Χριστούγεννα και σιδεράκια: Τι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας

Χριστούγεννα και σιδεράκια: Τι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να στολίζουν τα σπίτια τους και να σκέφτονται πως θα περάσουν τις γιορτές και κυρίως τι να ετοιμάσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους φίλους και την οικογένειά τους.

Για όσους ακολουθούν μια θεραπεία με σιδεράκια για τη διόρθωση των δοντιών τους (είτε πρόκειται για μεταλλικά σιδεράκια, είτε για διαφανή σιδεράκια), αυτή η εποχή είναι ιδιαίτερη, καθώς δεν είναι σίγουροι εάν μπορούν να καταναλώσουν όποια τροφή θέλουν αφού πάντα υπάρχει ο φόβος να «κολλήσουν» οι τροφές στα σιδεράκια τους. Παρακάτω θα δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τις ημέρες αυτές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα φαγητά που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα:

  • Γαλοπούλα: Εάν φοράτε σιδεράκια, μπορείτε να καταναλώσετε γαλοπούλα με μεγάλη άνεση, αφού όχι μόνο είναι χαμηλή σε λιπαρά, αλλά είναι και γεμάτη θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα δόντια σας να παραμείνουν υγιή. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε για το κρέας της γαλοπούλας είναι ότι συμβάλει στην παραγωγή σάλιου, το οποίο σας προστατεύει από τις τρύπες στα δόντια.
  • Τυρί: Αντίθετα με όσα μπορεί να νομίζετε, το τυρί είναι μία από τις τροφές που μπορείτε να απολαύσετε ενώ φοράτε σιδεράκια. Το τυρί και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην ενίσχυση του σμάλτου στα δόντια.
  • Κολοκύθα: Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την κολοκύθα με τη γιορτή του Halloween. Έχει όμως πολλά θρεπτικά συστατικά και ένα από αυτά είναι η βιταμίνη Α που βοηθά τα ούλα και τα δόντια σας να παραμείνουν υγιή.

Ας δούμε τώρα κάποιες τροφές που καλό θα ήταν να αποφύγετε προκειμένου να διατηρήσετε τα σιδεράκια σας καθαρά και να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τα δόντια σας.

  • Ξεροψημένο χοιρινό: Ένα συνηθισμένο πιάτο των Χριστουγέννων είναι το ψητό χοιρινό ή το χοιρινό στα κάρβουνα. Είναι πολύ δελεαστικό να δοκιμάσετε το ξεροψημένο δέρμα, αφού είναι ιδιαίτερα νόστιμο, όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σιδεράκια σας και να καθυστερήσει τη θεραπεία σας.
  • Σοκολάτα / Γλειφιτζούρια: Μία άλλη κατηγορία τροφών που πρέπει να αποφύγετε είναι τα γλυκά με ζάχαρη και ιδιαίτερα αυτά που κολλούν στα δόντια, όπως για παράδειγμα τα γλειφιτζούρια. Εάν δεν καθαρίσετε σωστά και άμεσα τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση τέτοιων τροφών, υπάρχει ο κίνδυνος όταν αφαιρέσετε τα σιδεράκια να εμφανιστούν δυσχρωμίες στο σημείο όπου η ζάχαρη έχει ξεκινήσει να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα παρακάτω:

  • Προσθέστε στο πρόγραμμά σας το καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα των δοντιών Ιδανικά θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα για τουλάχιστον 2 λεπτά.
  • Εάν φοράτε σιδεράκια, σίγουρα γνωρίζετε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ένα ορθοδοντικό ακροφύσιο (waterfloss), το οποίο όχι μόνο είναι πιο αποτελεσματικό από το οδοντικό νήμα, αλλά είναι και ευκολότερο στη χρήση.

 

Σίγουρα την περίοδο των Χριστουγέννων θα θέλετε να απολαύσετε τη συντροφιά των δικών σας ανθρώπων. Δεν πρέπει όμως να αμελήσετε να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας προκειμένου να ελέγξει την πρόοδό σας και να ελέγξει εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα που ενδεχομένως εσείς δεν έχετε παρατηρήσει. Η επίσκεψη θα κρατήσει λιγότερο από 30 λεπτά! Επικοινωνήστε μαζί μας για να διευθετήσετε τα ραντεβού σας έγκαιρα.