3 + 1 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για τους Φρονιμίτες Μετά την Ορθοδοντική Θεραπεία

3 + 1 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για τους Φρονιμίτες Μετά την Ορθοδοντική Θεραπεία

Δεν είναι τυχαίο το όνομά του… Ο φρονιμίτης μοιάζει να είναι το δόντι που σκοπό έχει να μας… τιμωρήσει για όλες τις σκανταλιές που κάνουμε ήδη από τα παιδικά μας χρόνια!

Πράγματι, από νεαρή ηλικία, ο φρονιμίτης προκαλεί στους περισσότερους ανθρώπους αρκετά προβλήματα – τα οποία φυσικά δεν σταματούν στην εφηβεία. Αρκετά συχνά, ο φρονιμίτης ταλαιπωρεί ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητούν ανακούφιση από τον οδοντίατρό τους.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους φρονιμίτες, πότε και γιατί είναι απαραίτητη η εξαγωγή τους, καθώς και αν είναι κατάλληλο αυτό αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας ορθοδοντικής θεραπείας.

 

Γιατί Ένας Φρονιμίτης Προκαλεί Πόνο;

Ο φρονιμίτης είναι το τελευταίο δόντι της μόνιμης  οδοντοφυΐας και βγαίνει συνήθως μετά το 17ο έτος της ηλικίας μας. Δυστυχώς όμως, κάποιες φορές, λόγω έλλειψης χώρου στα ούλα, το δόντι είτε δεν βγαίνει καθόλου (έγκλειστος φρονιμίτης), είτε βγαίνει ένα μόνο τμήμα του (ημιέγκλειστος  φρονιμίτης).

Όταν ακινητοποιείται ο φρονιμίτης στη γνάθο σε αφύσικη θέση, όπως οριζόντια ή με κλίση, συχνά προκαλεί πόνο. Ας δούμε σύντομα γιατί.

 

Ποια Προβλήματα Δημιουργεί Ένας Έγκλειστος Φρονιμίτης;

Επειδή ο φρονιμίτης βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο του στόματος, συχνά δεν βουρτσίζεται σωστά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων, την πρόκληση φλεγμονών και μολύνσεων, όπως η περιστεφανίτιδα, καθώς και οίδημα, κακοσμία και έντονο πόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας έγκλειστος φρονιμίτης που πιέζει το διπλανό δόντι, τον τραπεζίτη, μπορεί να προκαλέσει περιοδοντικό θύλακα και να καταστρέψει το οστό που στηρίζει τον δεύτερο γομφίο, προκαλώντας περιοδοντική φλεγμονή που επηρεάζει πλέον σοβαρά και το διπλανό δόντι.

Από την άλλη, ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης, εκτός από συχνές φλεγμονές, τείνει να σπρώχνει τα υπόλοιπα δόντια, προκαλώντας συνωστισμό και προβλήματα σε όλη την οδοντοστοιχία, που ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας – και όχι μόνο στον φρονιμίτη.

Πότε είναι απαραίτητη, λοιπόν, η εξαγωγή του;

 

3 + 1 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για τους Φρονιμίτες Μετά την Ορθοδοντική Θεραπεία

Πότε Γίνεται η Εξαγωγή Φρονιμίτη;

Όταν ο φρονιμίτης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οδοντική υγιεινή και επηρεάζει σοβαρά την υγεία και άλλων δοντιών, είναι απαραίτητη η εξαγωγή του. Σε όσο νεότερη ηλικία γίνεται η εξαγωγή, τόσο το καλύτερο, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί πολύ οι ρίζες του φρονιμίτη, διευκολύνοντας έτσι την αφαίρεση και προλαμβάνοντας την εμφάνιση σοβαρών προβλήματων.

Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι πλέον μια αρκετά απλή επέμβαση – την οποία θα χρειαστεί να κάνουν οι περισσότεροι από μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και πολύ σύντομα, σε λίγες μόνο μέρες, όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πλήρως.

 

Πρέπει να Βγαίνουν οι Φρονιμίτες σε Παιδιά και Εφήβους Μετά την Ορθοδοντική Θεραπεία;

Ναι, και ο λόγος είναι απλός: ένας έγκλειστος φρονιμίτης συχνά ασκεί πίεση στα μπροστινά δόντια, μετακινώντας τα σε αφύσικες θέσεις – εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη για ένα νεαρό άτομο που έχει πρόσφατα διορθώσει το χαμόγελό του με κάποια ορθοδοντική θεραπεία.

Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή του έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη σε παιδιά και εφήβους που έχουν ολοκληρώσει μια ορθοδοντική θεραπεία, ώστε να εκμεταλλευτούν το νεαρό της ηλικίας τους (και το γεγονός ότι ο φρονιμίτης μπορεί να εξαχθεί πιο εύκολα) και να προστατέψουν τα αποτελέσματα της θεραπείας τους και το ανανεωμένο τους χαμόγελο.

Ο φρονιμίτης μπορεί να γίνει… μπελάς για μικρούς και μεγάλους – αλλά έχουμε εμείς τα μέσα να τον β(γ)άλουμε στη θέση του! 

Κλείστε σήμερα κιόλας ένα ραντεβού και μάθετε περισσότερα για τις ορθοδοντικές μας υπηρεσίες και τις τεχνικές μας.