Back to School – Οδηγίες Επιβίωσης για Παιδιά με Σιδεράκια

Back to School – Οδηγίες Επιβίωσης για Παιδιά με Σιδεράκια

Έφτασε ο καιρός της επιστροφής στο σχολείο και τα παιδιά έχουν πολλά να κάνουν από άποψη προσαρμογών: καινούργια γνωστικά αντικείμενα, ίσως νέο σχολικό περιβάλλον, νέοι φίλοι, νέοι δάσκαλοι.

Μέσα σε όλα αυτά, ίσως το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι τα σιδεράκια τους.  Ωστόσο, όσο βαρύ κι αν είναι το πρόγραμμά τους, είναι ζωτικό να λάβουν (και να λάβετε) κάποια μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ορθοδοντική τους θεραπεία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις προκλήσεις της σχολικής ζωής.

Τι χρειάζεται να γίνει; Απλά διαβάστε παρακάτω…  

 

Βεβαιωθείτε ότι Έχουν Μαζί τους ένα Σετ εργαλείων Καθαρισμού για Σιδεράκια

 

Όταν το παιδί σας πρέπει να χωρέσει σε ένα εικοσιτετράωρο τις σχολικές του εργασίες, μια ξένη γλώσσα, αθλήματα, παιχνίδι καθώς και παρέα με τους φίλους του, είναι εύκολο να ξεχαστεί και να παραμελήσει τη φροντίδα των δοντιών του.

Η όλη προσπάθεια, όμως, θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη αν έχει πάντα μαζί του ένα σετ εργαλείων καθαρισμού για τα σιδεράκια του, με το οποίο θα είναι σε θέση να κρατάει την υγιεινή του στόματός του σε εξαιρετικά επίπεδα ανά πάσα στιγμή. 

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε αυτό το σετ· απλά τοποθετήστε σε ένα μικρό τσαντάκι τα ακόλουθα:

  • οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, ώστε να μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια του ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός σπιτιού·
  • επιπρόσθετα λαστιχάκια – σε περίπτωση φυσικά που χρησιμοποιεί λαστιχάκια. Να θυμάστε ότι φθείρονται σχετικά γρήγορα, συνεπώς είναι πρακτικό να έχει μερικά μαζί του για παν ενδεχόμενο·
  • οδοντικό νήμα και βουρτσάκια καθαρισμού, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εύκολα και γρήγορα μετά από κάθε γεύμα·  
  • ορθοδοντικό κερί. Αν σπάσει κάποιο σιδεράκι, το ορθοδοντικό κερί είναι μια εξαιρετική (προσωρινή φυσικά) λύση μέχρι να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας, καθώς προστατεύει το παιδί από κάποιον τραυματισμό στο στόμα ώσπου να λάβει την πρέπουσα φροντίδα·
  • παυσίπονα. Ένα χτύπημα, μια ενόχληση ή απλά μια οδοντική ευαισθησία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο παιδί. Αν είναι έντονος, το παιδί θα δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια των παραδόσεων στο σχολείο. Είναι, λοιπόν, καλό να έχει μαζί του μερικά παυσίπονα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια είναι τα καταλληλότερα.  

 

Βεβαιωθείτε Ότι το Κολατσιό του Είναι Κατάλληλο

 

Back to School – Οδηγίες Επιβίωσης για Παιδιά με Σιδεράκια

Το ζήτημα της διατροφής είναι δυσκολότερο για παιδιά μικρότερης ηλικίας, καθώς δυσκολεύονται κάπως περισσότερο να αντισταθούν στους πειρασμούς. Όπως και να ‘χει, πρέπει να αποφεύγουν τις ακόλουθες τροφές:

  • οτιδήποτε είναι ιδιαίτερα κολλώδες, όπως τσίχλες και λαστιχωτά γλυκίσματα·
  • οτιδήποτε υπερβολικά σκληρό ή τραγανό, όπως ωμά καρότα ή άγουρα μήλα, κάποιους ξηρούς καρπούς κτλ., όπως επίσης και την σκληρή κόρα του ψωμιού· αν τους αρέσουν τα σκληρά φρούτα, θα πρέπει να τα τρώνε τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια·
  • ροφήματα με ανθρακικό, ζαχαρούχα αναψυκτικά, ισοτονικά ροφήματα και όξινα  ροφήματα, καθώς το χαμηλό τους pH αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Φυσικά, δεν φτάνει να αποφεύγει ορισμένες τροφές· θα πρέπει και να καταναλώνει εκείνες που είναι κατάλληλες, όπως το γιαούρτι, τα αβγά, Smoothies, μαλακό ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και μαλακά φρούτα, όπως μπανάνες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το άφθονο νερό, καθώς βοηθά το παιδί να ξεπλένει τα δόντια και τα σιδεράκια από υπολείμματα τροφών και άλλα στοιχεία που δεν συμβάλλουν στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Γι’ αυτό, μην αρκεστείτε απλά σε συμβουλές του τύπου «να πίνεις μπόλικο νερό!» Προμηθεύστε το με ένα παγούρι και τσεκάρετε αν το έχει πιει όταν επιστρέφει στο σπίτι.

 

Προμηθευτείτε έναν Προστατευτικό Νάρθηκα Invisaling για τη Γυμναστική

 

Είτε είναι αθλητικός τύπος το παιδί σας, είτε όχι, ως παιδί και θα τρέξει και θα γυμναστεί, και θα σπρώξει και θα σπρωχτεί και, όσο ήσυχο κι αν είναι, μια σύγκρουση δεν θα μπορέσει να την αποφύγει! Ένας προστατευτικός νάρθηκας για την ώρα των σπορ και τη γυμναστική είναι απολύτως απαραίτητος.

Ο νέος προστατευτικός νάρθηκας Invisalign είναι σχεδιασμένος να αγκαλιάζει απαλά την οδοντοστοιχία δίχως να τραβάει την προσοχή του παρατηρητή, προστατεύοντας παράλληλα τα δόντια ακόμη και σε περιπτώσεις δυνατών κρούσεων, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα τραύματος τόσο στα δόντια, όσο και στο εσωτερικό των χειλιών.

 

Παράσχετε Συναισθηματική και Ψυχολογική Υποστήριξη

 

Ορισμένα παιδιά φοβούνται ότι ίσως στοχοποιηθούν επειδή φορούν σιδεράκια, ή ίσως αισθάνονται άβολα επειδή νομίζουν πως υποβαθμίζεται η εμφάνιση και το χαμόγελό τους. Θα χρειαστούν τη δική σας επιβεβαίωση και ενθάρρυνση για να μη φωλιάσουν φοβίες σαν αυτές στις καρδούλες τους!

Διαβεβαιώστε τα πως είναι εξίσου όμορφα, ότι τα αγαπάτε πολύ κι όταν δεν υπάρχει κανείς λόγος να ντρέπονται ή να φοβούνται να μιλήσουν ή να χαμογελάσουν. Να τους υπενθυμίζετε επίσης πως σύντομα θα φωτίζει το πρόσωπό τους το ομορφότερο, το πιο λαμπερό χαμόγελο της ζωής τους!

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη κλινική μας .