3+1 Τρόποι να Αντιμετωπίσετε τον Πονόδοντο στο Σπίτι

3+1 Τρόποι να Αντιμετωπίσετε τον Πονόδοντο στο Σπίτι

Η οδοντοστοιχία είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο και ευαίσθητο τμήμα του οργανισμού. Ο πονόδοντος είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί για να μας ενημερώσει για την κατάστασή της και να μας «υποκινήσει» να κάνουμε κάτι για να την ανακουφίσουμε.

Η φθορά των δοντιών είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τον πονόδοντο, σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη και όταν είναι υποφερτός, ο πονόδοντος συχνά δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε, να εργαστούμε ή γενικά να ακολουθήσουμε το πρόγραμμά μας.

Επομένως, μερικές απλές, πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο ή έστω να μειώσετε την οξύτητά του από το σπίτι μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες – ειδικά αν ο πονόδοντος σας πιάσει τη νύχτα ή σε μέρες στις οποίες δεν μπορείτε να επισκεφτείτε άμεσα οδοντίατρο.

Ώσπου να επισκεφθείτε, λοιπόν, τον οδοντίατρό σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 

Κάντε Πλύσεις με Αλάτι

Το αλατόνερο είναι εξαιρετικό στοματικό διάλυμα και μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση της οξύτητας του πονόδοντου. Η συνταγή απλή: ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα βραστού νερού και κάντε πλύσεις στην επώδυνη περιοχή κρατώντας το διάλυμα στο στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές, ώσπου να νιώσετε καλύτερα.

Αντίθετα, αποφύγετε τις πλύσεις με κάποιο αλκοολούχο ποτό!

 

Ψυχρά Επιθέματα

Η τοπική μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή του πόνου επίσης μπορεί να ανακουφίσει την έντασή του, μουδιάζοντας τα νεύρα που έχουν επηρεαστεί. Προσέξτε μόνο να μην βάλετε τον πάγο απευθείας στο δέρμα σας. Τυλίξτε το με ένα λεπτό πανί και τοποθετήστε το πάνω στην πάσχουσα περιοχή για περίπου 15 λεπτά. Μην το αφήσετε περισσότερο όμως. Αν ο πόνος δεν έχει μειωθεί, μπορείτε να το επαναλάβετε λίγο αργότερα.

 

Τσάι Μέντας

Η μέντα έχει καταπραϋντική δράση και μπορεί να ανακουφίσει από τον πονόδοντο. Ρίξτε 5-6 αποξηραμένα φύλλα μέντας σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήστε τα να απελευθερώσουν τις ουσίες τους για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το αφέψημα να κρυώσει, και χρησιμοποιήστε το για διάλυμα, κρατώντας το στο στόμα σας για 30 περίπου δεύτερα.

 

3+1 Τρόποι να Αντιμετωπίσετε τον Πονόδοντο στο Σπίτι

 

 

Λάδι Γαρίφαλου

Εξίσου αποτελεσματικό αποδεικνύεται και το λάδι γαρίφαλου, μιας και περιέχει μια φυσική αναισθητική ουσία που είναι γνωστή ως ευγενόλη. Είναι, όμως, σημαντικό να μην έρθει σε απευθείας επαφή το λάδι με την πάσχουσα περιοχή ή το δόντι. Προτιμήστε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα (μερικές σταγόνες είναι αρκετές) σε λίγο βαμβάκι και τοποθετήστε αυτό πάνω στο σημείο που υποφέρει.

Ορισμένοι έχουν βρει εξίσου υποβοηθητικό το μάσημα του ομώνυμου μπαχαρικού και τη διατήρησή του στο στόμα για λίγη ώρα, ώσπου να απελευθερωθεί η ευγενόλη και να μειωθεί η ένταση του πόνου.

Πολλά άτομα που υποφέρουν από πονόδοντο έχουν διαπιστώσει ότι ο πόνος είναι πολύ πιο έντονος το βράδυ απ’ ό,τι το πρωί. Αν νιώσετε, έτσι, δοκιμάστε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω συμβουλές ώσπου να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Φυσικά, η καλή προληπτική στοματική υγιεινή, που περιλαμβάνει οδοντικό καθαρισμό κάθε εξάμηνο από έμπειρο οδοντίατρο, καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πονόδοντου – προτού καν μας «χτυπήσει την πόρτα»! 

Εάν ενδιαφέρεστε για κάποια ορθοδοντική θεραπεία επικοινωνήστε μαζί μας  εδώ.