Τι είναι η τερηδόνα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η τερηδόνα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Το χαμόγελό μας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι άλλοι πάνω μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθoύμε μια σωστή και τακτική ρουτίνα φροντίδας για τα δόντια μας προκειμένου να έχουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

 

Ένας από τους πιο συχνούς εχθρούς της στοματικής κοιλότητας είναι η τερηδόνα.  Η πάθηση αυτή οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται Streptococcus Mutans. Το μικρόβιο αυτό υπάρχει φυσικά μέσα στο στόμα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και τρέφεται κυρίως από τη ζάχαρη, την οποία καταναλώνει παράγοντας ένα οξύ το οποίο με τη σειρά του έρχεται σε επαφή με τα δόντια και τα καταστρέφει.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την τερηδόνα στα δόντια

Όπως ήδη αναφέραμε, η κύρια τροφή του μικροβίου που παράγει την τερηδόνα είναι τα σάκχαρα που υπάρχουν στις τροφές αλλά και οι υδατάνθρακες. Καθώς τα βακτήρια διασπούν τις ουσίες αυτές, παράγονται κάποια οξέα τα οποία επηρεάζουν το pH της στοματικής κοιλότητας και «χαλούν» το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών.

 

Αν η διαδικασία αυτή δεν σταματήσει μέσω του συχνού βουρτσίσματος των δοντιών, τότε τα βακτήρια συνεχίζουν ανενόχλητα τη δουλειά τους καταστρέφοντας τα δόντια. Έτσι, δεν έχει σημασία μόνο πόση ποσότητα ζάχαρης καταναλώνει κάποιος καθημερινά, αλλά και πόσες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνει τροφές με σάκχαρα.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το οξύ αυτό μπορεί να δρα για έως και 20 ολόκληρα λεπτά, για αυτό οι περισσότεροι οδοντίατροι συστήνουν είτε να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση γλυκών είτε να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα ή μετά την κατανάλωση γλυκισμάτων.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει τερηδόνα

Τι είναι η τερηδόνα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τερηδόνα είναι μια αθόρυβη πάθηση που αργεί να εκδηλώσει τα συμπτώματά της. Το πρώτο διάστημα, το παιδί σας δεν θα παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Όμως, το οξύ δρα ανενόχλητο καταστρέφοντας το δόντι και δημιουργώντας αρχικά μια μικροσκοπική τρύπα στο δόντι. Αυτή η τρυπούλα είναι τόσο μικρή που σχεδόν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι και επηρεάζει το εξωτερικό περίβλημα του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού.

 

Εάν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί σε αυτό το αρχικό στάδιο, η τρύπα συνεχίζει να μεγαλώνει και να επηρεάζει το εσωτερικό του δοντιού και πιο συγκεκριμένα την οδοντίνη. Τότε είναι που το παιδί σας θα αρχίσει να έχει κάποιες ενοχλήσεις και να παραπονιέται ότι πονά όταν καταναλώνει κάποιο γλύκισμα ή κάτι κρύο. Στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας καθώς αν το παιδί δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία η τερηδόνα θα συνεχίσει να καταστρέφει τα δόντια και το παιδί θα αρχίσει να πονάει ολοένα και περισσότερο.

 

Με ποιους τρόπους  μπορείτε να προλάβετε την τερηδόνα

Μπορεί η τερηδόνα κα ακούγεται κάτι τρομερό, όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας αγχώνει. Το κλειδί για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ένας συνδυασμός σωστής διατροφής και σχολαστικής υγιεινής της στοματικής κοιλότητας.

 

Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη της τερηδόνας:

  1. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση γλυκών

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η ζάχαρη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν το παιδί σας να τρώει όσο γίνεται λιγότερα γλυκά.

  1. Μάθετε στο παιδί σας να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του

Όταν το παιδί σας φτάσει σε ηλικία που μπορεί πλέον να φροντίζει μόνο του τα δοντάκια του, είναι πολύ σημαντικό να προμηθευτείτε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και να του μάθετε τις κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, σχολαστικά και τακτικά.

  1. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά

Ιδανικά θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ελέγξει την ανάπτυξη των δοντιών και να συμβουλεύσει το παιδί αλλά και εσάς για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας/του.

 

Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές μολύνσεις των δοντιών που τρέφεται από τη ζάχαρη και μπορεί σταδιακά να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του παιδιού σας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά σας να περιποιούνται τακτικά τα δόντια τους για να προλάβουν την πάθηση αυτή.

 

Σε περίπτωση που εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα την επόμενη επίσκεψή στον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας.