4 σημαντικά tips αυτά τα Χριστούγεννα για εσάς που φοράτε σιδεράκια

4 σημαντικά tips αυτά τα Χριστούγεννα για εσάς που φοράτε σιδεράκια

Η περίοδος των γιορτών είναι συνδεδεμένη στις σκέψεις όλων μας με καλό φαγητό και άφθονη διασκέδαση με συγγενείς και αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μήπως έχετε ήδη ξεκινήσει κάποια ορθοδοντική θεραπεία και αναρωτιέστε αν θα ήταν καλύτερο να την ξεκινήσετε μετά τις γιορτές; Σε καμία περίπτωση! Όσο νωρίτερα ξεκινήσατε την ορθοδοντική σας θεραπεία, τόσο το καλύτερο! Κι αν σας αγχώνουν οι γιορτές, σας έχουμε καλά νέα: μπορείτε να απολαύετε τις χαρωπές αυτές περιστάσεις και τις διακοπές σας δίχως να διακόψετε τη θεραπεία σας, ακολουθώντας τα παρακάτω tips:

1. Μην αμελήσετε το βούρτσισμά σας την περίοδο των γιορτών – αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο: δύο φορές τη μέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά.

2. Μην ξεχνάτε το οδοντικό σας νήμα! Είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα!

3. Προσέξτε τη διατροφή σας

 

4 σημαντικά tips αυτά τα Χριστούγεννα για εσάς που φοράτε σιδεράκια

Είναι εύκολο να ξεχαστείτε κατά τη διάρκεια των γιορτών και να κάνετε ζημιά στη θεραπεία σας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της ή μεγεθύνοντας τη διάρκειά της άθελά σας.

Τι πρέπει να προσέξετε; Αποφύγετε τα γλυκά ή άλλα τρόφιμα με πολύ σκληρή ή λαστιχωτή, κολλώδη σύσταση! Είναι πραγματικός εφιάλτης για τον ορθοδοντικό και κάνουν τρομερή ζημιά στη θεραπεία σας, προκαλώντας συχνά σπασίματα στις ενώσεις τους.

Γλυκόριζες, ποπκόρν (των οποίων ο πυρήνας συχνά δεν έχει ανοίξει σωστά και παραμένει σκληρός) και άλλοι ιδιαίτερα σκληροί ξηροί καρποί πρέπει να παραμείνουν έξω από το μενού σας, όπως επίσης και σκληρά φρούτα και λαχανικά εποχής, όπως τα άγουρα μήλα, τα αχλάδια και τα άβραστα καρότα. Το καλαμπόκι επίσης πρέπει να τρώγεται μόνο αν έχουν αφαιρεθεί οι σπόροι από το στέλεχος και πάντοτε χλωρό.

Το νου σας στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες! Επειδή περιέχουν αμύγδαλο και καρύδι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν έχουν καθαριστεί καλά, και τμήματα ή και ψήγματα της ξηρής τους φλούδας έχουν παραμείνει στην ψίχα τους! Να τρώτε μικρές μπουκιές και να μην δαγκώνετε ποτέ δυνατά, ώσπου να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κάτι πολύ σκληρό στη σύστασή τους.

Αν λατρεύετε τα ψητά και σκοπεύετε να τα τιμήσετε, προσέξτε πολύ κομμάτια που είναι κοντά στο κόκκαλο. Καλύτερα τεμαχίστε πρώτα όλο το κρέας στο πιάτο σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν περιέχει κάποιο σκληρό τμήμα οστού ή χόνδρου. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλες σκληρές τροφές.  

Στη διατροφή περιλαμβάνονται επίσης και ποτά. Αποφύγετε όσο μπορείτε αναψυκτικά με ανθρακικά και φρουτοχυμούς, με ή χωρίς ζάχαρη, επειδή έχουν χαμηλό pH, που γενικά δεν βοηθά την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας, καθώς τα οξέα τους κατατρώγουν την αδαμαντίνη και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Αν μάλιστα περιέχουν και ζάχαρη, τότε, αλληλεπιδρώντας με τη μικροβιακή πλάκα, παράγουν ακόμη περισσότερα οξέα. Μια τέτοια φθορά κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενδέχεται να αφήσει το αποτύπωμα του ορθοδοντικού μηχανισμού στην επιφάνεια του δοντιού – ό,τι χειρότερο για το λαμπερό χαμόγελο που τόσο ονειρεύεστε!

Γι’ αυτό γίνετε λίγο συντηρητικοί φέτος και αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά με νερό, που έχει ουδέτερο pH. Ο καφές και το γάλα επίσης ενδείκνυνται.

4. Μετά από κάθε γεύμα, φροντίστε να πλένετε τα δόντια σας. Αν αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον ξεπλύνετέ τα καλά με άφθονο νερό.

Ναι, ο Δεκέμβρης είναι μήνας ξεκούρασης για όλη την οικογένεια. Δεν υπάρχει λόγος να μην τον χαρείτε, αρκεί να είστε λίγο προσεκτικοί και να τηρήσετε όσα αναφέραμε πιο πάνω. Σύντομα, η θεραπεία σας θα ολοκληρωθεί και θα έχετε για όλη σας τη ζωή το χαμόγελο που ονειρεύεστε!