4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει τα σιδεράκια

4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει τα σιδεράκια

Τα αισθητικά αποτελέσματα μιας θεραπείας με σιδεράκια είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κάποιος απευθύνεται σε έναν ορθοδοντικό, καθώς ένα ίσιο και όμορφο χαμόγελο μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και να επηρεάσει θετικά την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Όμως, μια ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω πέρα από τη βελτίωση της εμφάνισης και την ενίσχυση της ψυχολογίας ενός ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία των παιδιών, όπως είναι η βελτίωση στη μάσηση, ο ευκολότερος καθαρισμός των δοντιών, αλλά και η βελτίωση των προβλημάτων στη ομιλία που οφείλονται στη λανθασμένη θέση των δοντιών.

Ως γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η θεραπεία με σιδεράκια είναι μια νέα κατάσταση για τα παιδιά, συνεπώς θα πρέπει να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μάθουν να φροντίζουν σχολαστικά τα σιδεράκια τους.

 

Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στις αποφάσεις σχετικά με τα σιδεράκια του

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί σας σχετικά με τη θεραπεία με σιδεράκια που πρόκειται να ακολουθήσει. Προκειμένου η προσαρμογή του παιδιού σας στη νέα κατάσταση να γίνει ομαλά, θα πρέπει από την αρχή να του εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μια τέτοια θεραπεία αλλά και να το συμπεριλάβετε στις αποφάσεις που σχετίζονται με τα σιδεράκια. Τέτοιες αποφάσεις που μπορεί να είναι το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει, το χρώμα που θα έχουν τα σιδεράκια, ακόμα και το πότε θα γίνουν οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι καλό να λαμβάνονται μαζί με το παιδί σας για να νιώθει μέρος της όλης διαδικασίας.

 

Ενδιαφερθείτε και καθοδηγήστε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει από νωρίς να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών ως μια ευχάριστη διαδικασία και όχι ως κάτι το οποίο επιβάλουν οι γονείς στα παιδιά. Ιδιαίτερα την περίοδο που τα παιδιά φορούν σιδεράκια, το βούρτσισμα θα πρέπει να είναι πιο εντατικό και πιο σχολαστικό. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του με μικρές κυκλικές κινήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και εξωτερικό μέρος της οδοντοστοιχίας και ότι δίνει έμφαση στα σημεία που είναι τοποθετημένα τα σιδεράκια και οι προσδέσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι αφαιρούνται ικανοποιητικά όλες οι τροφές ακόμα και από τα πιο δύσκολα σημεία. Καθοδηγήστε το παιδί σας σωστά και εξηγήστε του ακριβώς τα βήματα της διαδικασίας του σχολαστικού βουρτσίσματος.

 

4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει τα σιδεράκια

Ενημερώστε το για τις τροφές που πρέπει να αποφεύγει

Το θέμα του φαγητού δυσκολεύει συχνά πολλά παιδιά να προσαρμοστούν στη θεραπεία με τα σιδεράκια και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφεύγουν αρκετά από τα αγαπημένα τους φαγητά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις σκληρές και κολλώδεις τροφές όπως είναι οι τσίχλες, οι καραμέλες, τα μπισκότα και οι ξηροί καρποί. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη καθώς προκαλούν ζημιά στα δόντια και ευνοούν την εμφάνιση της τερηδόνας. Ενημερώστε το παιδί σας και εξηγήστε του τη σημασία της αποφυγής των τροφών αυτών. Από τη μεριά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές δεν θα πρέπει να καταναλώνει το παιδί σας προκειμένου να αναπροσαρμόσετε ανάλογα τη διατροφή του. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την πλήρη λίστα των τροφών που θα πρέπει να αποφεύγει.

 

Κάντε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα

Συνήθως μετά από κάθε αλλαγή ή ρύθμιση στα σιδεράκια, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ενόχληση ή δυσφορία. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχετε πάντα παυσίπονα στο σπίτι μετά από κάθε επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Ακόμη, είναι σημαντικό από την πρώτη στιγμή να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα με το θέμα αυτό έτσι ώστε να μπορεί να σας εκφράσει τυχόν φόβους και ανησυχίες που μπορεί να έχει.

Τα σιδεράκια μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση για το παιδί σας καθώς επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή του. Παρόλο που τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι σίγουρα πάρα πολλά, δεν παύει να είναι μια σημαντική αλλαγή για την καθημερινότητά του, στην προσαρμογή της οποίας οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο