Εφηβεία και σιδεράκια!

Εφηβεία και σιδεράκια!

Η εφηβεία αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για κάθε παιδί καθώς συμβαίνουν ταυτόχρονα πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα του, όσο και στη ψυχολογία του. Πολλές φορές αυτή η περίοδος συμπίπτει με την περίοδο που τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν σιδεράκια για πολλούς και διάφορους λόγους είτε πρόκειται για αισθητικούς λόγους, είτε πρόκειται για ενδυνάμωση/ευθυγράμμιση των δοντιών. Καθώς λοιπόν αυτή η περίοδος είναι ήδη ιδιαίτερα φορτισμένη, εσείς ο γονιός καλείστε να βοηθήσετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας προκειμένου να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που μπορεί να επιφέρουν τα σιδεράκια.

 

  1. Συζητήστε με το έφηβο παιδί σας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλλιεργήσετε ένα υγιές κλίμα διαλόγου με το παιδί σας. Θα πρέπει να νιώσει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις που το αφορούν όπως για παράδειγμα το τι είδους σιδεράκια θα φορέσει είτε είναι γλωσσικά σιδεράκια, είτε πρόκειται για μεταλλικά σιδεράκια. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περίοδο αυτή, καθώς ο έφηβος δεν θα πρέπει να ντρέπεται για την απόφασή του να φορέσει σιδεράκια αφού στο τέλος της διαδικασίας θα έχει ένα όμορφο χαμόγελο.

  1. Ενημερωθείτε και ενημερώστε το παιδί σας για τις επικίνδυνες τροφές

Εξίσου σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι είστε στο πλάι του, ακούτε τους ενδοιασμούς και τις ανησυχίες του και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να το βοηθήσετε. Προκειμένου να αποφύγετε αρνητικές εμπειρίες με τις τροφές, θα πρέπει τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας να ενημερωθείτε για το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει (π.χ. τσίχλες, ζαχαρωτά και σκληρές τροφές όπως οι ξηροί καρποί). Σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα η επικοινωνία με μια κλινική δοντιών η οποία θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

 

  1. Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει μια ρουτίνα προσωπικής υγιεινής

Η προσωπική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην «αρμονική συμβίωση» με τα σιδεράκια. Ανεξάρτητα από τα σιδεράκια που θα χρησιμοποιήσει το παιδί σας (αυτόδετα σιδεράκια, αδιάφανα σιδεράκια κλπ) θα πρέπει να υιοθετήσει μια καθημερινή και σχολαστική ρουτίνα καθαριότητας. Για να γίνει αυτή η διαδικασία πιο εύκολη και ίσως πιο ευχάριστη, μπορείτε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και ανακούφισης από τον πόνο που θα σας συστήσει ο ορθοδοντικός σας.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας κατά την απόφασή του να φορέσει σιδεράκια και να το βοηθήσετε να τονώσει την αυτοπεποίθησή του. Μόνο εάν νιώσει άνετα και οικεία με τα σιδεράκια θα μπορέσει να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας. Για οποιοδήποτε απορία, καθοδήγηση ή συμβουλή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.