Πώς θα Καταλάβω αν το Παιδί μου Χρειάζεται Σιδεράκια;

Πώς θα Καταλάβω αν το Παιδί μου Χρειάζεται Σιδεράκια;

«Πότε θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια;» Μια μόνιμη ανησυχία για κάθε νέο γονιό!

Επειδή, όμως, οι γονείς ποτέ δεν σταματούν να ανησυχούν, όταν το παιδί βγάλει με το καλό δόντια και περάσουν λίγο τα χρόνια, η επόμενη ερώτησή τους είναι… «Πώς θα καταλάβω αν θα χρειαστεί σιδεράκια;»

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας… αρκεί να σας γίνει εξαρχής καλή συνήθεια να επισκέπτεστε συχνά με το μικρούλι σας τον ορθοδοντικό σας. Εκείνος θα σας πει αν χρειάζεται το παιδί σιδεράκια και πότε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το παιδί ίσως χρειάζεται κάποια ορθοδοντική θεραπεία τις οποίες μπορείτε να εντοπίσετε κι εσείς σχετικά εύκολα. Έτσι, ίσως θα επισπεύσετε την επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας για να το επιβεβαιώσετε.

 

Πώς Καταλαβαίνουμε ότι το Παιδί ίσως έχει Ορθοδοντικό Πρόβλημα;

Κατ’ αρχάς, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που συνήθως απαιτούν την προληπτική εφαρμογή κάποιας ορθοδοντικής θεραπείας.

Για παράδειγμα, όταν χάνονται νεογιλά δόντια λόγω τερηδόνας, είναι σημαντικό να τοποθετηθούν ειδικοί μηχανισμοί που θα διατηρήσουν κενά τα διαστήματα που χρειάζονται για να βγουν σωστά τα μόνιμα δόντια. Ειδάλλως, ο χώρος θα περιοριστεί πολύ και τα μόνιμα δόντια δεν θα βγουν ή θα βγουν στραβά.

Ο υπερβολικός σε διάρκεια θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας δημιουργεί συχνά ορθοδοντικά προβλήματα. Αν το παιδί δυσκολεύεται να κόψει αυτή τη συνήθεια, κουβεντιάστε το με τον ορθοδοντικό σας.

Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν στραβά ή πεταχτά δόντια ή ασυμμετρία στις γνάθους, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας. Θα σας πει αν όντως υπάρχει πρόβλημα, καθώς και αν απαιτείται άμεση ορθοδοντική θεραπεία ή παρακολούθηση.

 

Ποια Είναι τα Κυριότερα Ορθοδοντικά Προβλήματα;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα οδοντικά: αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ύπαρξη περισσότερων ή λιγότερων δοντιών από το κανονικό, καθώς στραβά ή πεταχτά δόντια.
  • Τα σκελετικά, που σχετίζονται με ασυμμετρίες των γνάθων. Πιο συγκεκριμένα:
  • Κανονικά, η πάνω γνάθος πρέπει να είναι λίγο πιο μπροστά από την κάτω. Μια δυσαναλογία στις θέσεις τους συχνά δημιουργεί προβλήματα.
  • Έλλειψη επαρκούς χώρου στη γνάθο για όλα τα δόντια, είτε λόγω μικρής γνάθου είτε λόγο μεγάλου αριθμού δοντιών.
  • Αραιοδοντία, δηλαδή μικρά δόντια σε μεγάλες γνάθους.
  • Έγκλειστα δόντια, δηλαδή δόντια με αφύσικη κλίση ή στριμωγμένα λόγω έλλειψης χώρου.
  • Έλλειψη μόνιμων δοντιών.
  •  

Ποια είναι η Κατάλληλη Ηλικία για την Ορθοδοντική Θεραπεία;

Εξαρτάται από το ίδιο το πρόβλημα. Το βέβαιο είναι πως το παιδί πρέπει να ελέγχεται τακτικά από ορθοδοντικό ήδη από την ηλικία των 7 ετών, ώστε, αν διαπιστωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, να γίνει η απαραίτητη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα παιδιά που χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία την ολοκληρώνουν με επιτυχία σε περίπου 1 με 2 χρόνια.

Πώς θα Καταλάβω αν το Παιδί μου Χρειάζεται Σιδεράκια;

 

Γιατί Είναι τόσο Σημαντικό να Βάλουμε Νωρίς Σιδεράκια;

Όσο νωρίτερα αντιμετωπίζεται το ορθοδοντικό πρόβλημα ενός παιδιού, τόσο λιγότερη διάρκεια απαιτείται για τη θεραπεία και τόσο ευκολότερη είναι η προσαρμογή του παιδιού. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες μια επώδυνης χειρουργικής επέμβασης ή μιας μακροχρόνιας θεραπείας στο μέλλον, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας ή ουλίτιδας, μιας και δεν υπάρχουν σημεία στα δόντια που να είναι υπερβολικά δυσπρόσιτα για την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.

 

Επιπρόσθετα, η εμφάνιση του παιδιού επηρεάζεται για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και πριν από τα ευαίσθητα χρόνια της εφηβείας, χαρίζοντας έτσι στο παιδί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

 

Τέλος, η ορθοδοντική θεραπεία βοηθά το παιδί να διορθώσει ή να προλάβει πιθανά προβλήματα στην άρθρωση αλλά και στη μάσηση της τροφής.

 

Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι το κλειδί για κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ίσως αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, κλείστε σήμερα κιόλας ραντεβού για μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες συμβουλές!