Σιδεράκια ή Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign) -Τι να Επιλέξω για το Παιδί Μου;

Σιδεράκια ή Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign) -Τι να Επιλέξω για το Παιδί Μου;

Το χαμόγελο του παιδιού σας δεν είναι μόνο η αιτία χαράς για τον γονιό, αλλά και πολύτιμο κεφάλαιο για το μέλλον του ίδιου του παιδιού.

Είναι, λοιπόν, λογικό να αναρωτιέστε ποια ορθοδοντική θεραπεία θα ζωγραφίσει στο πρόσωπο του παιδιού σας το ωραιότερο χαμόγελο. Τόσο τα σιδεράκια, όσο και η θεραπεία Invisalign, δηλαδή οι διαφανείς ορθοδοντικοί νάρθηκες αποφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, έχουν όμως διαφορές στην εφαρμογή, το κόστος, την ευκολία εφαρμογής κτλ.

Ο καλύτερος, λοιπόν, τρόπος να επιλέξετε μεταξύ των δύο, είναι να εξοικειωθείτε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε θεραπείας και να διακρίνετε, με τη βοήθεια του ορθοδοντικού σας, ποια από τις δύο καλύπτει πληρέστερα και πιο αποτελεσματικά τις δικές σας ανάγκες.

Τι Είδους Ορθοδοντικές Ανάγκες Καλύπτουν;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως και οι δύο θεραπείες στόχο έχουν να ευθυγραμμίσουν τα δόντια, ωθώντας τα στις σωστές τους θέσεις, διασφαλίζοντας πως θα αναπτυχθούν φυσιολογικά και βελτιώνοντας σημαντικά τόσο την εμφάνιση όσο και την υγιεινή του στόματος του παιδιού.

Πώς Εφαρμόζονται στα Δόντια

Εκεί που διαφέρουν ουσιαστικά οι δύο θεραπείες είναι η οδοντική εφαρμογή:

Τα σιδεράκια προσκολλώνται απευθείας στην επιφάνεια των δοντιών με τον εξής τρόπο: αρχικά δημιουργούνται μικροσκοπικοί πόροι στην αδαμαντίνη του κάθε δοντιού, στους οποίους συγκολλώνται τα σιδεράκια, τα οποία συνενώνονται μεταξύ τους με λεπτά μα εξαιρετικά ανθεκτικά μεταλλικά σύρματα, τα οποία αντικαθίστανται από καιρό σε καιρό.

Η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες, γνωστή κι ως Invisalign, περιλαμβάνει την απόθεση των ναρθήκων στα δόντια: με απλά λόγια ο νάρθηκας, που είναι κατασκευασμένο από ειδικό και ιδιαίτερα απαλό διαφανές πλαστικό υλικό,  «φοριέται» στο δόντι, ωθώντας το σταδιακά στη σωστή του θέση.

Τι Επιλογές Υπάρχουν από Άποψη Εμφάνισης

 

Σιδεράκια ή Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign) -Τι να Επιλέξω για το Παιδί Μου;

Είναι προφανές πως τα σιδεράκια, παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι πιο εμφανή με το ασημί, μεταλλικό τους χρώμα. Στις μέρες μας, ωστόσο, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σιδεράκια από κεραμικό υλικό, που χρωματικά πλησιάζουν πολύ στη φυσική αδαμαντίνη των δοντιών και είναι ακόμη πιο διακριτικά. 

Στο θέμα της εμφάνισης, όμως, τα Invisalign υπερτερούν σημαντικά: λόγω του υλικού κατασκευής τους είναι αδύνατο για τον εξωτερικό παρατηρητή να διακρίνει την παρουσία τους, εκτός πια κι αν το γνωρίζει από πριν.

Τι Χρόνο Θεραπείας και τι Είδους Συντήρηση Απαιτούν;

Τα σιδεράκια είναι μόνιμα κολλημένα στα δόντια για όλη τη διάρκεια της θεραπείας η οποία και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι 1 και 2 χρόνια, ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκτός από πολύ καλό καθημερινό βούρτσισμα, τα σιδεράκια απαιτούν από μία επίσκεψη στον Ορθοδοντικό σας ανά 4 με 6 εβδομάδες.

Αντίθετα, οι νάρθηκες Invisalign αφαιρούνται για 2-4 ώρες την ημέρα (για το φαγητό αλλά και για τον καθαρισμό τους με χλιαρό νερό και ειδική ταμπλέτα απολύμανσης), για ένα διάστημα 7 έως 18 μηνών, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Οι νάρθηκες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 περίπου εβδομάδες, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον μία επίσκεψη στον Οδοντίατρο κάθε 6 με 8 εβδομάδες.

Ας σημειωθεί πως, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, και οι δύο μορφές θεραπείας απαιτούν να γίνει σταθεροποίηση του αποτελέσματος, είτε με μόνιμα είτε με κινητά μέσα για κάποιο διάστημα.

Σιδεράκια – τα Υπέρ και τα Κατά 

 

 

Τα σιδεράκια είναι, γενικά, πιο αποτελεσματικά για δύσκολα περιστατικά οδοντικής ευθυγράμμισης(περιστατικά που χρήζουν εξαγωγών μονίμων δοντιών, περιστατικά με έγκλειστα δόντια κ.α). Παράλληλα, επειδή είναι ακίνητα και σταθερά προσαρμοσμένα πάνω στα δόντια, περιορίζουν σημαντικά τα προβλήματα συνεργασίας παιδιού και ορθοδοντικού.

Από την άλλη, τα σιδεράκια προκαλούν κάποιες μικροενοχλήσεις στο εσωτερικό του στόματος, ειδικά την πρώτη περίοδο εφαρμογής τους, ενώ απαιτούν και πολύ προσεκτική στοματική υγιεινή – διαφορετικά, μπορεί να προκληθούν λευκές κηλίδες στα δόντια. Επίσης, το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει συστηματικά σκληρά και κολλώδη τρόφιμα καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Τέλος, τα σιδεράκια ενέχουν κάποιο κίνδυνο μικροτραύματος στο εσωτερικό των χειλιών μετά από κάποια πρόσκρουση σε κάποιο σπορ ή παιχνίδι. Γενικά, λοιπόν, δεν ενδείκνυνται για παιδιά που ασχολούνται εντατικά με σπορ με έντονες σωματικές επαφές.

Invisalign – τα Υπέρ και τα Κατά

Εκτός του ότι είναι σχεδόν αόρατοι στον παρατηρητή, οι διάφανοι νάρθηκες αφαιρούνται πανεύκολα, δεν θέτουν κάποιον περιορισμό στη διατροφή του παιδιού, δεν προκαλούν ενοχλήσεις στο εσωτερικό του στόματος, και καθαρίζονται πανεύκολα.

Το μόνο ίσως μειονέκτημά τους είναι ότι το παιδί θα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του ή να τα ξεπλένει καλά με νερό μετά από κάθε γεύμα, για να αποφύγει τον χρωματισμό των ναρθήκων ενώ είναι σημαντική και αναγκαία η συνεργασία του παιδιού.

Από την άλλη, η θεραπεία Invisalign θεωρείται ιδανική για παιδιά με εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις, προβλήματα στη σύγκλιση των πίσω δοντιών και έντονες οδοντικές στροφές.

Είμαστε σίγουροι πως έχετε διακρίνει ποια από τις δύο επιλογές ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δικού σας παιδιού! Προτού πάρετε, ωστόσο, την τελική σας απόφαση, είναι σημαντικό να ακούσετε και την άποψη ενός ειδικού. Διευθετήστε τώρα το ραντεβού σας, πατώντας εδώ!