Τι Πρέπει να Γνωρίζεις Μετά την Ολοκλήρωση της Ορθοδοντικής Θεραπείας;

Τι Πρέπει να Γνωρίζεις Μετά την Ολοκλήρωση της Ορθοδοντικής Θεραπείας;

Μετά από κάθε ορθοδοντική θεραπεία, απαιτείται πάντα κάποια περίοδος σταθεροποίησης που βοηθά να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα το ανανεωμένο μας χαμόγελο. Ο λόγος είναι απλός: τα δόντια τείνουν συχνά να επιστρέφουν σε κάποιο βαθμό στις παλιές τους θέσεις αφότου αφαιρεθούν τα σιδεράκια – μια προδιάθεση που είναι συνήθως πιο έντονη στους ενήλικες.

Για να τα διατηρήσουν, λοιπόν, στις νέες τους θέσεις, οι ορθοδοντικοί συνιστούν στον ασθενή να φορά για ένα διάστημα ένα ειδικό μασελάκι σταθεροποίησης, που προστατεύει το χαμόγελό του και το βοηθά να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Τι ακριβώς είναι αυτό το μασελάκι και πώς χρησιμοποιείται σωστά; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, διαβάζοντας παρακάτω.

Τι Είναι το Μασελάκι Σταθεροποίησης

Το μασελάκι σταθεροποίησης είναι γνωστό και ως συγκρατητική συσκευή (retainer), ακριβώς επειδή συγκρατεί τα δόντια στις νέες τους θέσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι:

  • Το μασελάκι Hawley: κατασκευασμένο από ακρυλικό και μέταλλο, έχει σχήμα παρόμοιο με της γλώσσας και διαθέτει ειδικό σύρμα που διατηρεί τα δόντια στη σωστή θέση. Είναι γνωστό για τη μεγάλη του ανθεκτικότητα.  
  • Αφαιρούμενο πλαστικό μασελάκι: πολύ δημοφιλές κυρίως επειδή αφαιρείται και επανατοποθετείται πανεύκολα.
  • Μόνιμη συγκρατητική συσκευή: ένα μεταλλικό σύρμα προσκολλάται εσωτερικά στα δόντια και στερεώνεται στο πίσω μέρος. Σε αντίθεση με το πλαστικό μασελάκι, δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

Τι Πρέπει να Γνωρίζεις Μετά την Ολοκλήρωση της Ορθοδοντικής Θεραπείας;

 

Πότε Πρέπει να το Φοράμε

Ο ορθοδοντικός καθορίζει κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το μασελάκι σταθεροποίησης, ανάλογα με τη φύση του ορθοδοντικού προβλήματος και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς.

Προφανώς, μια μόνιμη συγκρατητική συσκευή θα πρέπει να φοριέται συνεχώς, ώσπου να συστήσει ο γιατρός την αφαίρεσή της. Σε περίπτωση αφαιρούμενου νάρθηκα, ο ορθοδοντικός συνιστά συνήθως τη χρήση του για μερικές ώρες κάθε μέρα, συνήθως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί να φοριέται μερικές ώρες και μέσα στη μέρα.

Για πόσον καιρό θα χρειαστεί να το φοράτε; Και πάλι, εξαρτάται από την περίπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ορθοδοντικοί συνιστούν τη χρήση του εφ’ όρου ζωής, ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί νέα θεραπεία στο μέλλον.

Πώς το Καθαρίζουμε Σωστά

Το σταθεροποιητικό μασελάκι καθαρίζεται με βούρτσισμα και οδοντόκρεμα σε καθημερινή βάση, και περιστασιακά με καθαριστικό για οδοντοστοιχίες. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντοτε χλιαρό και όχι ζεστό νερό, για να το προστατέψετε από φθορά και να μην αλλοιώσετε το σχήμα του.

Καλό είναι να φυλάτε πάντα το μασελάκι σας στην ειδική του θήκη. Μην το τυλίγετε ποτέ σε χαρτί, ούτε να το βάζετε στην τσέπη σας.

Το χαμόγελό μας είναι πολύτιμο – πρέπει λοιπόν να το προστατέψουμε και να το φροντίζουμε μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής μας θεραπείας.

Ονειρεύεστε ένα ανανεωμένο και πιο λαμπερό χαμόγελο; Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε για τις πρωτοποριακές μας ορθοδοντικές θεραπείες.

Κλείστε σήμερα κιόλας το ραντεβού σας!