Γιατί η Ορθοδοντική Δεν είναι Μόνο για Παιδιά - Όλα Όσα σας Προβληματίζουν και Πρέπει να Γνωρίζετε

Γιατί η Ορθοδοντική Δεν είναι Μόνο για Παιδιά - Όλα Όσα σας Προβληματίζουν και Πρέπει να Γνωρίζετε

 

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τα γνωστά σε όλους μας «σιδεράκια» με την παιδική ηλικία. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ενήλικες αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία, κι όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.  

Ναι, η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια επένδυση υγείας, με βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, η ζωή ενός ενήλικα περιλαμβάνει πολύ περισσότερες και πιο ιδιαίτερες υποχρεώσεις από αυτές ενός παιδιού, κι είναι λογικό να αναρωτιέστε αν όντως μπορεί να σας βοηθήσει.

Σε αυτό το σύντομο άρθρο, θα βρείτε αξιόπιστες απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν και θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού επιλέξετε ορθοδοντική θεραπεία.

Ποια είναι τα Οφέλη μιας Ορθοδοντικής Θεραπείας;

  • Υγεία και Ομορφιά

Η ορθοδοντική είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός τεχνικών που ευθυγραμμίζουν τα δόντια, ωθώντας τα σταδιακά στη σωστή τους θέση. Αυτή, με τη σειρά της, συμβάλλει τόσο στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του στόματος (μάσηση, κατάποση, ομιλία), όσο και στη βελτίωση της όψης του προσώπου, χαρίζοντάς του ένα λαμπερό χαμόγελο και απόλυτη συμμετρία. Παράλληλα, διευκολύνει τη στοματική υγιεινή, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων στα δόντια και στα ούλα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

  • Καλύτερη Ψυχολογία – Βελτιωμένη Αυτοπεποίθηση

Μια ορθοδοντική θεραπεία αποδεδειγμένα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Για παράδειγμα, στατιστικές καταδεικνύουν ό,τι πωλητές με αστραφτερό, συμμετρικό χαμόγελο κλείνουν με μεγαλύτερη ευκολία συμφωνίες, και υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης! Πράγματι, ένα «τέλειο» χαμόγελο χαρίζει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συχνά ανοίγει τον δρόμο της επιτυχίας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

  • Ευκολότερη Αντιμετώπιση άλλων Στοματικών Παθήσεων

Η ορθοδοντική πολλές φορές είναι το πρώτο στάδιο θεραπείας άλλων σοβαρών στοματικών παθήσεων, όπως η περιοδοντίτιδα,, οι κροταφογναθικές ενοχλήσεις, η κακή σύγκλιση δοντιών, ή ακόμα και σκελετικές δυσμορφίες στην άνω και την κάτω γνάθο - μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, στην οποία η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα από αισθητική άποψη. Επιπρόσθετα, η ορθοδοντική θεραπεία θεωρείται συχνά απαραίτητη πριν την εφαρμογή εμφυτευμάτων ή τεχνητής οδοντοστοιχίας.

 

Πόσο Συχνά θα Πρέπει να Πηγαίνω στον Ορθοδοντικό;

Το ερώτημα αυτό συχνά απασχολεί έναν ενήλικα πολύ περισσότερο από ό,τι ένα παιδί, λόγω των πολλών του υποχρεώσεων και του περιορισμένου του χρόνου. Η απάντηση ωστόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παρότι κάθε περίπτωση διαφέρει, ένα τυπικό πλάνο επισκέψεων θα είχε ως εξής:

  • 1η Επίσκεψη: εκτίμηση του προβλήματος και αρχικός σχεδιασμός της θεραπείας. Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να βγάλετε ακτινογραφίες.
  • 2η Επίσκεψη: μελέτη ακτινογραφιών, φωτογράφηση του προσώπου σας, καθώς του εσωτερικού της στοματικής κοιλότητας με ειδικές κάμερες. Στη συνέχεια, θα κατασκευαστεί ένα ή περισσότερα εκμαγεία της οδοντοστοιχίας σας και όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν τον ορθοδοντικό στον καταρτισμό του σχεδίου θεραπείας
  • 3η Επίσκεψη: τοποθέτηση ορθοδοντικού μηχανισμού της επιλογής σας.

Κατόπιν, καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας σας, θα βλέπετε τον ορθοδοντικό σας ανά 4 περίπου εβδομάδες.  

Είναι Επίπονη Διαδικασία;

Γνωρίζατε ότι οι ορθοδοντικοί δεν κάνουν αναισθητικές ενέσεις στους ασθενείς τους; Γιατί; Διότι, πολύ απλά, δεν χρειάζεται!

Πράγματι, οι μόνες ενοχλήσεις που πιθανόν να αισθανθείτε είναι από τη συστολή των συρμάτινων τόξων, που είναι απαραίτητη για τη μετακίνηση των δοντιών σας στις σωστές τους θέσεις. Αυτή η ενόχληση γίνεται συνήθως αισθητή την επομένη της επίσκεψης στον οδοντίατρο, αλλά η έντασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

Φοβάμαι ότι Δεν θα Μπορώ να Συνηθίσω το «Σιδερένιο» Χαμόγελο. Έχω άλλες επιλογές;

 

Γιατί η Ορθοδοντική Δεν είναι Μόνο για Παιδιά - Όλα Όσα σας Προβληματίζουν και Πρέπει να Γνωρίζετε

 

 

Ναι! Η σύγχρονη ορθοδοντική προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις επιλογές θεραπείας:

  • Πρώτον, τα κλασικά μεταλλικά σιδεράκια.
  • Δεύτερον, σιδεράκια από κεραμικό υλικό ή ειδικό πλαστικό στο χρώμα των δοντιών, που είναι σχεδόν αόρατα στον παρατηρητή.
  • Τρίτον, διαφανείς νάρθηκες, που είναι εξαιρετικά άνετοι, εύχρηστοι και διακριτικοί.  
  • Τέταρτον, τα εσωτερικά και ουσιαστικά αόρατα σιδεράκια

Εννοείται πως κάθε μορφή θεραπείας προσφέρει κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Μετά από μια συζήτηση με τον ορθοδοντικό σας, θα είστε σε θέση να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα τόσο στις ανάγκες σας, όσο και στις αισθητικές σας προτιμήσεις.

Είστε έτοιμοι για το νέο σας χαμόγελο; Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες ορθοδοντικής εδώ