Πότε είναι Καλύτερο να Βουρτσίζετε τα Δόντια σας: Πριν ή Μετά το Πρωινό;

Πότε είναι Καλύτερο να Βουρτσίζετε τα Δόντια σας: Πριν ή Μετά το Πρωινό;

Είναι άραγε τόσο σημαντικό το πότε βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Δεν αρκεί απλά ότι… τα βουρτσίζουμε;

Παρότι το βούρτσισμα, όποτε κι αν γίνεται, είναι καλό, η ώρα που επιλέγουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας ίσως αυξάνει ή μειώνει την αποτελεσματικότητά του. 

Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το πρωινό βούρτσισμα: Πότε είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πριν ή μετά το πρωινό;

Ας δούμε! 

 

Πότε είναι Καλύτερο να Βουρτσίζετε τα Δόντια σας: Πριν ή Μετά το Πρωινό;

 

Πριν από το Πρωινό…

Πολλά άτομα καταναλώνουν δημητριακά, ψωμί, μάφιν, τσουρέκι και πάνκεϊκ για πρωινό· δηλαδή υδατάνθρακες και ζάχαρη, ό,τι καλύτερο για τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα. Το πρόβλημα είναι ότι, το πρωί, ο αριθμός των βακτηρίων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο — εξού και η άσχημη αναπνοή.

Όταν συνδυάζεται, λοιπόν, υψηλός αριθμός βακτηρίων με υδατάνθρακες και ζάχαρη, το αποτέλεσμα είναι ό,τι χειρότερο για τη στοματική μας υγιεινή, καθώς απελευθερώνουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών.

Αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας πριν από το πρωινό, μειώνουμε τουλάχιστον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων. Παράλληλα, αυξάνουμε την παραγωγή σάλιου, γεγονός που ενισχύει τα δόντια, εναποθέτοντας μεταλλικά στοιχεία που έχουν καταναλωθεί από τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε περιέχει φθόριο ενισχύει τα δόντια ενάντια στην τερηδόνα.

Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένα πλεονεκτήματα όταν το βούρτσισμα γίνεται προτού φάμε πρωινό. Ας δούμε όμως λίγο και την άλλη πλευρά.

 

Μετά το Πρωινό…

Δυστυχώς, συχνά, ίσως επειδή βιαζόμαστε να φάμε πρωινό, το βούρτσισμα πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν είναι πολύ προσεκτικό, αφήνοντας μεγάλο αριθμό βακτηρίων στο στόμα. Το πρόβλημα είναι μετά θα παραμείνουν εκεί ώς το βράδυ, πριν από το βραδινό βούρτσισμα.

Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το φθόριο της οδοντόκρεμας θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν παραμείνει στα δόντια όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν φάμε αμέσως μετά το βούρτσισμα, δεν θα μείνει σχεδόν καθόλου στην επιφάνεια των δοντιών.

Το βούρτσισμα μετά το πρωινό θα απομακρύνει επίσης οποιαδήποτε υπολείμματα τροφών παραμείνουν ανάμεσα στα δόντια μετά το γεύμα — ορισμένα από τα οποία δεν φεύγουν όταν απλά ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό.

 

 

Συμπέρασμα;

Η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι μία ούτε οριστική — τουλάχιστον προς το παρόν. Απαιτούνται περισσότερες εξειδικευμένες μελέτες για να δοθεί μια οριστική απάντηση στο αν είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό.

Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας είναι άλλο: πότε θα μου είναι πιο εύκολο να τηρώ τη συνήθεια του πρωινού βουρτσίσματος; Όταν το κάνω πριν ή μετά το πρωινό; Αν μία από τις δύο επιλογές θα με βοηθήσει να τηρώ πιο πιστά αυτήν την τόσο σημαντική συνήθεια, τότε ίσως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Μήπως χρειάζεστε περισσότερες διευκρινίσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας και διασφαλίστε άριστη στοματική υγιεινή και ένα αστραφτερό χαμόγελο για το πρόσωπό σας!