Ορθοδοντική επιστήμη και βελτίωση της ομιλίας

Ορθοδοντική επιστήμη και βελτίωση της ομιλίας

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα άρθρωσης, τα οποία εμποδίζουν την παραγωγή καθαρού λόγου. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και ο πιο αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο ορθοδοντικός ή ο λογοθεραπευτής.

 

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής επιστήμης που έχει ως αντικείμενο τη διάγνωση, την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των ανωμαλιών που παρουσιάζονται στην οδοντοστοιχία όπως τα στραβά ή συνωστισμένα δόντια και τα δόντια που προεξέχουν από τις γνάθους. Στόχος είναι η διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και η εναρμόνιση των γνάθων μεταξύ τους. Η ορθοδοντική αποσκοπεί τόσο στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του στόματος όσο και στην βελτίωσης της αισθητικής του προσώπου.

 

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, και της μάσησης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Στόχος της είναι η βελτιστοποίηση της επικοινωνίας και η καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής.

Η σχέση της ορθοδοντικής με τη λογοθεραπεία

Οι δύο αυτές επιστήμες έχουν ένα κοινό στόχο: τη βελτίωση του λόγου και της λεκτικής επικοινωνίας. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος προσπαθεί να σχηματίσει έναν φθόγγο, αέρας εκπνέεται από τους πνεύμονες προς τη στοματική κοιλότητα και τα «όργανα της άρθρωσης» - δόντια, χείλη, γνάθος, γλώσσα, φάρυγγας – τοποθετούνται κατάλληλα προκειμένου να παραχθεί ο φθόγγος.

 

Προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει οι στοματικές αυτές δομές να βρίσκονται στη σωστή θέση και να μπορούν να συντονιστούν την κατάλληλη στιγμή. Εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη στοματική κοιλότητα είναι πιθανόν να εμφανιστούν προβλήματα άρθρωσης όπως η παράλειψη κάποιου φθόγγου, η αντικατάσταση ενός φθόγγου με έναν άλλον ή ακόμα και η παραφθορά ενός φθόγγου.

 

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ο ρόλος των δοντιών, καθώς αυτά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή πολλών συμφώνων, διοχετεύοντας κατάλληλα τον αέρα που προέρχεται από τους πνεύμονες. Ιδιαίτερα στο ελληνικό αλφάβητο τα σύμφωνα που σχηματίζονται με τη βοήθεια των δοντιών είναι τα οδοντικά (θ,δ), τα φατνιακά (σ,ζ) και τα χειλοδοντικά (φ,β).

 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων επισκέπτεται αρχικά κάποιον λογοθεραπευτή και όχι κάποιον ορθοδοντικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην άρθρωση του λόγου. Ο λογοθεραπευτής είναι σε θέση να παρατηρήσει και να συμβουλεύσει εάν υπάρχουν πιθανές ιδιαιτερότητες στην οδοντοστοιχία, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο λόγο. Εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο θα σας παραπέμψει σε έναν ορθοδοντικό. Συχνά θα χρειαστεί συνεργασία του ορθοδοντικού με τον λογοθεραπευτή έτσι ώστε πρώτα να διορθωθεί το μορφολογικό πρόβλημα και στη συνέχεια με ειδική θεραπεία να αποκατασταθεί το πρόβλημα της ομιλίας.

 

Ένας ορθοδοντικός μπορεί να σας βοηθήσει, θεραπεύοντας μια σειρά από ανωμαλίες όπως ο συνωστισμός, η σταυροειδής σύγκλιση και άλλες ορθοδοντικές καταστάσεις και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.

 

Για τυχόν απορίες, προληπτικό έλεγχο αλλά και την αποκατάσταση του μορφολογικού προβλήματος των δοντιών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας για να προγραμματίσετε την πρώτη σας επίσκεψη.