5 + 1 Λόγοι Ευαισθησίας των Δοντιών και Πώς να τους Αποφύγετε

5 + 1 Λόγοι Ευαισθησίας των Δοντιών και Πώς να τους Αποφύγετε

Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πρέπει να έχετε ταλαιπωρηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, από οδοντική ευαισθησία. Αν ναι, δεν είστε ο μόνος.

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις ή στιγμιαίο μα έντονο, διαπεραστικό πόνο στα δόντια όταν καταναλώνουν κάτι πολύ κρύο ή ζεστό, ή όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Παρότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα, συχνά η οδοντική ευαισθησία προκαλείται από μικρές, καθημερινές συνήθειες.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε έξι από αυτές – και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφεύγετε.

 

1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας έντονα

Πολλοί νομίζουν ότι όσο πιο σκληρά βουρτσίζουν τα δόντια τους, τόσο καλύτερα τα καθαρίζουν. Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν εκδορές στην επιφάνειά τους, να πληγώνουν τα ούλα και να ταλαιπωρούν τον λεγόμενο «αυχένα», την περιοχή του δοντιού που καλύπτεται από το ούλο.

Το βίαιο βούρτσισμα σε αυτήν την περιοχή εκθέτει τα οδοντοσωληνάρια, που επικοινωνούν άμεσα με το νεύρο του δοντιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιοδήποτε ερέθισμα, όπως κάτι κρύο ή ζεστό, να «μεταδίδεται» με πολύ μεγαλύτερη ένταση στο νεύρο του δοντιού, προκαλώντας οξύ πόνο.

Η λύση είναι απλή: βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας, ιδιαίτερα στα σημεία ένωσης με τα ούλα, χρησιμοποιώντας μια μέτρια προς μαλακή οδοντόβουρτσα.

 

2. Έχετε τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι οδοντική πάθηση που προκαλείται από μικροοργανισμούς. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί παράγουν οξέα που καταστρέφουν τον οδοντικό ιστό.

Δυστυχώς, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, η τερηδόνα κάνει έντονη την εμφάνισή της αφότου προκαλέσει σοβαρή φθορά στο δόντι. Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματά της είναι και η οδοντική ευαισθησία, ιδιαίτερα όταν πίνετε κάτι πολύ κρύο ή ζεστό.

Η συστηματική και κατάλληλη στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της τερηδόνας, αλλά αν θέλετε να απαλλαχτείτε μόνιμα από αυτήν, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον οδοντίατρό σας για να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

 

3. Καταναλώνετε όξινες τροφές

Οι όξινες τροφές, ιδιαίτερα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, καθώς και οτιδήποτε περιέχει μεγάλη ποσότητα ξυδιού, προκαλούν συχνά έντονο πόνο. Κανονικά η στοματική κοιλότητα μπορεί να διαχειριστεί την έντασή τους, αλλά αν ο αυχένας ορισμένων δοντιών είναι εκτεθειμένος, τότε ο πόνος είναι διαπεραστικός.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι συγκεκριμένα φρούτα ή τρόφιμα προκαλούν οξύ πόνο στα δόντια, αποφύγετέ τα συστηματικά για ένα διάστημα.

Να θυμάστε, όμως, πως αυτό είναι απλά το σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να ανακαλύψετε γιατί οι όξινες τροφές δημιουργούν τόσο έντονο πρόβλημα. 

 

4. Έχετε πλάκα

Προφανώς δεν μιλάμε για το χιούμορ σας! Η οδοντική πλάκα είναι ουσιαστικά ένα στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται στα δόντια και τα ούλα. Όταν δεν απομακρύνεται με καθημερινό βούρτσισμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, φθείροντας παράλληλα τον οδοντικό ιστό και κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα.

Φροντίστε, λοιπόν, να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Αν το πρόβλημα είναι ήδη έντονο, πιθανότατα θα χρειαστείτε και έναν οδοντικό καθαρισμό, τον οποίο πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε 6 με 12 μήνες, ανάλογα με τις οδηγίες που θα πάρετε.

 

5 + 1 Λόγοι Ευαισθησίας των Δοντιών και Πώς να τους Αποφύγετε

5. Χρησιμοποιείτε λευκαντική οδοντόκρεμα

Πολλές οδοντόκρεμες λεύκανσης περιέχουν δραστικές χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν στοματικούς ερεθισμούς σε ορισμένα άτομα, κάνοντας τα δόντια τους πιο ευαίσθητα.

Μήπως η οδοντική σας ευαισθησία άρχισε λίγες εβδομάδες ή μήνες αφότου ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε κάποια λευκαντική οδοντόκρεμα; Αν ναι, δοκιμάστε μια συμβατική για ένα διάστημα και δείτε αν θα υπάρξει διαφορά.

 

6. Τρίζετε τα δόντια σας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε ευαίσθητα δόντια είναι ότι μπορεί να τα σφίγγετε ή να τα τρίβετε, ιδίως όταν κοιμάστε. Η ασυνείδητη αυτή συνήθεια προκαλεί φθορά στην αδαμαντίνη, αφήνοντας την οδοντίνη εκτεθειμένη, η οποία προκαλεί έντονο πόνο όταν εκτίθεται σε έντονο κρύο ή ζέστη.

Αν έχετε αυτή τη συνήθεια, αρχικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν στοματικό νάρθηκα για να σταματήσετε τη φθορά. Αν κάποια δόντια έχουν ήδη επηρεαστεί σοβαρά πιθανόν επίσης να χρειαστείτε εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα, π.χ. κάποιο μικρό σφράγισμα.

Συχνά η οδοντική ευαισθησία αποτελεί συνδυασμό δύο ή περισσότερων από αυτές τις συνήθειες. Μπορεί καμιά από αυτές να μην είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά να δημιουργούν συνδυαστικά το πρόβλημα.

Όπως κι αν έχει, είναι σημαντικό να μην αγνοήσουμε απλά το πρόβλημα: δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατό τον οδοντίατρό σας για πιο εξειδικευμένη βοήθεια.