Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών είναι η πιο σημαντική μέθοδος για να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα και την καλή στοματική υγιεινή μας. Όπως συστήνουν οι οδοντίατροι θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, αλλά και μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, ιδιαίτερα αν αυτό περιέχει κολλώδεις τροφές που μπορεί να μείνουν στα δόντια μας.

Για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχουμε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα αλλά και να την αντικαθιστούμε συχνά.

 

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξουμε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας καθώς πολλές φορές η λάθος οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Υπάρχουν δύο κύριες ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσετε κατά την επιλογή της οδοντόβουρτσάς σας.

Μαλακή ή σκληρή οδοντόβουρτσα;

 Οι περισσότεροι οδοντίατροι προτείνουν μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες καθώς έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματίσετε τα δόντια ή τα ούλα σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν την τάση να βουρτσίζουν έντονα τα δόντια τους. Θα πρέπει όμως να επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα της οποίας το μέγεθος είναι κατάλληλο για το στόμα σας.

Ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα;

Αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση στην οποία θα πρέπει να απαντήσετε. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και τα δύο αυτά είδη είναι εξίσου αποτελεσματικά. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχει την τάση να μην βουρτσίζει τα δόντια του για πολύ ώρα ή όσο σχολαστικά θα έπρεπε, τότε ίσως η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να είναι η ιδανική λύση για εσάς.

 

Πόσο συχνά αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας;

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα ευαίσθητο εργαλείο που φθείρεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα αν βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά και με το σωστό τρόπο. Έτσι, μπορεί εύκολα να γίνει ακατάλληλη για χρήση και να μην απομακρύνει σωστά τις τροφές που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, θα πρέπει να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

 

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

 

 

Τι θα συμβεί αν δεν αλλάζουμε τακτικά την οδοντόβουρτσά μας;

Συνεχώς οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αλλάζουμε τακτικά την οδοντόβουρτσά μας, χωρίς όμως να εξηγούν με λεπτομέρειες τον λόγο. Καταρχάς, θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας μετά από κάθε ίωση ή γρίπη. Αυτό γιατί ή οδοντόβουρτσα μπορεί να απορροφήσει βακτήρια τα οποία μπορούν να παραμείνουν σε ξένα σώματα για έως και 72 ώρες και να μας προσβάλλουν ξανά.

Ακόμη, οι περισσότεροι αφήνουμε την οδοντόβουρτσα εκτεθειμένη στο μπάνιο χωρίς κάποιο καπάκι. Όπως θα γνωρίζετε, το δωμάτιο του μπάνιου είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων. Οπότε, καλό είναι να έχουμε καπάκι για την οδοντόβουρτσά μας και να την αλλάζουμε συχνά για κάθε αποφυγή μικροβίων.

Αν έχετε πρόσφατα αφαιρέσει τα σιδεράκια σας ή αν σκοπεύετε να τα αφαιρέσετε το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στις παραπάνω συμβουλές, καθώς το βούρτσισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για μια αποτελεσματική θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα των δοντιών μετά τα σιδεράκια.