Οι πιο κατάλληλες θεραπείες για να κλείσετε τα κενά μεταξύ των δοντιών σας

Οι πιο κατάλληλες θεραπείες για να κλείσετε τα κενά μεταξύ των δοντιών σας

Ένα όμορφο, λαμπερό και ίσιο χαμόγελο μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει την εμφάνιση ενός ατόμου αλλά και να τονώσει την αυτοπεποίθησή του. Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο έχει θετική επίδραση στη διάθεση αλλά και στη μείωση του άγχους.

 

Πολλές φορές, όμως, ένα διάστημα, κενό, ανάμεσα στα δόντια, ιδίως αν βρίσκεται στα μπροστινά, μπορεί να μας κάνει να ντρεπόμαστε να χαμογελάσουμε αλλά και να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.

 

Οι αιτίες για το διάστημα ανάμεσα στα δόντια

Υπάρχουν πολλές αιτίες για το κενό ανάμεσα στα δόντια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνεται η ανισορροπία ανάμεσα στο μέγεθος των οστών της γνάθου και το μέγεθος των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, αν τα νεογιλά δόντια διατηρήσουν το μέγεθός τους ενώ η γνάθος διευρυνθεί, δημιουργείται ένα χάσμα. Συνήθως, όμως, το χάσμα αυτό είναι φυσιολογικό και εξαφανίζεται όταν βγουν τα ενήλικα δόντια.

 

Ακόμη, υπάρχουν ορισμένες «κακές» παιδικές συνήθειες που ενδέχεται να δημιουργήσουν κενό ανάμεσα στα δόντια. Αυτές είναι το σπρώξιμο της γλώσσας, το πιπίλισμα του δαχτύλου ή κάποιου άλλου αντικειμένου ή η τοποθέτηση αντικειμένων ανάμεσα στα δόντια. Για το διάστημα στα μπροστινά δόντια μπορεί επίσης να ευθύνεται ο μεγάλος χαλινός, ένας μικρός ιστός που ενώνει το χείλος με τα ούλα και βρίσκεται πάνω από τα μπροστινά δόντια.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις το διάστημα ανάμεσα στα δόντια μπορεί να σχετίζεται με άλλες ιατρικές ή και οδοντικές ασθένειες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να σχετίζεται με κάποιον όγκο ή με την εξαγωγή δοντιών που δεν έχουν αντικατασταθεί.

 

Διαθέσιμες ορθοδοντικές θεραπείες

Υπάρχουν πολλοί διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που έκαναν καριέρα έχοντας κενό στα δόντια, όπως η Oprah Winfrey, η Madonna και ο Morgan Freeman. Παρόλα αυτά, για όσους επιθυμούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν το κενό, υπάρχουν τόσο παραδοσιακές όσο και σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού του διαστήματος ανάμεσα στα δόντια.

 

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους διάστημα έχετε, καθώς και το αν είναι μικρό ή μεγάλο. Αυτό θα το μάθετε με τη βοήθεια του ορθοδοντικού σας, ο οποίος και θα σας παρουσιάσει τις κατάλληλες μεθόδους θεραπείας για τη δική σας περίπτωση.

 

Μία θεραπεία είναι τα κλασικά μεταλλικά σιδεράκια, τα οποία θα βοηθήσουν να ρυθμιστεί και να μειωθεί το κενό ανάμεσα στα δόντια, ακόμα και αν αυτό είναι μεγάλο. Για να εφαρμοστεί αυτή τη θεραπεία, θα πρέπει να περιμένετε να εμφανιστούν τα ενήλικα δόντια.

 

Αν τα σιδεράκια δεν σας ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικά, υπάρχει άλλη μία μέθοδος η οποία ονομάζεται Invisalign. Πρόκειται για διάφανους νάρθηκες, οι οποίοι είναι σχεδόν αόρατοι. Οι νάρθηκες αυτοί δημιουργούνται αποκλειστικά και σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και θα πρέπει να τους αντικαθιστάτε κάθε εβδομάδα στο σπίτι σας. Ως θεραπεία είναι ικανή και κατάλληλη για να βελτιώσει διάφορα προβλήματα των δοντιών, ανάμεσα σε αυτά και τυχόν διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία, δεν προκαλεί πόνο και είναι αποτελεσματική σε μικρό χρονικό διάστημα, σε σχέση με άλλες ορθοδοντικές θεραπείες που μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο.

 

Σε κάθε περίπτωση ο ορθοδοντικός σας είναι αυτός που θα σας εξηγήσει τι είδους διάστημα έχετε στα δόντια και θα σας συμβουλεύσει ποια είναι η προτιμότερη μέθοδος για εσάς αλλά και θα σας καθοδηγήσει στην εφαρμογή της.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.