός αυτής της παράδοσης καθώς είναι η Εθνική Ημέρα για την Νεράιδα των Δοντιών.
Η Νεράιδα των Δοντιών ανήκει στην ίδια κατηγορία δημοφιλών μυθολογικών χαρακτήρων όπως είναι ο Άγιος Βασίλης και το Λαγουδάκι του Πάσχα. Πρόκειται για μια αθώα παράδοση που μπορεί να φέρει τα παιδιά πιο κοντά σε δραστηριότητες που αφορούν τη στοματική υγεία. Άλλωστε είναι ένας ωραίος τρόπος να διατηρούμε ζωντανές τις παραδόσεις και να κάνουμε τα παιδιά να νιώθουν πιο ξεχωριστά.
Για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μας.