Σωστή Διατροφή – Το Μυστικό για Γερά Δόντια στο Σχολείο

Σωστή Διατροφή – Το Μυστικό για Γερά Δόντια στο Σχολείο

Έχετε ακούσει γονείς να παραπονιούνται για το πόσο πιο εύκολα χαλούν τα δόντια των παιδιών τους που βρίσκονται σε σχολική ηλικία; Πολλοί από αυτούς μάλιστα τονίζουν ξανά και ξανά πόσο γερά ήταν τα δικά τους δόντια όταν ήταν παιδιά, καθώς και ότι η «πάστα» της νέας γενιάς δεν είναι το ίδιο ανθεκτική με των… παλιών! 

Το πρόβλημα δεν είναι η «πάστα», ούτε το… χάσμα των γενεών. Το πρόβλημα είναι η διατροφή. 

Πράγματι, οι γενιές πριν τη δεκαετία του 1980 έτρωγαν στο σχολείο, ως επί το πλείστον, τρόφιμα και μικρογεύματα παρασκευασμένα από το σπίτι: λαχανικά, φρούτα κι αρτοσκευάσματα, ελάχιστα γλυκίσματα και σχεδόν μηδέν λιπαρά. 

Να κάνουμε μια μικρή σύγκριση με το σύνηθες μενού των σχολικών κυλικείων του σήμερα; Κρουασάν, σφολιατοειδή γεμάτα λιπαρά, μπισκότα, σοκολατούχο γάλα, ζαχαρούχα αναψυκτικά, γαριδάκια παντός είδους και σάντουιτς με λευκό ψωμί, λιπαρά σαλάμια και τυριά κακής, εν γένει, ποιότητας. 

Ναι, το πρόβλημα δεν είναι η εκφυλισμένη οδοντική «πάστα» της νέας γενιάς. Το πρόβλημα είναι η κάκιστη διατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τη μη σωστή στοματική υγιεινή.

Σωστή Διατροφή – Το Μυστικό για Γερά Δόντια στο Σχολείο

Συμπέρασμα;

Το Μυστικό Είναι οι Κατάλληλες Διατροφικές Συνήθειες

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε την οδοντική υγεία των παιδιών σας είναι να τα βοηθήσετε να υιοθετήσουν κατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Πώς;

  • Κάντε το καλό πρωινό οικογενειακή σας συνήθεια. Μην επιμείνετε μόνο στην τακτικότητα, αλλά και στην ποιότητα του πρωινού: θα πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και χαμηλό σε ζάχαρη. Το μέλι αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν θα πεινάσουν στο σχολείο και είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε κάποιο από τα ανθυγιεινά σνακ του κυλικείου.
  • Μάθετέ τα να βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά το πρωινό και προτού πάνε σχολείο.
  • Προετοιμάστε τους εσείς κάτι από το σπίτι για σχολικό γεύμα. Φροντίστε να είναι κάτι υγιεινό αλλά και νόστιμο, ώστε να μην πάει χαμένο.
  • Μάθετε τα να αποφεύγουν τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς που είναι γεμάτοι γλυκαντικές ουσίες! Είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το νερό και να το προτιμούν ως ρόφημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

 

 

Τι Γίνεται Αν το Παιδί φορά Σιδεράκια;

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά που φορούν σιδεράκια θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά όσον αφορά τη στοματική τους υγιεινή. Ένας λόγος παραπάνω να του ετοιμάζεται εσείς το κολατσιό τους από το σπίτι. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να περιλαμβάνει τροφές κατάλληλες για παιδιά με σιδεράκια, που είναι παράλληλα αρκετά θρεπτικές και νόστιμες για τον απαιτητικό ουρανίσκο των παιδιών.

 

Χρειάζεστε μερικές ιδέες;

  • Τα Smoothies είναι υπέροχα για πρωινό: είναι πεντανόστιμα, έχουν πλούσια υφή και μπορούν να περιλαμβάνουν πολυάριθμα και θρεπτικότατα φρούτα και λαχανικά – συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον να τα βαρεθούν τα παιδιά.
  • Τα αυγά επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, ενώ παράλληλα δεν δημιουργούν κανέναν απολύτως κίνδυνο στα σύρματα από τα σιδεράκια.
  • Μαλακά φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα βατόμουρα, και το σταφύλι είναι ιδανικά σνακ, τόσο από θρεπτική άποψη και γεύση, όσο και σε σχέση με τα σιδεράκια.
  • Δοκιμάστε επίσης σάντουιτς με μαλακή κόρα, αλειμμένα με φυστικοβούτυρο, τυρί κρέμα ή αβοκάντο.

Ναι, λύσεις υπάρχουν. Δόξα τω Θεώ η φύση – και τα σούπερ μάρκετ - είναι γεμάτα με πεντανόστιμες θρεπτικές τροφές που μπορούν να θωρακίσουν όχι μόνο τη στοματική υγεία των παιδιών, αλλά και τη γενικότερη ευεξία και ομαλή ανάπτυξη του σώματός τους. Λίγη επιμέλεια χρειάζεται από μέρους των μεγάλων, καθώς και καλός προγραμματισμός.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη στοματική υγιεινή των παιδιών σας; Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το δικό σας ραντεβού, πατώντας εδώ.