Καθαρισμός δοντιών: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και γιατί

Καθαρισμός δοντιών: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και γιατί

Πολλοί είναι αυτοί που ανατριχιάζουν στην ιδέα του καθαρισμού των δοντιών. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό σας μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η πλάκα. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε έξι μήνες, εκτός αν έχετε κάποια διαφορετική οδηγία από τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας.

 

Γιατί να κάνετε καθαρισμό

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών είναι μια απλή διαδικασία που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Διαρκεί συνήθως από μισή έως μία ώρα και δεν προκαλεί πόνο, ίσως μόνο μία ελαφριά δυσφορία. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια καθώς και την οδοντική πλάκα τόσο από την επιφάνεια των δοντιών όσο και από τη βάση τους. Στη συνέχεια, ακολουθεί η στίλβωση. Κατά το βήμα αυτό ο οδοντίατρος τοποθετεί μια φθοριούχο πάστα στα δόντια προκειμένου να απομακρύνει τυχόν χρωστικές ουσίες από τα δόντια.

Ας δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους θα πρέπει κάποιος να κάνει καθαρισμό στα δόντια του.

 

Καθαρισμός δοντιών: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και γιατί

Σας έχει τύχει να βουρτσίζετε πολύ τακτικά τα δόντια σας αλλά να μην μπορείτε να διώξετε το κίτρινο χρώμα; Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για αυτό είναι η πλάκα και η ουλίτιδα. Μετά την αφαίρεσή τους και με το σωστό βούρτσισμα, μπορείτε να αποκτήσετε και πάλι ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο που σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση.

 

Προστατέψτε τα ούλη σας

Μία από τις πιο ενοχλητικές αλλά και επίπονες ασθένειες της οδοντικής κοιλότητας είναι η ουλίτιδα. Τα υπολείμματα των τροφών, τα βακτήρια αλλά και οι τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν τα ούλη προκαλώντας τους φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα τα ούλη γίνονται ευαίσθητα, αρχίζουν να αιμορραγούν εύκολα, ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα, ενώ συχνά παρατηρείται και πρήξιμο.

 

Απομακρύνετε τη συσσωρευμένη πλάκα και πέτρα

Η οδοντική πέτρα σχηματίζεται σταδιακά από τα άλατα του σάλιου και προσκολλάται στην επιφάνεια του δοντιού. Τα άλατα αυτά απομακρύνονται συνήθως με το βούρτσισμα, όμως πολλές φορές, αυτό δεν είναι αρκετό. Πέρα από το γεγονός ότι η πέτρα είναι αντιαισθητική, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στα δόντια που μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα τόσο στο στόμα όσο και στον υπόλοιπο οργανισμό.

 

Αποκτήστε μια πιο φρέσκια αναπνοή

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σας και τις συναναστροφές σας με τους άλλους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων κακοσμίας σχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή. Με τον καθαρισμό των δοντιών απομακρύνονται υπολείμματα τροφών και μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή.

 

Πώς να διατηρήσετε περισσότερο το αποτέλεσμα του καθαρισμού

Μετά από ένα καθαρισμό θα αισθανθείτε ότι τα δόντια σας είναι πιο καθαρά, πιο ανάλαφρα και το χαμόγελο σας πιο όμορφο. Προκειμένου να διατηρήσετε αυτή την αίσθηση για περισσότερο διάστημα ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  1. Βουρτσίστε τακτικά τα δόντια σας

Είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον, το πρωί και το βράδυ, προκειμένου να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και την ανάπτυξη βακτηρίων.

  1. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα

Δυστυχώς, η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που έχουν απομείνει ανάμεσα στα δόντια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα. Εντάξτε το στην καθημερινότητά σας ως μέρος της στοματικής σας υγιεινής.

  1. Βουρτσίστε τη γλώσσα σας

Αφού ολοκληρώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, μην αμελήσετε τον καθαρισμό της γλώσσας σας με το ειδικό πίσω μέρος της οδοντόβουρτσας καθώς πολλά μικρόβια τείνουν να συγκεντρώνονται στη γλώσσα.

  1. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο οι οδοντίατροι τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης. Ο λόγος αυτός είναι ότι η ζάχαρη αποτελεί την τροφή των μικροβίων και των βακτηρίων. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλες τροφές όπως τα φρούτα ή τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

 

Είδαμε παραπάνω τους λόγους για τους οποίους ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος. Παρόλο που οι περισσότεροι οδοντίατροι συστήνουν να γίνεται δύο φορές το χρόνο, ο δικός σας οδοντίατρος είναι αυτός που θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για τη δική σας περίπτωση. Αν ακολουθείτε κάποια ορθοδοντική θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας για το πότε πρέπει να κάνετε καθαρισμό αλλά και τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μην εμποδιστεί η θεραπεία σας.