5 + 1 καλοκαιρινές λιχουδιές φιλικές προς τα σιδεράκια

Το καλοκαιράκι έχει πλέον φτάσει και όλοι μας ανυπομονούμε να ζήσουμε για ακόμη μια φορά αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές μαζί με φίλους, να διασκεδάσουμε στην παραλία, να χαλαρώσουμε στην αμμουδιά και να απολαύσουμε δροσιστικά snacks. Παρόλο που την περίοδο αυτή είναι δύσκολο να τηρούμε κατά γράμμα κάποιο πρόγραμμα, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε μερικούς βασικούς κανόνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε συχνά πίνοντας άφθονο νερό, να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας και να είμαστε επιλεκτικοί στις τροφές που καταναλώνουμε. Ναι, καλά το καταλάβατε! Σε όλους εμάς που φοράμε σιδεράκια απευθυνόμαστε!

Είναι αλήθεια πως όσοι φοράμε σιδεράκια χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί από τους υπόλοιπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να στερούμαστε λιχουδιές. Πολλές φορές, οι ορθοδοντικοί μας συμβουλεύουν να μην καταναλώνουμε σκληρές, κολλώδεις και τραγανές τροφές, λόγω του ότι μπορεί να μας προκαλέσουν τραυματισμούς στα δόντια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλές τροφές και καλοκαιρινά snacks και λιχουδιές που είναι φιλικά τόσο για τα σιδεράκια μας, όσο και για την υγεία μας!

Παρακάτω σας προτείνουμε 6 δροσιστικά snacks τα οποία μπορείτε να τα απολαύσετε άφοβα και είναι ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

 

Φρουτοσαλάτα

5 + 1 καλοκαιρινές λιχουδιές φιλικές προς τα σιδεράκια

Η φρουτοσαλάτα είναι μια υγιεινή και δροσιστική επιλογή που μπορούμε να καταναλώσουμε το καλοκαίρι. Είναι γρήγορη στην ετοιμασία, απολαυστική στη γεύση και πάνω από όλα «φιλική» προς τα σιδεράκια μας. Επιλέξτε μαλακά φρούτα τα οποία δεν θα προκαλέσουν ζημιά στα σιδεράκια, όπως είναι η μπανάνα, το βατόμουρο και το σταφύλι.

Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα

Το παγωμένο γιαούρτι με κομματάκια από φρέσκα φρούτα εποχής είναι μια εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τα φρούτα τους με ένα διαφορετικό τρόπο και παράλληλα να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που τους προσφέρει το γιαούρτι. Μια άλλη πρωτότυπη, πολύ γευστική και άκρως δροσιστική παραλλαγή της συνταγής αυτής είναι να τοποθετήσετε όλα τα υλικά στο blender και να τα χτυπήσετε καλά. Τοποθετήστε το μείγμα στον θάλαμο και δημιουργήστε το δικό σας γιαουρτοπαγωτό.   

Αγγουράκια με σάλτσα ranch

Όταν βλέπουμε ταινία, όλοι μας λιγουρευόμαστε λίγα popcorn! Το καλαμπόκι όμως δεν είναι ο καλύτερος φίλος όσων φοράμε σιδεράκια σιδεράκια, αφού υπολείμματά του μπορεί να μείνουν στα δόντια. Μια καλοκαιρινή και ενδιαφέρουσα παραλλαγή λοιπόν είναι τα κομμένα αγγουράκια μαζί με σάλτσα ranch. Είναι τόσο γευστικά και δροσιστικά! Ξέρετε ποιο όμως είναι το καλύτερο; Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του αγγουριού, το snack αυτό μπορεί να βοηθήσει αυτούς που φοράνε τα παραδοσιακά σιδεράκια, αλλά ακόμη και αυτούς που επέλεξαν την καινοτόμα ορθοδοντική θεραπεία με Invisalign.

 

Παγωτό

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται! Είναι σίγουρα μια καλοκαιρινή επιλογή και κανένας μας δεν μπορεί να της αντισταθεί! Παγωτό με γεύση σοκολάτα, βανίλια, φράουλα, τριαντάφυλλο… ήδη με τη σκέψη μας έχει ανοίξει η όρεξη! Και επειδή το παγωτό είναι φίλος με όλους, είναι φυσικά και με τα σιδεράκια μας. Μπορείτε να απολαύσετε άφοβα το παγωτό σας, αλλά πάντα με μέτρο! Δεν ξεχνάμε πως περιέχει αρκετή ζάχαρη στα συστατικά του, άρα ένα καλό βούρτσισμα στο τέλος είναι απαραίτητο! 

Καρπούζι

Η άκρως δροσιστική και αγαπημένη επιλογή για μικρούς και μεγάλους είναι το καρπούζι. Μπορείτε να το απολαύσετε στο σπίτι, στην παραλία, στο picnic με φίλους, όπου λαχταράει η ψυχή σας, εύκολα και γρήγορα! Για αυτούς που γυρεύουν το κάτι διαφορετικό μπορείτε να φτιάξετε ένα σορμπέ καρπουζιού ή ακόμα και μία λεμονάδα καρπούζι. Δοκιμάστε αυτές τις δύο συνταγές και θα μας θυμηθείτε!

 

Smoothie με φρούτα 

Τα smoothies με φρούτα μπορούν να χαρίσουν ενέργεια, δροσιά, γεύση και την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά. Είναι μια ιδανική επιλογή για ένα καλοκαιρινό πρόγευμα, ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε γρήγορα και εύκολα. Πειραματιστείτε με τα συστατικά, επιλέξτε διαφορετικά φρούτα κάθε φορά και ανακαλύψτε τον συνδυασμό που σας αρέσει περισσότερο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το απολαύσετε και να το μοιραστείτε με φίλους.

 

Όποια λιχουδιά και καλοκαιρινή, δροσιστική επιλογή επιλέξετε για κάθε snack σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να πλένετε τα δόντια ας μετά από κάθε γεύμα και να κρατάτε την υγιεινή των δοντιών και της θεραπείας σας ως την πρώτιστη έννοια σας.