3 + 1 tips όταν το παιδί σου αλλάζει δοντάκια

3 + 1 tips όταν το παιδί σου αλλάζει δοντάκια

Όταν το παιδάκι σας φτάσει στη νηπιακή ηλικία, θα παρατηρήσετε ότι θα αρχίσουν να «πέφτουν» τα νεογιλά του δόντια. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία και άκρως απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα μόνιμα δόντια του παιδιού. Η διαδικασία αυτή συνήθως ξεκινά στα 6 χρόνια του παιδιού και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 του χρόνια. Πολλές φορές τα δόντια αυτά πέφτουν από μόνα τους χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε, αλλά αν αυτό αργήσει να συμβεί και αν το παιδί σας παραπονιέται, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

 

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας και δεν χρειάζεται να αγχωθείτε ούτε να ανησυχήσετε. Είναι άλλη μία ένδειξη ότι το παιδάκι σας μεγαλώνει!

 

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε τέσσερις γρήγορους και ανώδυνους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να βγάλει το δοντάκι του χωρίς να πονέσει!

  1. Προσπαθήστε να κουνήσετε το δοντάκι

Όταν το παιδί σας νιώσει ότι κάποιο από τα δοντάκια του κουνάει, σίγουρα θα σας ενημερώσει και θα σας ζητήσει να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από αυτό. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε ποιο δοντάκι κουνάει και πόση αντίσταση έχει. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να κουνήσει το δοντάκι του με τη γλώσσα του ή να το κάνετε εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει καλά. Αν το δοντάκι είναι έτοιμο να φύγει, με ένα μικρό άγγιγμα θα φύγει από τη θέση του. Αντίθετα, αν δείτε ότι «κρατάει» ακόμα, τότε ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε λίγες μέρες ακόμα μέχρι να φύγει μόνο του ή μέχρι να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε προκειμένου να μην τραυματίσετε τα ούλα του παιδιού και να μην το πονέσετε.

  1. Δοκιμάστε να του δώσετε σκληρά τρόφιμα

3 + 1 tips όταν το παιδί σου αλλάζει δοντάκια

Αν φοβάστε να αγγίξετε το δοντάκι του παιδιού σας ή αν αυτό δεν είναι απόλυτα έτοιμο να φύγει, τότε μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ορισμένες σκληρές τροφές για να μασήσει όπως για παράδειγμα ωμά λαχανικά και φρούτα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα καρότο ή ένα μήλο. Αυτά θα κάνουν όλη τη δουλειά για εσάς και σίγουρα θα είναι πιο ανώδυνο για το παιδάκι σας. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να επιβλέπετε το παιδάκι σας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταπιεί το δοντάκι του και ότι δεν θα υπάρχει κάποιο ατύχημα.

 

  1. Αφήστε το δοντάκι να φύγει μόνο του, χωρίς να επέμβετε

Είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζετε ότι το δοντάκι του παιδιού σας κουνάει και να μην κάνετε κάτι για αυτό. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποτρέψετε το παιδί σας από το να το πειράζει συνεχώς προσπαθώντας να το απομακρύνει. Όμως, η βέλτιστη λύση είναι να μην επέμβετε και να αφήσετε το δοντάκι του παιδιού σας να πέσει από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα δεν θα τραυματίσετε τα ούλα του παιδιού ούτε θα το πονέσετε. Ακόμη, με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί το νέο δοντάκι.

 

  1. Ζητήστε βοήθεια από έναν οδοντίατρο ή ορθοδοντικό

 

Αν παρατηρήσετε ότι το δοντάκι του παιδιού σας δυσκολεύεται αρκετά να φύγει ή αν το παιδί σας πονάει αρκετά, τότε η καλύτερη λύση είναι να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο ή έναν ορθοδοντικό. Θα σας ενημερώσει για το αν το δοντάκι είναι έτοιμο να φύγει και αν είναι απαραίτητο θα το αφαιρέσει τελείως ανώδυνα και εύκολα χωρίς κανέναν κίνδυνο για το παιδί σας. Ακόμη, θα μπορέσει να συμβουλέψει το παιδάκι σας για το πώς θα πρέπει να φροντίζει τα δόντια του και τι θα πρέπει να προσέξει όταν και τα επόμενα δοντάκια θα είναι έτοιμα να πέσουν.

 

Αν το παιδάκι σας αλλάζει δόντια για πρώτη φορά, θα πρέπει να σκέφτεστε ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και ότι δεν χρειάζεται να κάνετε ιδιαίτερο καθώς τις περισσότερες φορές τα δοντάκια πέφτουν από μόνα τους. Αν το δοντάκι είναι επίμονο, τότε είναι καλύτερα να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε. Όταν επιτέλους βγει το δοντάκι, μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε το παιδάκι σας για το πρώτο του δοντάκι!

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μας!