Αφαιρέσατε τα σιδεράκια σας; Tips για το πώς να φροντίσετε τα δόντια σας

Αφαιρέσατε τα σιδεράκια σας; Tips για το πώς να φροντίσετε τα δόντια σας

Έφτασε επιτέλους η στιγμή να βγάλετε τα σιδεράκια και είστε έτοιμοι να θαυμάσετε το χαμόγελο που τόσο καιρό περιμένατε! Αν θέλετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας τόσο όμορφο, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες μετά την αφαίρεσή τους.

 

1. Ευαίσθητα δόντια

Τις πρώτες ημέρες μετά την αφαίρεση της ορθοδοντικής συσκευής ίσως έχετε μια περίεργη αίσθηση στο στόμα σας και ίσως νιώσετε τα δόντια σας λίγο πιο ευαίσθητα από ότι συνήθως. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό εξαιτίας του εκτεθειμένου σμάλτου. Αν έχετε τη λαχτάρα να καταναλώσετε κάποια σκληρή ή κολλώδη τροφή, την οποία δεν μπορούσατε να φάτε το διάστημα που φορούσατε σιδεράκια, δυστυχώς θα πρέπει να περιμένετε. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο στα δόντια σας προκειμένου να συνηθίσουν τη νέα τους θέση και να ξεκινήσετε σταδιακά να καταναλώνετε τις αγαπημένες σας τροφές.

 

2. Σταθεροποιητικά δοντιών

Αφού αφαιρέσετε τα σιδεράκια, θα πρέπει για ένα διάστημα να τοποθετήσετε στα δόντια σας σταθεροποιητικά, προκειμένου να διατηρήσετε αυτό το ίσιο χαμόγελο που αποκτήσατε μετά από την πολύμηνη ορθοδοντική θεραπεία σας. Διαφορετικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα δόντια σας να μετατοπιστούν ξανά. Αφού αφαιρέσετε τα σιδεράκια, ο ορθοδοντικός σας θα σας πάρει μέτρα για τα σταθεροποιητικά τα οποία θα πρέπει να σας είναι άνετα και να προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες σας. Ίσως το πρώτο διάστημα να αντιμετωπίσετε ορισμένες μικρές δυσκολίες στην ομιλία, όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Θα πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητά τους και να τα βουρτσίζετε καθημερινά χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

 

 3. Κατάλληλες τροφές μετά τα σιδεράκια

Αναφέραμε ήδη ότι δεν πρέπει να βιαστείτε να καταναλώσετε σκληρές ή κολλώδεις τροφές τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες αφότου αφαιρέσετε τα σιδεράκια σας. Η λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε τον πρώτο καιρό περιλαμβάνει επίσης τις πολύ καυτές αλλά και τις πολύ παγωμένες τροφές καθώς μπορεί να έχετε κάποια δυσάρεστη αίσθηση ή ενόχληση.

 

4. Επίσκεψη στον οδοντίατρό σας

Αφού αφαιρέσετε τα σιδεράκια, μην αμελήσετε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας προκειμένου να ελέγξει ότι δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στα δόντια σας. Ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει αν πρέπει να προβείτε σε κάποια άλλη ενέργεια όπως ένας καθαρισμός για να διώξετε την πέτρα που ενδεχομένως να έχει μαζευτεί στα δόντια σας το διάστημα που φορούσατε τα σιδεράκια. Επίσης, θα σας καθοδηγήσει για τις επόμενες επισκέψεις σας καθώς και για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Αφαιρέσατε τα σιδεράκια σας; Tips για το πώς να φροντίσετε τα δόντια σας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε την υγιεινή των δοντιών και των σταθεροποιητικών σας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ορθοδοντικού και του οδοντιάτρου σας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.