Σιδεράκια και άθληση στην παιδική ηλικία!

Σιδεράκια και άθληση στην παιδική ηλικία!

 

Είναι γνωστό πως ο αθλητισμός, όπως και κάθε είδους φυσική δραστηριότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση, το τένις… όλα και το κάθε ένα ξεχωριστά μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά στο σώμα, την ψυχολογία μας και πολλές φορές την κοινωνικοποίησή μας. Η άθληση θεωρείται εξίσου σημαντική για τους ενήλικες, όπως και για τα παιδιά. Μπορεί να τα βοηθήσει να κρατηθούν από μικρή ηλικία σε φόρμα, να οικοδομήσουν ένα σωστό χαρακτήρα, αλλά και να αναπτύξουν το πνεύμα της ομαδικότητας. Γι’ αυτό καλό θα είναι να τα ενθαρρύνουμε και να τα παροτρύνουμε να ακολουθήσουν ένα ενεργό τρόπο ζωής, γεμάτο διασκέδαση και άσκηση.

 

Τα καλά νέα είναι πως οι αθλητικές δραστηριότητες δεν τους στερούν την ευκαιρία να διορθώσουν το χαμόγελό τους. Τα σιδεράκια εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστά για την αποτελεσματική τους δράση στην ορθοδοντική, αλλά και για το ότι χαρίζουν ένα όμορφο και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο σε χιλιάδες ανθρώπους. Είτε τα σιδεράκια είναι μεταλλικά, είτε διάφανα, είτε αυτόδετα, πρέπει να υπάρχει η ανάλογη προσοχή εν ώρα παιχνιδιού και άθλησης. Σε παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που μια βίαιη σωματική επαφή είναι πιο πιθανή, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως το κράνος προστατεύει το κρανίο και οι επιγονατίδες τα γόνατα, έτσι και το αθλητικό μασελάκι είναι υπεύθυνο για την προστασία των δοντιών. Αυτό που προτείνουν οι ορθοδοντικοί στα παιδιά είναι να φοράνε τον ενδοστοματικό αθλητικό νάρθηκα κάθε φορά που αθλούνται. Αυτό μπορεί να τους προστατεύσει από σοβαρούς τραυματισμούς στα δόντια, τα οστά της άνω και της κάτω γνάθου, όπως και στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις.

 

Τι είναι όμως ο ενδοστοματικός αθλητικός νάρθηκας; Πρόκειται για συσκευές ειδικά κατασκευασμένες στα μέτρα του παιδιού από τον ορθοδοντικό, ώστε να προφυλάξουν αποτελεσματικά την περιοχή του στόματος από τραυματισμούς. Είναι φτιαγμένες από ελαστικό υλικό και είναι ανθεκτικές στην παραμόρφωση. Ένα σωστά σχεδιασμένο μασελάκι θα πρέπει να είναι αρκετά χοντρό, ώστε να προσφέρει μια πιο επαρκή προστασία, να είναι άνετο, να εφαρμόζει σωστά στο στόμα του παιδιού και να επιτρέπει την κανονική αναπνοή και ομιλία. Η συντήρηση του είναι εξίσου σημαντική! Μετά από κάθε χρήση του θα πρέπει να ξεπλένεται με σαπούνι και ζεστό νερό, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να στεγνώνει καλά για να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί και πάλι. Όσο για τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να φυλάσσεται σε ένα δροσερό και καθαρό σημείο και να αποφεύγεται η επαφή του με τον ήλιο και να μην τοποθετείται σε σημεία που το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό. Τέλος, ο ενδοστοματικός αθλητικός νάρθηκας ή πιο απλά αθλητικό μασελάκι θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 12-18 μήνες, κυρίως σε πιο μικρές ηλικίες, λόγω του ότι η ανάπτυξη της γνάθου όπως και το φύτρωμα νέων δοντιών στα παιδιά, μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή τους. Έτσι, σε κάθε επισκέψη του παιδιού σας στον ορθοδοντικό, θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.