Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας;

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας;

Από τότε που ήμασταν μικροί, οι οδοντίατροι αλλά και οι γονείς μας μάς προέτρεπαν να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συνηθίζουν τα βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, όταν ξυπνούν το πρωί και λίγο πριν πέσουν για ύπνο το βράδυ.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτές είναι οι καταλληλότερες ώρες για να βουρτσίζετε τα δόντια σας; Επαρκούν δύο φορές την ημέρα; Διαβάστε το άρθρο μας για να δείτε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

 

      - Πρωινό βούρτσισμα: πριν ή μετά το πρωινό;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους αμέσως μόλις ξυπνήσουν προκειμένου να εξουδετερώσουν τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία και για να διώξουν την άσχημη γεύση από το στόμα τους. Όμως, αυτή η τακτική μπορεί να μην είναι η κατάλληλη, καθώς τα δόντια σας μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπή στα βακτήρια και τη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

 

Αντίθετα, αν βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά το πρωινό σας θα έχετε μια αίσθηση φρεσκάδας μέσα στην ημέρα σας. Όμως, προσοχή! Αν το πρωινό σας περιέχει όξινες τροφές, όπως για παράδειγμα ένα χυμό πορτοκάλι, καλό θα ήταν να περιμένετε περίπου 30 λεπτά προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας για να μην καταστραφεί η επιφάνεια των δοντιών σας από το οξέα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας;

 -  Βούρτσισμα το βράδυ πριν τον ύπνο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σίγουρα θα καταναλώσετε αρκετά γεύματα. Όποιο είδος διατροφής και αν ακολουθείτε, υπάρχουν πολλές τροφές που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το σμάλτο των δοντιών σας. Μια συμβουλή μας είναι να πίνετε αρκετό νερό μετά από κάθε σας γεύμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το τελευταίο γεύμα της κάθε ημέρας ή πριν πέσετε για ύπνο. Έτσι, θα μπορέσετε να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα τροφών που έχουν μείνει στα δόντια σας.

 

- Βούρτσισμα μετά την κατανάλωση τροφών που κολλούν στα δόντια ή περιέχουν πολλή ζάχαρη

Πέρα από τις δύο βασικές περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη ή κολλούν στα δόντια προκειμένου να μειώσετε τη βλαβερή επίδραση της ζάχαρης στο σμάλτο των δοντιών.

 

- Μετά από κάθε γεύμα

Ιδανικά θα πρέπει το βούρτσισμα των δοντιών να πραγματοποιείται μετά από κάθε γεύμα. Ακόμα και η πιο υγιεινή τροφή μπορεί να περιέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο στα δόντια σας. Καθώς αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό, ειδικά όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι σας, μπορείτε να έχετε μαζί σας μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα σε ταξιδιωτικό μέγεθος προκειμένου να φροντίσετε τα δόντια σας μέσα στην ημέρα.

 

Οι παραπάνω συμβουλές θα πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα με την κοινή λογική και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αρκετό να βουρτσίζουν τα δόντια τους το πρωί και το βράδυ. Αν όμως, ακολουθείτε μια ορθοδοντική θεραπεία, το βούρτσισμα θα πρέπει να είναι πιο συχνό, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του ορθοδοντικού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για το πως να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας, επικοινωνήστε μαζί μας.