Η ιστορία πίσω από την ορθοδοντική θεραπεία!

Η ιστορία πίσω από την ορθοδοντική θεραπεία!

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει αισθητά και λειτουργικά οφέλη στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου ενός ατόμου, προσφέροντάς του όμορφα χαμόγελα γεμάτα αυτοπεποίθηση, ενώ επίσης βελτιώνει τη λειτουργικότητα του στόματος, εμποδίζοντας την εμφάνιση προβλημάτων στην άρθρωση. Γνωρίζατε όμως την ιστορία πίσω από την ορθοδοντική;

 

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η ιστορία της ορθοδοντικής θεραπείας μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω! Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι φαίνεται να έδιναν προσοχή στη στοματική τους υγιεινή. Αυτό διαπιστώθηκε μετά από αρχαιολογικές ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλωνίας, όπου ανακαλύφθηκαν κομμάτια από ξύλο που θεωρείται πως χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών των κατοίκων. Παρόμοιες ανακαλύψεις βρέθηκαν και σε άλλες αρχαίες πόλεις του κόσμου όπως στην αρχαία Ελλάδα, την Ιταλία, την Κίνα και την Αφρική. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Κίνα ανακαλύφθηκε η πρώτη οδοντόβουρτσα που χρονολογείται γύρω στο 619-907 μ.Χ., κατά την περίοδο της δυναστείας των Τάνγκ, η οποία ήταν κατασκευασμένη από τρίχωμα χοίρου.

 

Τα σιδεράκια θεωρούνται η πιο κλασική αλλά και η παλαιότερη ορθοδοντική θεραπεία. Οι πρώτες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι νοιάζονταν για την αισθητική του στόματός τους, εντοπίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ανάμεσα σε υπολείμματα ανθρώπινων σκελετών, τα οποία χρονολογούνται στα 50.000 χρόνια, στραβά δόντια. Αν και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι οι άνθρωποι της τότε εποχής ακολουθούσαν μια θεραπεία για να ισιώσουν τα δόντια τους, έχουν βρεθεί ευρήματα σε αιγυπτιακούς τάφους που φαίνεται να μοιάζουν με μια αρχαία μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις ήταν αυτή των μεταλλικών ελασμάτων γύρω από τα δόντια μουμιών. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως ακόμη και άτομα που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν χρησιμοποιούσαν ένα είδος νήματος για να ασκήσουν πίεση στα δόντια τους προκειμένου να μετακινηθούν.

 

Η ιστορία πίσω από την ορθοδοντική θεραπεία!

Φτάνοντας σε μια πιο σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στις αρχές του 18ου αιώνα στην Γαλλία γεννιέται η οδοντιατρική! Γνωστός ως πατέρας αυτής, ο Pierre Fauchard ο οποίος δημιουργεί το 1728 μια κατασκευή με σκοπό την ευθυγράμμιση των δοντιών. Η μορφή της έμοιαζε με πέταλο αλόγου και ήταν κατασκευασμένη από κομμάτι μετάλλου, το οποίο είχε κατά διαστήματα μικρές τρύπες. Τις τρύπες αυτές διαπερνούσε ένα λεπτό ορείχαλκο ή ασημένιο κομμάτι σύρματος το οποίο δενόταν με τα δόντια έτσι ώστε να τα βοηθήσει να μετακινηθούν. Την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την κατασκευή αυτή είχαν μόνο τα ευκατάστατα άτομα της τότε εποχής, λόγω του ακριβού της κόστους.

 

Τα σιδεράκια όπως τα γνωρίζουμε στη σύγχρονη μορφή τους δημιουργήθηκαν από τον Edward Angle το 1915. Ήταν τα πρώτα σιδεράκια τα οποία δεν δένονταν απευθείας πάνω στα δόντια, αλλά τοποθετούνταν πάνω σε ιμάντες γύρω από αυτά, μια σημαντική αλλαγή στην ορθοδοντική που βοήθησε εκατομμύρια κόσμο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και όμορφα χαμόγελα.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά έχουν αλλάξει με την πρόοδο της τεχνολογίας. Πλέον τα σιδεράκια έχουν γίνει πολύ μικρότερα σε μέγεθος, είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επώδυνα. Ένα από τα πιο γνωστά και καινοτόμα παραδείγματα της ψηφιακής πλέον ορθοδοντικής φέρει το όνομα Invisalign. Εξαιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας τους εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια, είναι εντελώς αόρατοι νάρθηκες και μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χωρίς να υπονομεύουν την εμφάνιση μας.