Ο Τρομακτικός Εχθρός των Δοντιών - Treat or Thread? A Halloween Edition!

Ο Τρομακτικός Εχθρός των Δοντιών - Treat or Thread? A Halloween Edition!

 

Στα μέρη μας, ο Οκτώβριος συνδέεται στο μυαλό μας με τη γλυκιά αγκάλη του Φθινοπώρου. Αλλά στη Βόρειο Αμερική και σε ολοένα και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, αυτός ο μήνας φέρνει στον νου κολοκύθες, τρομακτικές στολές, καραμέλες και μπόλικα γλυκά.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στο περίφημο Χάλοουιν (Halloween), μια γιορτή με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων και σχετίζεται με το συναπάντημα δύο κόσμων – των νεκρών και των ζωντανών. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες που γέννησαν τη γιορτή, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου οι νεκροί επανέρχονται στον κόσμο των ζωντανών, αποζητώντας ένα νέο σώμα. Οι ζωντανοί, από την άλλη, προσπαθούν να αμυνθούν φορώντας τρομακτικά κουστούμια και φοβίζοντας μακριά τα κακά πνεύματα!

Το βράδυ εκείνο, εκατομμύρια παιδιά στη Βόρειο Αμερική ξεχύνονται στους δρόμους και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας από τους οικοδεσπότες γλυκά, κάνοντάς τους την πασίγνωστη ερώτηση “Treat or Trick?”, δηλαδή, «Κέρασμα ή Σκανδαλιά;» Είναι ένας παιχνιδιάρικος εκβιασμός: ο μόνος τρόπος να γλιτώσει ο οικοδεσπότης το τρόμαγμα, είναι να κεράσει τα μασκαρεμένα παιδιά με μπόλικα γλυκά.

Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που ο Οκτώβριος είναι κι ο μήνας – εφιάλτης για την υγεία των δοντιών των μικρών μας φίλων! Οι τόνοι γλυκών που καταναλώνονται κάνουν αυτή τη γιορτή τρομακτική όχι μόνο για τους γείτονες και τα πνεύματα, αλλά και για τα τη στοματική υγιεινή των παιδιών!

 

Πώς Καταστρέφουν τα Γλυκά τα Δόντια Μας

Το στόμα μας είναι γεμάτο από εκατοντάδες μικρόβια. Παρότι πολλά από αυτά είναι άκακα, ορισμένα είναι παθογόνα και προσκολλώνται στα τοιχώματα των δοντιών μας. Αν δεν απομακρυνθούν με το βούρτσισμα, πολλαπλασιάζονται και καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών μας με συγκεκριμένα οξέα τα οποία παράγουν.

Η ζάχαρη είναι η αγαπημένη τροφή αυτών των μικροβίων κι όταν παραμένει στο στόμα μας, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, προκαλεί ραγδαία αύξηση του μικροβιακού πληθυσμού, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα δόντια μας!

 

Ο Τρομακτικός Εχθρός των Δοντιών - Treat or Thread? A Halloween Edition!

 

 

Τι Πρέπει να Κάνετε

Είτε η οικογένειά σας γιορτάζει το Χάλοουιν, είτε όχι, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας την αξία της φράσης «παν μέτρον  άριστον», ακόμα και στα πιο νόστιμα γλυκά.

Τι γίνεται, όμως, αν εκείνη την ημέρα συγγενείς και φίλοι το κατακλύσουν με γλυκά;

Εφόσον το πρόβλημα με τη ζάχαρη δεν εντοπίζεται τόσο στην ποσότητα που καταναλώνεται (όσον αφορά τα δόντια) αλλά στο χρονικό διάστημα που παραμένει στο στόμα, η καλύτερη πρόληψη είναι το ταχύτερο δυνατό βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση των γλυκών.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνετε υπερβολικά αυστηροί ούτε να περιορίσετε το παιδί. Χρειάζεται απλώς να του μάθετε πώς να προστατεύει τα δόντια του – ένα μάθημα που θα του φανεί πολύ χρήσιμο σε όλη του τη ζωή.

Α, και μην ξεχνάτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο! Εξάλλου, δίνει κι αυτός καραμέλες – πάντοτε με μέτρο όμως!