Ματωμένα ούλα: 5 αιτίες που τα προκαλούν και πώς να το αποφύγετε

Ματωμένα ούλα: 5 αιτίες που τα προκαλούν και πώς να το αποφύγετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τα ούλα τους να ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς τα ούλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και είναι εύκολο να τραυματιστούν με την οδοντόβουρτσα.

Όμως, αν τα ματωμένα ούλα επιμένουν, τότε είναι πιθανό ο οργανισμός σας να προσπαθεί να σας πει κάτι, το οποίο δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πέντε από τις πιο συχνές αιτίες που κάνουν τα ούλα σας να ματώσουν.

  1. Ουλίτιδα

Μία από τις πιο συχνές αιτίες της αιμορραγίας των ούλων είναι μια πάθηση που ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται τακτικά και σχολαστικά από τις τροφές που καταναλώνουμε, συσσωρεύεται πλάκα τόσο στα δόντια όσο και κοντά στα ούλα, η οποία αν δεν απομακρυνθεί μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονή στα ούλα που ονομάζεται ουλίτιδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ουλίτιδα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά και σχολαστικά, χωρίς να ξεχνάτε τη γραμμή των ούλων και σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και του ορθοδοντικού σας.

  1. Περιοδοντίτιδα

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή και επίπονη πάθηση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, η χρόνια φλεγμονή της ουλίτιδας οδηγεί στον διαχωρισμό του δοντιού από το ούλο, δημιουργώντας κενά τα οποία γεμίζουν με βακτήρια και πλάκα.

Αν η πάθηση αυτή δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών. Η καλύτερη λύση είναι φυσικά η πρόληψη και η σωστή περιποίηση των δοντιών. Αν όμως αντιληφθείτε ότι τα δόντια σας έχουν ήδη πλάκα ή ουλίτιδα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για έναν καθαρισμό.

  1. Έλλειψη βιταμίνης C

Τα ούλα που ματώνουν μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης C. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του στόματός σας, καθώς συμβάλει στο να έχετε γερά ούλα και δόντια. Από τις βασικές συνεισφορές της βιταμίνης C είναι η σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν συνδετικοί ιστοί όπως τα ούλα.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι χωρίς τη βιταμίνη C τα ούλα μας δεν θα ήταν σε θέση να συγκρατήσουν τα δόντια και τη γνάθο. Καθώς λοιπόν η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, η έλλειψή της θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως αιμορραγία στα ούλα.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C μέσα από τη διατροφή σας. Τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, οι πατάτες αλλά και το μπρόκολο

Ματωμένα ούλα: 5 αιτίες που τα προκαλούν και πώς να το αποφύγετε

  1. Λανθασμένη χρήση του οδοντικού νήματος

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε πως πρέπει να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα; Η λανθασμένη χρήση του θα μπορούσε να ερεθίσει αλλά και να τραυματίσει τα ούλα σας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του. Φροντίστε να φτάσει και στις δύο πλευρές του δοντιού που το χρησιμοποιείτε. Ακόμη, φροντίστε να καθαρίσετε καλά τη γραμμή των ούλων καθώς σε αυτό το σημείο μπορεί να υπάρχει πλάκα.

  1. Χρήση οδοντόβουρτσας με σκληρές ίνες

Όλοι οι οδοντίατροι αλλά και οι ορθοδοντικοί μάς τονίζουν συνεχώς πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε σωστά και τακτικά τα δόντια μας. Πολλοί άνθρωποι, θέλοντας να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες, θεωρούν ότι χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με σκληρές ίνες θα καθαρίσουν καλύτερα τα δόντια τους. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, τα ούλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μπορεί να τραυματιστούν.

Για να το αποφύγετε αυτό, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές ίνες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φροντίστε να βουρτσίσετε καλά τα δόντια σας, χωρίς να ξεχάσετε τη γραμμή των ούλων, ακόμα και αν είναι λίγο δυσάρεστη η αίσθηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρείτε τα σημάδια που σας δίνει ο οργανισμός σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να μπορέσετε να δράσετε έγκαιρα.

Αν τα ούλα σας ματώνουν μετά από κάθε βούρτσισμα ή αρκετές φορές την εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας για να σας εξετάσει και να αποκλείσει τις παραπάνω αιτίες αλλά και να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μας.