3 +1 Φιλικά προς τα Σιδεράκια Σνακ για το Σχολείο

3 +1 Φιλικά προς τα Σιδεράκια Σνακ για το Σχολείο

Σιδεράκια και σχολείο… Όχι και ο πιο ευχάριστος συνδυασμός για παιδιά και εφήβους, που πρέπει να προσαρμόσουν τόσο την καθημερινή τους ρουτίνα και να διαχειριστούν τις αντιδράσεις των συμμαθητών τους.

Ωστόσο, όπως γρήγορα διαπιστώνουν και τα παιδιά, η προσαρμογή είναι ευκολότερη από όσο μοιάζει αρχικά.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος τομέας στον οποίο χρειάζονται μεγάλες και σταθερές αλλαγές είναι η διατροφή τους. Πρέπει, δηλαδή, να μάθουν να αποφεύγουν τροφές που ίσως βλάψουν ή φθείρουν τα σιδεράκια ή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας.

Οι αλλαγές αυτές είναι συχνά λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στα σνακ που τρώει το παιδί στο σχολείο. Για να διευκολύνετε την προσαρμογή, φροντίστε να ετοιμάζετε το κολατσιό του από το σπίτι χρησιμοποιώντας τα παρακάτω τρόφιμα.   

 

Σάντουιτς με Μαλακό Ψωμί

Αν το παιδί λατρεύει τα σάντουιτς, φροντίστε τουλάχιστον να μην είναι… τοστ! Δηλαδή, αφήστε το ψωμί άψητο ώστε να είναι μαλακό και, φυσικά, αφαιρέστε την κόρα.

Το ίδιο ισχύει και για τη γέμιση: προτιμήστε υλικά με μαλακή υφή, όπως η γαλοπούλα, η ντομάτα, τα φύλλα λάχανου και το μαρούλι, αποφεύγοντας σκληρά λαχανικά, όπως το ωμό καρότο.

 

Αυγό

Το βραστό αυγό είναι ό,τι πρέπει για σνακ στο σχολείο, καθώς είναι θρεπτικό και συνάμα πολύ απαλό για τα δόντια και τα σιδεράκια. Επίσης, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, το αυγό χορταίνει εύκολα τον οργανισμό και μειώνει το αίσθημα της πείνας για ώρες.

3 +1 Φιλικά προς τα Σιδεράκια Σνακ για το Σχολείο

Διαλέξτε τα Κατάλληλα Φρούτα…

Τα φρούτα είναι απαραίτητα για το σχολικό κολατσιό, αλλά κι εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας: προτιμήστε μαλακά, γινωμένα φρούτα, όπως η μπανάνα, οι φράουλες, τα σταφύλια (χωρίς κουκούτσι) και το ακτινίδιο. Αν το παιδί θέλει οπωσδήποτε κάποιο φρούτο που είναι πιο σκληρό σε υφή, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το κόψετε σε σχετικά μικρά κομμάτια, τα οποία το παιδί πρέπει να μασά με τα πίσω δόντια.

 

Κέικ

Αν το μικρό σας είναι… του γλυκού, τότε 1 – 2 κομμάτια κέικ είναι εξίσου καλές επιλογές, αρκεί η κρούστα να μην είναι ξεροψημένη και να μην υπάρχουν στη ζύμη σκληρά υλικά, όπως κομματάκια σοκολάτας και ξηροί καρποί.

 

Αποφεύγουμε Σταθερά…

Από την άλλη, υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτά είναι όχι μόνο όσα έχουν ιδιαίτερα σκληρή σύσταση, αλλά και αυτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και με κολλώδη υφή, τα οποία παραμένουν κολλημένα σε δυσπρόσιτα σημεία της οδοντοστοιχίας, προκαλώντας ουλίτιδα και τερηδόνα.

Επομένως: κρεατικά με κόκαλο, ξηροί καρποί, γλειφιτζούρια, πόπκορν, γαριδάκια και πατατάκια, τσίχλες, ζελεδάκια, ζαχαρωτά κ.λπ. απαγορεύονται αυστηρά. Αν πάλι υπάρχει κάποιο υλικό για το οποίο δεν είστε σίγουροι αν είναι κατάλληλο, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε πρώτα τον ορθοδοντικό σας!

Φαίνονται πολλά; Στην πραγματικότητα, οι πρώτες λίγες μέρες είναι που χρειάζονται προσοχή.

Σύντομα κι εσείς και το παιδί θα συνηθίσετε τις αλλαγές αυτές και, προτού το καταλάβετε, η ορθοδοντική θεραπεία θα έχει ολοκληρωθεί και το παιδί θα μπορεί να απολαμβάνει πάλι κάθε λιχουδιά που θα του λείψει αυτό το διάστημα!

Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για αξιόπιστες απαντήσεις στα ερωτήματά σας!