5 λόγοι για τους οποίους οι ορθοδοντικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για το παιδί σας

5 λόγοι για τους οποίους οι ορθοδοντικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για το παιδί σας

Η υγιής ανάπτυξη ενός παιδιού αφορά διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η σωστή ανάπτυξη των δοντιών, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται από μικρή ηλικία. Παρόλο που πολλοί γονείς θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ορθοδοντικό για τα παιδιά τους μέχρι αυτά να έχουν βγάλει όλα τα μόνιμα δόντια τους, η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΑΑΟ) έχει διαφορετική άποψη. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΟ συμβουλεύει τους γονείς να επισκέπτονται ένα ορθοδοντικό για τα παιδιά τους πριν από την ηλικία των 7 ετών.

 

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτείτε νωρίς έναν ορθοδοντικό;

Ακόμα και όταν το παιδί σας έχει τα νεογιλά του δόντια, μια επίσκεψη σε έναν ορθοδοντικό θα το βοηθήσει να μάθει πολλά για τα δόντια του.

Δείτε παρακάτω ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να επισκεφτείτε νωρίς έναν ορθοδοντικό για το παιδί σας:

 

  1. Καλή οδοντική υγιεινή και ίσια δόντια από μικρή ηλικία

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά σας από μικρή κιόλας ηλικία να αποκτήσουν συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Η φροντίδα των δοντιών τους είναι εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα για τα οποία πρέπει να φροντίζουν από μικρά. Ένας ορθοδοντικός μπορεί να δείξει στο παιδί σας τον κατάλληλο τρόπο να βουρτσίζει τα δόντια του αλλά και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα. Επίσης θα εξηγήσει στο παιδί σας γιατί πρέπει να κόψει ορισμένες συνήθειες όπως το να ρουφάει το δάχτυλό του, προλαμβάνοντας έτσι μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

 

  1. Ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στις οδοντιατρικές επισκέψεις

Εάν το παιδί σας αρχίσει από μικρή ηλικία να επισκέπτεται έναν ορθοδοντικό, θα μπορέσει να δημιουργήσει μια ρουτίνα και μια θετική σχέση με αυτόν.  Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί σας να μην φοβάται μελλοντικά τους οδοντίατρους και να μάθει από μικρό να φροντίζει σωστά τα δόντια και τα ούλα του.

 

  1. Έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ορθοδοντικών προβλημάτων

Όταν τα δόντια του παιδιού σας ελέγχονται τακτικά, τυχόν προβλήματα που ξεκινούν να εμφανίζονται μπορούν να θεραπευτούν ή ακόμα και να προληφθούν πριν γίνουν χειρότερα. Ο ορθοδοντικός σας θα είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση για το παιδί σας μόλις αντιληφθεί το πρόβλημα ή πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

 

  1. Σημασία του τακτικού και σωστού καθαρισμού

Τα περισσότερα παιδιά βαριούνται να πλύνουν σχολαστικά τα δόντια τους. Όμως, είναι σημαντικό να απομακρυνθούν τελείως τυχόν υπολείμματα τροφών από τα δόντια τους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λοιμώξεις όπως η περιοδοντίτιδα αλλά και οι ασθένειες των ούλων στο μέλλον. Ο ορθοδοντικός θα δώσει στο παιδί το μήνυμα και τη σημασία του σωστού και τακτικού καθαρισμού, σε καθημερινή βάση και συχνότητα.

5 λόγοι για τους οποίους οι ορθοδοντικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για το παιδί σας

  1. Παρακολούθηση της στοματικής υγείας του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε και τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας προκειμένου να μην πέσουν πολύ γρήγορα. Τα δόντια μπορεί να μετακινηθούν και να κάνουν τα μόνιμα δόντια να βγουν στραβά. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ορθοδοντικός σας θα σας παρουσιάσει τις διαθέσιμες θεραπείες. Οπότε, είναι καλό η στοματική υγεία του παιδιού σας να παρακολουθείται και, εκεί που κρίνει απαραίτητο, ο ορθοδοντικός να δίνει τη σωστή θεραπεία για αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης.

 

Γιατί να επισκεφτώ έναν ορθοδοντικό;

Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε αν χρειαζόμαστε έναν ορθοδοντικό ή έναν οδοντίατρο. Οι ορθοδοντικοί είναι επαγγελματίες που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν τυχόν προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη των γνάθων και των δοντιών, ακόμα και όταν το παιδί σας έχει ακόμα τα νεογιλά δόντια του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας ορθοδοντικός είναι σε θέση να αντιληφθεί προβλήματα και ανωμαλίες και να παράσχει τις κατάλληλες εξατομικευμένες θεραπείες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλινική και τους ορθοδοντικούς μας, πατήστε εδώ.