Πώς η συνήθεια του να τρως τα νύχια σου επηρεάζει αρνητικά τα δόντια σου

Πώς η συνήθεια του να τρως τα νύχια σου επηρεάζει αρνητικά τα δόντια σου

Πολλοί είναι οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες που τείνουν να υιοθετούν «κακές», και «νευρικές» συνήθειες όταν αγχώνονται. Και ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία των ατόμων, υπάρχει μία συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Η συνήθεια αυτή είναι το δάγκωμα των νυχιών. Αυτή η ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη συνήθεια ονομάζεται ονυχοφαγία. Πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί άσχημα αισθητικά αποτελέσματα στα νύχια μας, η ονυχοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στα δόντια.

  1. Τα νύχια μεταδίδουν μικρόβια στο στόμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χέρια μας είναι γεμάτα με μικρόβια και ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας για να μην μεταδώσουμε αυτά τα μικρόβια στον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στα νύχια μας καθώς είναι δυσκολότερο να καθαριστούν κατά το πλύσιμο των χεριών.

Ορισμένα από τα βακτήρια που υπάρχουν στα νύχια μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Μία ομάδα αυτών των βακτηρίων είναι τα εντεροβακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το e.coli. Η περιοχή κάτω από τα νύχια μας είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα εντεροβακτήρια. Συνεπώς όταν τα χέρια έρχονται σε άμεση επαφή με το στόμα, π.χ. μέσω του δαγκώματος των νυχιών, είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν αυτά τα βακτήρια στον οργανισμό του και να αρρωστήσουμε. Ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις των βακτηρίων αυτών είναι η διάρροια, οι λοιμώξεις και οι πόνοι στην κοιλιά.

  1. Κακή σύγκλιση των δοντιών

Σύμφωνα με έρευνες, η ονυχοφαγία είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους εφήβους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια τους. Το πιο σημαντικό από αυτά τα προβλήματα είναι η κακή σύγκλιση των δοντιών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δόντια δεν είναι συνηθισμένα να μασούν όλη την ώρα. Συνεπώς, το δάγκωμα των νυχιών φθείρει τα δόντια πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Πέρα από την κακή σύγκλιση των δοντιών, μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στο σχήμα των μπροστινών δοντιών αλλά και παρεκτόπισή τους.

  1. Εξασθένιση της ρίζας των δοντιών

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα όταν κάποιος φοράει σιδεράκια. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα σιδεράκια “στρεσάρουν” αρκετά τα δόντια και τα κάνουν πιο ευαίσθητα και επιρρεπή. Αν αυτή η ευαισθησία συνδυαστεί με την χρόνια ονυχοφαγία, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στις ρίζες των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, είναι οι αρκετές οι περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί παραμόρφωση των ριζών ή ακόμα και καταστροφή τους.

Συμβουλές για την αποφυγή του δαγκώματος των νυχιών

Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να σταματήσουμε τις κακές μας συνήθειες, όμως πιστεύουμε ότι οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να δαγκώνεις τα νύχια σου.

  1. Κόψε κοντά τα νύχια σου

Το πρώτο και πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις πολύ κοντά τα νύχια σου. Έτσι, δεν θα έχει μείνει κάτι για να... δαγκώσεις και σταδιακά θα αποβάλεις αυτή την κακή συνήθεια!

Πώς η συνήθεια του να τρως τα νύχια σου επηρεάζει αρνητικά τα δόντια σου

  1. Βάψε τα νύχια σου με ένα έντονο βερνίκι

 

Αν δεν σου αρέσει να έχεις βαθιά κομμένα νύχια, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βερνίκι νυχιών με έντονη ή πικρή γεύση. Με αυτό τον τρόπο θα συνδυάσεις την πικρή γεύση του βερνικιού με το δάγκωμα των νυχιών και δεν θα θέλεις πια να τα δαγκώσεις!Εναλλακτικά, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία για ένα όμορφο μανικιούρ. Αν έχεις όμορφα φτιαγμένα νύχια, σίγουρα δεν θα θέλεις να τα χαλάσεις δαγκώνοντάς τα!

  1. Αντικατάστησε το δάγκωμα των νυχιών με ένα αντικείμενο

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δαγκώνουν τα νύχια τους όταν αγχώνονται ή όταν είναι νευρικοί. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε μπορείς να αντικαταστήσεις το δάγκωμα των νυχιών με ένα αντικείμενο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα διάφορα μπαλάκια “αντι-στρες” που υπάρχουν στο εμπόριο. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να κρατήσεις τα χέρια σου απασχολημένα  και μακριά από το πρόσωπό σου ενώ ταυτόχρονα αποβάλλεις το άγχος σου!

Ιδιαίτερα αν αυτή την περίοδο ακολουθείς μια ορθοδοντική θεραπεία για τα δόντια σου, είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις την υγεία των δοντιών σου αλλά και την υγιεινή του στόματός σου προκειμένου να διευκολύνεις την θεραπεία. Αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια ορθοδοντική θεραπεία για να βελτιώσεις το χαμόγελό σου ή αν έχεις οποιαδήποτε απορία για όλα τα παραπάνω, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να κλείσεις το ραντεβού σου σήμερα.