Φοράς σιδεράκια; Φρόντισε τα!

Φοράς σιδεράκια; Φρόντισε τα!

 

Η στοματική υγιεινή του ανθρώπου είναι άκρως σημαντική! Με τη σωστή και καθημερινή φροντίδα των δοντιών, τα άτομα μπορούν να αποφύγουν προβλήματα όπως η ουλίτιδα, η δύσοσμη αναπνοή, άλλα και η φθορά των δοντιών. Όσον αφορά τα άτομα που φοράνε σιδεράκια, θα πρέπει να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προσεκτικά κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε και φροντίζουμε τα δόντια μας όταν φοράμε σιδεράκια είναι κάπως διαφορετικός σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν φοράνε σιδεράκια. Δεν το γνωρίζατε; Κανένα πρόβλημα! Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που σας ετοιμάσαμε και μάθετε πώς να κρατήσετε τόσο τα δόντια όσο και τα σιδεράκια σας καθαρά και υγιή.

 

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας σωστά!

Είτε τα σιδεράκια σας είναι μεταλλικά, είτε διάφανα, είτε αυτόδετα, είτε γλωσσικά, η προσοχή και η φροντίδα είναι εξίσου σημαντική σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τη σωστή διαδικασία βουρτσίσματος. Όταν φοράτε σιδεράκια, οι τροφές είναι πιο εύκολο να παγιδευτούν ανάμεσα στα περάσματα των δοντιών. Έτσι, καλό θα είναι να χρησιμοποιείται οδοντόβουρτσα με μαλακή κεφαλή για να υπάρχει μία καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στις δυσπρόσιτες αυτές περιοχές του στόματος. Παρόλο που γενικά συστήνεται στους ανθρώπους να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, όταν φοράτε σιδεράκια, το βούρτσισμα θα είναι ιδανικότερο να πραγματοποιείται μετά από κάθε γεύμα. Ξεκινήστε το βούρτσισμα στη γραμμή των ουλών των δοντιών σας, κρατώντας την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών. Εφόσον καθαρίσετε την περιοχή αυτή καλά, συνεχίστε μέχρι την πίσω περιοχή, την κάτω γνάθο και τις μασητικές επιφάνειες.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ένα σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά, με ελαφριά πίεση στην οδοντόβουρτσα. Γι’ αυτό μην βιάζεστε! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και αναθεωρήστε τον λανθασμένο τρόπο που βουρτσίζατε τα δόντια σας μέχρι σήμερα.

 

  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα!

Το οδοντικό νήμα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την στοματική υγεία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ιδιαίτερα μετά το βούρτσισμα, ούτως ώστε να καθαριστούν οι περιοχές που ήταν αδύνατο να καθαριστούν πλήρως με την απλή οδοντόβουρτσα. Οι τρόποι που μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια σας είναι δύο. Αρχικά μπορείτε να κόψετε μία ποσότητα περίπου μισού μέτρου νήματος. Χρησιμοποιώντας τον δείχτη και τον αντίχειρά σας, φέρτε το νήμα ενδιάμεσα και κάθετα των δοντιών σας, καθαρίζοντας προσεκτικά τις δυσπρόσιτες περιοχές. Εάν βρίσκετε αυτό τον τρόπο δύσκολο, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να προμηθευτείτε νήμα με λαβή, το οποίο είναι πιο εύχρηστο και διατίθεται σε διάφορα μεγέθη.

 

  • Αποφύγετε τροφές που είναι… εχθροί για τα σιδεράκια σας!

Αν και τα σιδεράκια συνήθως δεν σας επηρεάζουν στο τι θα καταναλώσετε, υπάρχουν κάποιες τροφές τι οποίες οι ορθοδοντικοί συστήνουν να μην επιλέγετε. Για τυχόν μικροτραυματισμούς στα σιδεράκια, τροφές οι οποίες είναι κολλώδεις (π.χ. τσίχλες), τραγανές και σκληρές, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Επιπρόσθετα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα δόντια και κατά συνέπεια στην ορθοδοντική θεραπεία σας. Γι’ αυτό απολαύστε το αγαπημένο σας γλυκό πάντα με μέτρο!

 

  • Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας.

Τέλος, οι οδοντόβουρτσες τείνουν να χαλάνε πιο γρήγορα όταν φοράμε σιδεράκια. Έτσι, καλό θα είναι να θυμόμαστε όλοι μας να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 με 4 μήνες και συγκεκριμένα όταν παρατηρούμε ότι οι τρίχες της αρχίζουν να πέφτουν.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη κλινική μας.