Ορθοδοντική θεραπεία και καλοκαιρινές δραστηριότητες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ορθοδοντική θεραπεία και καλοκαιρινές δραστηριότητες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Είμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν καλοκαιρινές ξέγνοιαστες στιγμές στις θάλασσες παρέα με φίλους και συγγενείς.

Αγαπημένες δραστηριότητες την περίοδο αυτή θεωρούνται το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, όπως είναι για παράδειγμα η ιστιοπλοΐα, το σερφινγκ, το θαλάσσιο σκι και άλλα πολλά και είναι λογικό ότι όλοι είμαστε σε mood ανακάλυψης όλο και περισσότερων adventures αυτή τη χρονιά! Οι δραστηριότητες αυτές ανεβάζουν την αδρεναλίνη μας στα ύψη, αφού είναι αρκετές δύσκολες και πολλές φορές ριψοκίνδυνες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλές είναι και οι ερωτήσεις σχετικά με αυτά και συγκεκριμένα από άτομα που ακολουθούν μία ορθοδοντική θεραπεία.

“Μπορώ να κολυμπήσω όταν φοράω σιδεράκια;”, “Μπορώ να συνεχίσω το αγαπημένο μου θαλάσσιο σπορ κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;”, είναι δύο πολύ συχνές ερωτήσεις. Η απάντηση σε αυτές; Και φυσικά μπορείτε! Φτάνει πάντα να είσαστε προσεχτικοί και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

 

Κολύμπι και σιδεράκια

Γενικά υπάρχει η ανησυχία πως εάν μείνουμε αρκετή ώρα κάτω από τον νερό φορώντας μεταλλικά σιδεράκια μπορεί αυτά να σκουριάσουν. Αν αυτό είναι που σας απασχολεί, δεν υπάρχει λόγος! Τα σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου και είναι πολύ ανθεκτικά στη σκουριά. Από την άλλη, εάν έχετε επιλέξει κεραμικά σιδεράκια ή την καινοτόμα ορθοδοντική θεραπεία Invisalign, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί ακόμη λιγότερο! Τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένα οι δύο αυτές επιλογές δεν σκουριάζουν. Είτε επιλέξετε να κολυμπήσετε στην πισίνα, είτε στην θάλασσα, τα σιδεράκια σας δεν πρόκειται να αλλοιωθούν. Γι’ αυτό χαλαρώστε και απολαύστε μια όμορφη καλοκαιρινή ημέρα στο νερό!

 

Θαλάσσια σπορ και σιδεράκια

Στην περίπτωση των θαλάσσιων σπορ τα πράγματα αλλάζουν, αφού θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Ενώ η ιστιοπλοΐα και το σερφινγκ είναι δύο πολύ εντυπωσιακά και διασκεδαστικά σπορ, υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ορθοδοντικοί προτείνουν στους ασθενείς να φοράνε ενδοστοματικό αθλητικό νάρθηκα ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία των δοντιών. Το ελαστικό υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένος είναι ανθεκτικό στην παραμόρφωση, είναι άνετο και εφαρμόζει σωστά, επιτρέποντας την κανονική ομιλία. Φορώντας τον προστατεύεστε από σοβαρούς τραυματισμούς στα δόντια, τα οστά της άνω και της κάτω γνάθου, όπως και στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις. Σε περίπτωση τραυματισμού, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ορθοδοντικό σας  ούτως ώστε να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές.

Ορθοδοντική θεραπεία και καλοκαιρινές δραστηριότητες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Τα σιδεράκια δεν πρέπει να μας περιορίζουν στο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και δεν μας περιορίζουν άλλωστε! Μπορούμε να συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες, δίνοντας πάντα την κατάλληλη προσοχή, και να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας. Και να θυμάστε! Ακόμα κι αν ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων σπορ είναι μικρός, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι όσο πιο έντονο είναι το άθλημα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος. Οπότε, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και, σε περιπτώσεις τραυματισμών ή ατυχημάτων, να επικοινωνούμε με τον ορθοδοντικό μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.